Hirdetés
greenfo/MTI

Értelmetlen PR-fogásnak tartja a rezsicsökkentést az LMP, és a lakások felújítását támogató zöld beruházási alapot javasol. Az MSZP szerint a rezsicsökkentés csak szépségtapasz. A Fidesz-frakció munkacsoportot alakított, a Jobbik szerint a 10 csak 3.

Scheiring Gábor és Ertsey Katalin, az LMP országgyűlési képviselői mai közleményükben "valódi megoldást" sürgettek a rezsiköltségek csökkentésére. Megfogalmazásuk szerint ideje lenne bezárni a "kormányzati látványpékséget", és érdemi kormányzásba kezdeni. Az LMP értelmetlen PR-fogásnak nevezte a "rezsikommandót", megjegyezve, hogy a rezsi csökkentésének leghatékonyabb eszközére, az energiahatékonysági beruházásokra nemet mondott a kormányfő. A párt álláspontja szerint az épületek energiahatékonyságának javításával jelentősen csökkenthetők a havi számlák és közel százezer új munkahelyet lehetne létrehozni. A képviselők egy zöld beruházási alap létrehozását javasolják, amely pályázati rendszerben, részlegesen támogatná a lakások felújítását.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője ma jelentette be, hogy a Fidesz-frakció munkacsoportot alakít a január 1-jétől hatályos tízszázalékos gáz-, villamosenergia- és távhőárcsökkentés ellenőrzésére és nyomon követésére. A munkacsoport vezetője, Németh Szilárd csepeli polgármester, országgyűlési képviselő bármilyen jogszabály-módosítást kezdeményezhet a parlamentben és a kormányzatnál, ha a testület úgy ítéli meg, hogy "a szolgáltatók trükköznek" az árcsökkentés ügyében – mondta Rogán Antal. Mindenhol ki kell jönnie a tíz százaléknak (…) és ha ez nem sikerül, akkor további döntéseket is készen állunk meghozni" – mondta a politikus. Németh Szilárd a csepeli erőmű előtt tartott tájékoztatón közölte, a szakértőkből álló testület e héten megalakul, a lakossággal és a szolgáltatókkal is tartja majd a kapcsolatot, a munkájába pedig fogyasztóvédőket is bevon. A cél az, hogy a tízszázalékos csökkentés minden háztartásban érvényesüljön – emelte ki.

Rogán Antal bejelentésére így reagált Józsa István frakcióvezető-helyettes ma közleményében: „Az MSZP szerint a kormány rezsicsökkentő akciója csupán szépségtapasz a brutális megszorításokkal terhelt családok mindennapi megélhetési gondjaira, ráadásul komoly mellékhatásokkal is jár.” A szocialista politikus közölte, az energiaárak mérséklődése alapvetően pozitív változást hoz a magyar családok életébe, ezért pártja üdvözli a kormány rezsicsökkentő intézkedését. Véleménye szerint nem lehet azonban elhallgatni, hogy a csökkentés "ideje és módja is komoly kockázatokat és mellékhatásokat rejt". Úgy látja, a kormány elkésett az intézkedéssel, mert a közműszámlák az elmúlt két és fél évben legalább 10 százalékkal emelkedtek, és elkésett azért is, mert többszörösére nőtt a díjhátralékosok száma, akiken ez a lépés már nem segít. Az MSZP szerint így mostani lépésével a kormány csak a 2010-es szintre állította vissza a rezsiárakat. Az ellenzéki párt szerint azért is igazságtalan a döntés, mert az a kiskeresetű kisfogyasztókat jóval alacsonyabb összeggel tehermentesíti, mint a magas jövedelmű, jómódú háztartásokat. Józsa István úgy látja, a közműszolgáltatók minden bizonnyal a szolgáltatási színvonal csökkentésével, az energiaellátó berendezések karbantartásának elhalasztásával, valamint az energiaipari beruházások lefújásával reagálnak majd a kötelező árcsökkentésre.

A Jobbik szerint a kormány által 10 százalékosnak ígért energiaár-csökkentés a valóságban csak 3-4 százalékos lesz, amit a fogyasztók teljes egészében el is vesztenek az inflációval. Ezt Z. Kárpát Dániel, a párt országgyűlési képviselője mondta ma Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A Jobbik szerint azért csak 3-4 százalékos a csökkentés, mert a kabinet csak a villanyszámla egy részét, az elektromos áram tényleges árát csökkenti mintegy 8 százalékkal, míg az úgynevezett rendszerhasználati díjat és az adókat nem mérsékli.

Lásd még:

A rezsiköltség visszavág

Varró: Áramkimaradások jöhetnek

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás