Hirdetés

A kecskeméti önkormányzat megszavazta azt az LMP-s indítványt, amely szerint az önkormányzat kompenzációs támogatást nyújt a telepített napelemekre vonatkozóan. Kecskemét város képviselő-testülete bölcsebbnek bizonyult, mint a magyar kormány.

Magyarország Országgyűlésének többsége a napelemet a “jelentős szennyezést okozó termék- és anyagáramok” kategóriába sorolta a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításával. Szakértők jelentős része, a fenntarthatóságért elkötelezett civil szervezetek, egyes pártok és néhány Fideszes országgyűlési képviselő is kifejezte, hogy ez a döntés átgondolatlan és hibás. Az LMP számításai szerint ez a költség egy átlagos családi ház esetben, amely napelemmel látja el magát energiával évi 17 ezer forintnyi többletköltséget okoz.

A kecskeméti közgyűlés tegnapelőtt tartotta meg ez év első ülését. Az ülésen Falusi Norbert, az LMP kecskeméti önkormányzati képviselője indítványozta, hogy a város kompenzálja a napelemre kivetett adót a lakosságra, a KKV szektorra és a városi tulajdonban lévő cégekre vonatkozóan. A döntést vita után a testület bár nem egyhangúan, de összellenzéki és kormánypárti szavazatokkal is(!!) végül elfogadta.

Falusi Norbert napelemes indítványa (word 191 KB)   A határozati javaslat 1/A, 1/B és 2) pontokból áll. A testület az 1/A és 2. pontokat elfogadta; az 1/B pontot elutasította.  A most megszavazott LMP-s indítvány elfogadásával jelentős kompenzációt kapnak azon kecskeméti családok valamint kis- és középvállalkozók, akik a környezetbarát napenergiát használják.

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány elveszi az önkormányzatok anyagi forrásait, mégis nekik kell pénzügyileg korrigálni az embereket sújtó ésszerűtlen kormányzati sarcolásokat. A párt szerint ugyanakkor a kecskeméti döntés fontos jelzés arra vonatkozóan, hogy helyi szinten sem értenek egyet a központi kormány döntéseivel.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás