Hirdetés

A biológiai sokféleséget 5 dolog veszélyezteti: a földhasználat, a természeti erőforrásaink túlhasználata, a környezetszennyezés, az inváziós fajok és a klímaváltozás.
Már ennyiből is látható, hogy az általunk ismert földi ökoszisztéma megóvása lényegesen összetettebb probléma, mint a klímaváltozás. Míg a klímaváltozás kérdésköre nagyjából leegyszerűsíthető a fosszilis energiahordozók kivezetésére és az energiahatékonyság növelésére, a természet megóvása teljes gazdasági és társadalmi rendszerünk újratervezését igényli.
A világ 2010 és 2020 között már megpróbálkozott ezzel, de teljes volt a kudarc: a 20 célból 14-et egyáltalán nem, 6-ot csak részben teljesítettünk.

A képen az látható, hogy ha egy kontinensre/országba csoportosítanánk az azonos típusú földhasználatot, az mekkora helyet foglalna el.
Kép forrása: Our World in Data


December 7 – 19 között tartják Kanadában az ENSZ soros biodiverzitási konferenciáját. A COP15-ről számol be folyamatosan Montrealból – Kun Zoltán élővilág és tájvédelmi szakértő, a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége elnöke.
Személyes beszámolói időrendi sorrendben: Hangulatjelentés a COP15 biodiverzitási konferenciáról

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás