Hirdetés
Forrás: GreenProfit

Nagy erősségű, 7,6-os földrengés volt Japánban, emiatt cunamiriadót rendeltek el. Tegnap az eddigi legmagasabb sugárzási szintet észlelték a fukusimai atomerőmű területén. Senki nem tudja, mekkora katasztrófa jöhet.

A Richter-skála szerinti 7,6-os erősségű földrengést mértek a Csendes-óceánban, Honshu szigetétől mintegy 370 kilométerre – írja a Reuters.  A rengés magyar idő szerint 19 óra 10 perckor történt, epicentruma Japán partjaitól 300 kilométerre, keletre volt, mindössze 10 kilométer mélyen.
Az első hírek szerint 7,3-as, más hírek szerint 7,6-os földrengés rázta meg Fukusimát. Egyelőre a fukusimai reaktorról nem érkezett hír.  A rengést követően azonnal szökőárriadót rendeltek el. A Russia Today tudósítása szerint meteorológusok úgy számolnak, hogy egy egyméteres árhullám azért eléri majd a japán partokat Fukusimánál. Ez nem tűnik nagynak, de az erőmű területén halmozódott fel rengeteg radioaktív víz.  Fukusima mellett Iwate, Mijagi, Ibaraki és Chiba prefektúrákat érintette a riasztás, de Mijaginál végül mindössze 30 centiméteresek voltak a hullámok – derült ki a rengés után körülbelül egy órával. Más partmenti részeken is hasonló nagyságú, 20-40 centiméteres hullámokat regisztráltak- írta a hvg.hu. Időközben fefujták Fukusima környékén a cunamiriadót.

2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés volt Japán északkeleti részén, ahol ezután szökőár pusztított. Több település mellett romba dőlt a fukusimai atomerőmű egy része is, és a nukleáris veszélyt azóta sem tudták teljesen elhárítani a szakemberek.

Az eddigi legmagasabb sugárzási szintet észlelték a fukusimai atomerőmű területén

Tegnap a Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) bejelentette, hogy a Fukusima 1. atomerőmű egyik létesítményének az esővíz elvezető árok területén az eddig mért legmagasabb sugárzási szintet észlelték.  Kimutatható volt a radioaktív stroncium és más béta-sugárzást kibocsátó anyag jelenléte a vízben – 140000 becquerelt/liter.  A jelenlegi szabályozások alapján a stroncium-kibocsátás csak 30 becquerelt/litert enged meg.  A TEPCO szerint már október 23-án magas értéket mértek, ez pedig 59.000 becquerelt volt literenként.A TEPCO hivatalos közleményében az áll hogy a hétvégi heves esőzések miatt túlcsordultak a radioaktív vizet tároló tartályok és nem egy újabb szivárgás miatt van magasabb sugárzási érték. Akkor a súlyosan sugárszennyezett víz átjutott a tározók körül felhúzott védőgátakon, és vélhetően bejutott a Csendes-óceánba is.

Ebből az árokból, ahol most a magas sugárzási szintet mérték augusztusban 300 tonna radioaktív víz folyt el, és szivárgott a környezetbe, továbbá a Csendes-óceánba is. Ez a helyszín 700 méterre az óceánparttól található. A TEPCO most homokzsákokat helyezett az árok környékére, hogy megakadályozza, hogy további sugárszennyezett anyag kerüljön az óceánba.

Kína a napokban jelentette be, hogy tengeri megfigyelőcsoportot küldött a Csendes-óceán nyugati részére, amelynek feladata a japán Fukusima atomerőmű térségéből a tengerbe került radioaktív szennyeződés mérése lesz.  A tervek szerint Hszianjanghung-06 nevű hajó és legénysége ötezer tengeri mérföldet (9260 kilométer) fog megtenni ötven nap alatt. Az óceánügyi hivatal közlése szerint április és június között 40 napon át végeztek vizsgálatokat, gyűjtöttek mintákat, s bár a Fukusimától délkeletre eső területeken megállapították a radioaktív szennyeződést a vizekben és a halakban, azok mértéke, kiterjedése a mérések szerint nem veszélyeztette Kína területi vizeit- írta GreenProfit.

Kapcsolódó anyagok:

Mi folyik Japánban?

Évekig csúszik a fukusimai sugármentesítés

Az eddigi legsúlyosabb baleset Fukusimában

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás