Hirdetés

Eger képviselőtestülete aug. 26-án többségi döntéssel kitiltotta a városból a Tóth és Tóth borászat termékeit. A képviselők 11 igen, 3 nem ellenébe megszavazták a Tóth-borok bojkottját a Tarna-patak kiszivattyúzása miatt.

Mirkóczky Ádám polgármester a Heol.hu beszámolója szerint azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt száz év legsúlyosabb aszálya idején felduzzasztani, és kiszivattyúzni a vizet a Tarnából mindenképp elítélendő cselekedet. A képviselőknek kötelező állást foglalni.  Mirkóczki szerint a lényeg, hogy ne lehessen megtenni mindent a környezettel következmény nélkül.

Az ellenzéki polgármester szintén ellenzéki unokatestvére, az MSZP-s Mirkóczki Zita viszont nem támogatta a döntést.  Szerintem ez alapján a jövőben bárkit be lehet sározni bírósági ítélet nélkül, és ki lehet rekeszteni. Ezzel precedenst teremtünk. Én ezt nem tudom támogatni – mondta a képviselőnő. Eredetileg a Fidesz frakcióvezetője, Oroján Sándor állt ki a borászat mellett, és támadta be azonnal a botrány kirobbanása után a bojkottot felvető polgármestert, a csütörtöki közgyűlési szavazáson azonban a Fidesz képviselői nem követték Orojánt, két ellenzéki képviselő viszont igen.

Hány olyan ügy van, amiből nem születik elmarasztaló ítélet, mégis tudjuk mi történt valójában. Emberi minimum. Engem hidegen hagy, hogy mi történik a nyomozás során. Remélem, megállapítják azt, amit a saját szememmel láttam. Mi pedig teremtsünk precedenst, hogy eszébe ne jusson másnak majd más élővizekkel ezt tenni
– mondta a vitában az egri polgármester.

Pápai Ákos, a Mi Hazánk képviselője arról beszélt, hogy olyan videókat is látott, amelyek eddig nem kerültek nyilvánosságra. Nem egy szivattyú és gát volt, hanem kettő. Az első gát után tovább folyó vizet egy második gát fogta fel és egy kisebb szivattyú visszanyomta a nagyobb mögé. Csont szárazra szivattyúzták a medret. Ez az a szint, amit nem lehet szó nélkül hagyni – hangsúlyozta Pápai.

A Tarna kiszivattyúzása körüli botrányt a kápolnai önkormányzat alpolgármestere, Szalóki Péter és a Bóday Pál által vezetett, szintén kápolnai illetőségű Macskaárvaház csapata robbantotta ki, miután gyakorlatilag lerombolták a Tóth és Tóth Pincészet homokzsákokból épített gátrendszerét és a vízkiemelő berendezéseket. Az akcióról készült videót már több mint 1,4 millióan látták a Facebookon.

A greenfo augusztus elején írta meg, hogy a Füzesabonyi Rendőrkapitányságon külön nyomozócsoport alakult annak a büntető feljelentésnek a kivizsgálására, amely szerint a Debrői Tóth és Tóth Borászat a Tarna vizét kiszivattúzva ökológiai katasztrófát okozott az utóbbi másfél évtizedben rendkívüli biodiverzitás elért kis heves megyei folyó alsó szakaszán. A történet folytatásában az is felmerült, hogy lehet, hogy a szivattyú is lopott volt, amivel a Tarna vízét ellopták. A helyi politikai összefonódásban van aki bort, és olyan is akad, aki egy igazgatótanácsi tagság reményét kaphatta kenőpénzként a Tarna ökológiai katasztrófájának eltussolásáért. A Tarna saga 3. részében mintha megelevenednének azok az 50′-es évek, melyen Pelikán elvtárs is meglepődne.

A borászat felelőtlen természetpusztítását mentegetni, kisebbíteni, relativizálni, vagy az ügyben a közvéleményt hazugságokkal dezinformálni, meggyőződésünk szerint bűnpártolás – közölte a 24.hu-val az állatvédő civilszervezet vezetője. Bóday azokról a képviselőkről, aki Heves megyében politizálnak, és mégis a borászat tevékenységét mentegetik, úgy vélekedett, hogy “morálisan és intellektuálisan is alkalmatlanok arra, hogy közpénzből közfunkciót töltsenek be”. Via 24.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás