A rovat kizárólagos támogatója

Az időzítés kegyetlen. Világszerte és hozzánk nagyon közel is (!) tragédiák sorozatát okozzák egyértelműen a klímaváltozással összefüggő időjárási szélsőségek, Magyarországot egyszerre sújtják a példátlan hőhullámok és a néhány óra alatt több havi csapadékot a nyakunkba zúdító, özönvízszerű esőzések, de nem látnak tovább az orruknál.

Itt helyzet van, a klímaváltozás rég megkezdődött, és mindenkinek, akinek a választók politikai felhatalmazást adtak, sürgős dolga lenne vele! A mi kormányunk kreativitásából viszont csak annyira futja, hogy az itthoni semmittevés mellett bejelentse: ismét szervezkedik, hogy megvétózza a közös európai klímavédelmi fellépést, mindezt úgy, hogy nincs semmi B-terve arra, hogyan érje el az EU és benne Magyarország a túlélésünkhöz szükséges klímasemlegességet 2050-re. Megoldása, terve nincs, csak vétója, és a meglevő magyar klímatervek is annyira alacsony célokat és annyira kevés konkrétumot tartalmaznak, hogy a Fidesz máris törvénysértésben van a 2050-es vállalás végrehajtásával.

A semmittevéshez a vivőanyag az uniós javaslatok kiforgatása és a jól hangzó, de a gyakorlatban a kormány politikájával teljesen ellentétes “fizessenek a szennyező vállalatok” szlogen.

De álljunk itt meg! Mondja ezt az a kormány, amelyik a német autóipari vállalatok legnagyobb lobbistája az EU-ban és aktívan lobbizik a károsanyag-kibocsátási határértékek szigorítása ellen, méghozzá azzal a felkiáltással, hogy a klímacéloknál fontosabb az autóipar versenyképessége.
Vagy mondja ezt az a kormány, amelyiknek a minisztere nemrég arra panaszkodott, hogy a hazai kibocsátások 14 százalékáért felelős Mátrai Erőmű az uniós kvótaszabályozás miatt vált veszteségessé (csúnya Brüsszel).

Ha komolyan gondolnák, hogy a nagy szennyezők fizessenek, akkor pl. azért lobbiznának Brüsszelben, hogy egyáltalán ne kaphassanak ingyen kvótát a nagy szennyezők és vessenek véget a fosszilis ipar állami támogatásának. Vagy pl. eggyel hitelesebb lenne a kiállásuk, ha a hazai gazdasági helyreállítás nem a környezetpusztító nagyberuházások ész nélküli támogatásáról szólna.

És ha a szennyezők megsarcolása mellett valóban a családok terheinek csökkentése lenne a céljuk, akkor például arra használnák az uniós pénzeket, hogy leszigeteljék az országot és évente 130 ezer lakóépület felújításával, a fűtési rendszerek korszerűsítésével drasztikusan csökkentsék a rezsit és a kibocsátást, növelve a zöld munkahelyek számát. Vagy például eltörölhetnék a hungarikumnak számító napelemadót és a szélerőmű-tilalmat a tisztább és olcsóbb zöldenergiáért.

A ma élő és a következő generációkra ma a legnagyobb veszélyt a Fidesz és Orbán Viktor jelenti. Nem maradhatnak!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás