A rovat kizárólagos támogatója

A privátbankár forrásai szerint a megrendült paksi projekt lesz Orbán látogatásának kiemelt témája. A szerződésnek mind a pénzügyi keretrendszere, mind a határideje teljesen tarthatatlan. Káncz Csaba jegyzete.

Arról tegnap értesült az ország és a világ Orbán Viktor egy újságírói kérdésre adott válaszából, hogy jövő év elején, “valahol Oroszországban” egyeztetnek majd személyesen Vlagyimir Putyinnal.  Hozzátette: a magyar kormány normális viszonyra törekszik Oroszországgal, az orosz-ukrán konfliktusban pedig két szempontot tart szem előtt: a lengyel és az uniós álláspontot.

A magyar miniszterelnök és az orosz elnök rendszeresen, általában évente egyeztet egymással négyszemközt. Legutóbb ugyanakkor 2019 októberében találkoztak Budapesten – a tavalyi és az idei találkozó elmaradását a Covid-helyzettel magyarázta a magyar és az orosz kormány.

Miről fognak tárgyalni?
Az orosz-magyar politikai és gazdasági kapcsolatokra rálátó szakértő forrásunk elmondta, hogy kiemelt téma lesz a paksi erőmű bővítésének ügye.

Az orosz fél rendkívül elégedetlen a projekt elhúzódásával és a magyar kormány oligarcháinak pénzkifolyatási dinamikájával. Forrásunk szerint ez volt a fő megbeszélnivalója a Roszatom vezérének, Alekszej Lihacsovnak, akit december 17-én még Orbán Viktor is fogadott a Karmelita kolostorban.

Forrásunk szerint a 2014-ben megkötött Paks II.-szerződés finanszírozási része tarthatatlan, mivel az alapanyagok – beton, acél – világpiaci drágulása miatt a pénzügyi keretet legalább a kétszeresére kell emelni. Emellett a forint jelentős gyengülése az euróval szemben – amely mellett a szerződés megköttetett – is jelentős költségnövelő tényező. Mindez akkor, amikor Magyarországon már ikerdeficit alakult ki és az államadósság enélkül a gigaprojekt nélkül is dinamikusan emelkedik.

Folytatás a privátbankár fizetős oldalán >>>


Nem csak az Orbán rezsim próbál gazdasági zsákutcás atomerőművet építeni Pakson – kiszolgáltatva és eladósítva még unokáinkat is a putyini orosz birodalomnak. Az évszázad átverése az Egyesült Államokban zajlik: 9 milliárd dollárért kiástak egy gödröt, majd betemették. A történet tanulsága: minél hamarabb kiszállni a paksi atommutyiból.  9 milliárdos amerikai atomerőmű bukta. Ez vár Paks2-re is?

Az okos embert az különbözteti meg a butától, hogy az okos a saját kárán tanul, a buta viszont nem tanul semmiből. Az elmúlt években a világ nagy atomipari cégei közül több is becsődölt, az orosz Roszatomon kívül alig maradt működő szereplője az iparágnak. Részletek >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás