Hirdetés

A Föld felmelegedése felgyorsítja az antarktiszi áramlatot, ami jégveszteséget és tengerszint-emelkedést okoz. Ez a jelenség csökkenti az óceán szén-dioxid-elnyelő képességét, súlyosbítva a globális felmelegedés hatásait.

A Föld felmelegedésével egy kritikus antarktiszi áramlat, az antarktiszi cirkumpoláris áramlat (ACC), egyre gyorsul. Ez az áramlat a világ összes folyójában folyó vízmennyiség több mint százszorosát szállítja, és az óceán fenekétől a felszínéig húzódik. Helyenként több mint 1200 mérföld széles, és jelentős hatással van a világ éghajlatára – számolt be a TheCoolDown.

A Nature folyóiratban megjelent jelentés szerint ez az áramlás lelassul, amikor a Föld hőmérséklete lehűl, és felgyorsul, amikor a hőmérséklet emelkedik. A meleg időszakok és az azokkal járó gyorsabb áramlások az Antarktiszon nagymértékű jégveszteséghez vezetnek. A tanulmány arra utal, hogy az antarktiszi jég visszahúzódása vagy összeomlása mechanikailag összefügg a fokozott ACC-áramlással. Gisela Winckler, a Columbia Egyetem Lamon-Doherty Föld-megfigyelőközpontjának geokémikusa és a tanulmány társszerzője szerint ez ma is megfigyelhető a globális felmelegedés során.

Az Antarktisz jégvesztesége részben annak az eredménye, hogy növekszik a dél felé áramló hőmennyiség. Az erősebb áramlás lehetővé teszi, hogy a mélyben lévő melegebb víz érintkezzen az Antarktisz jégtakarójának peremével. Ez a jelenség csökkenti az óceán szén-dioxid-elnyelő képességét.

A gyorsabb áramlás másik negatív következménye a tengerszint emelkedése. A NASA adatai szerint 2002 májusa óta mintegy 6,35 cm-vel emelkedett a tengerszint.

A tudósok néhány furcsának tűnő javaslatot dolgoztak ki a jégveszteség megállítására. Például óriási víz alatti függönyöket építenének, és helyeznének el a jégtáblák elé, hogy megakadályozzák azok erózióját meleg vízzel – számolt be róla a Guardian. Azonban nem csak technikai megoldásokra van szükség; társadalmi változtatások is kritikusak.

Az Antarktisz jégtakarójának megmentéséhez csökkenteni kell világunk további felmelegedését úgy, hogy mérsékeljük azoknak a mérgező gázoknak kibocsátását, amelyek hozzájárulnak ehhez. Az életmódunk is befolyásolhatja ezt: legyen szó energia-, gáz- vagy vízfogyasztásról, vagy akár arról is, milyen termékeket vásárolunk.

Nyitókép: Depositphotos

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás