Hirdetés

Agyarukért leölt elefántok teteme, növényvédő szerekkel mérgezett méhek ezrei, műanyagszemét miatt pusztuló víziállatok, megmérgezett ragadozómadarak, a Szilas-tónál tarra vágott erdő miatt kilövésre ítélt őzek képe. A vadvilág, a vadon élő állatok védelméért azonnali lépéseket kell tenni!

Napjainkban mintegy egymillió fajt fenyeget a kihalás veszélye és a fenti példák is arra intenek, hogy a vadvilág pusztulása, pusztítása miatt azonnali és érdemi lépéseket kell tennünk a biológiai sokféleség védelmében.

Az ENSZ Közgyűlése 2013-ban a vadvilág világnapjává nyilvánította március 3-át. Ez a nap arra figyelmeztet bennünket, hogy a vadon élő növény- és állatvilág sokszínűségét meg kell őriznünk, mert ökológiai szolgáltatásaival, jólétünk biztosításával, gazdasági, tudományos, etikai és esztétikai értékeivel hozzájárul az emberiség megélhetéséhez. A vadvilág létét ma számtalan veszély fenyegeti, mint az élőhelyek eltűnése és feldarabolódása, a mezőgazdasági vegyszerek, az inváziós fajok elterjedése, a környezetszennyezés, és a klímaváltozás.

Az LMP – Magyarország zöld pártja az elmúlt években számos, a biológiai sokféleség megóvására irányuló javaslatot nyújtott be az Országgyűlés elé, például az erdők, a zöld felületek vagy a beporzók védelmében, de az Országgyűlés fideszes többsége rendre megakadályozta azok tárgyalását. A zöldpárt ezen a napon ismételten felhívja a kormány figyelmét, hogy tegyen érdemi lépéseket a vadvilág és a biológiai sokféleség védelmében.


Az Agrárminisztérium mai közleménye: Már nyolc éve ünnepeljük a „Vadvilág Világapját”

A vadon élő állat- és növényfajok határokon átnyúló, illegális kereskedelméből származó haszon évente 8–20 milliárd euró közé tehető. A gyakran nemzetközi szervezett bűnözői csoportok által irányított feketekereskedelem e válfaja világszinten is az egyik legjövedelmezőbb bűncselekménnyé vált. Szerencsére a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelmének visszaszorítására a közelmúltban világszerte egyre nagyobb figyelmet szentelnek, hiszen az illegális kereskedelem beláthatatlan következménnyel jár, fajok kipusztulásáért felelős, óriási gazdasági károkat okoz, és a Föld egyes régióinak biztonságát is veszélyezteti.

Tekintettel arra, hogy az Európai Unió a vadon élő állat- és növényfajok egyik legnagyobb felvevő piaca, hazánknak – földrajzi fekvéséből adódóan –kiemelkedő szerepe van a nemzetközi forgalom ellenőrzésében. Mint az Európai Unió egyik olyan országa, melynek külső EU határai is vannak, rajtunk keresztül vezet az egyik legjelentősebb Afrikát, Nyugat-Ázsiát, a Balkánt a nyugat és észak európai felvevőpiacokkal összekötő szárazföldi szállítási útvonal, az ún. balkáni útvonal. Éppen ezért óriási a felelősségünk az illegális szállítmányok kiszűrésében és a jogellenes tevékenységek felderítésében.

Az elmúlt évek során az ellenőrzésben résztvevő hatóságok munkájának köszönhetően több olyan jelentős felderítés is történt, amellyel ritka és veszélyeztetett fajok, például hazánkban védett ragadozómadarak, vagy Mexikóból származó, ritka kaktuszok becsempészését, illetve értékesítését akadályozták meg a hatóságok. A jogellenes kereskedelem elleni küzdelemhez elengedhetetlen a különböző hatóságok és a bűnüldöző szervek együttműködése. Az Agrárminisztérium, mint a szakterületért felelős tárca aktívan segíti ezt a munkát és elkötelezett a veszélyeztetett fajok védelmében. Fontos hangsúlyozni, hogy felelősségteljes viselkedéssel mindenki tehet és kell is tennie azért, hogy a kereskedelem miatt ne kerüljenek fajok a kihalás szélére, például azzal, hogy nemet mond a különleges állati és növényi szuvenírekre és egzotikus állatot vagy növényt csak akkor vásárol, ha az megbízható tenyésztőtől vagy kertészetből származik, és rendelkezik a megfelelő engedélyekkel.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás