A rovat kizárólagos támogatója

15 millió dollárt különítettek el arra, hogy kipusztítsák a kontinens egyik legkártékonyabb halát, a pontyot – jelentette be az ausztrál kormány. A kórokozót a Murray-Darling medence természetes vizeiben engednék szabadjára a szakemberek.

Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) az elmúlt hét évben már tesztelte a pontyokra veszélyes koi herpeszt (CyHV-3) más, Ausztráliában őshonos hal- és állatfajokon is. Azt találták, hogy a vírust biztonságosan szabadjára lehet engedni, az ökoszisztémát nem fogja felborítani, mivel más fajokra nincs hatással, kizárólag a pontyokat pusztítja. Utóbbiakat viszont eredményesen- olvasható a The Guardian weboldalán.

A kórokozó a halfaj pikkelyeit és veséit károsítja. Lappangási ideje nagyjából hét nap, amikor viszont hatni kezd, 24 óra alatt végez az áldozattal.

pontytetemek Dél-Ausztrália Murray folyó 2016pontytetemek Dél-Ausztrália Murray folyó 2016

A ponty Ausztráliában rendkívül szapora, invazív kártevőnek számít, a Murray-Darling medence hal biomasszájának 80 százalékát ez a faj teszi ki. Számos károkozás mellett a táplálékot is eleszik az őshonos fajok elől, veszélyeztetik azok létét. Kormányzati számítások szerint az édesvízi betolakodók évente 500 millió dollárnyi kárt okoznak az országnak, főként a Murray-folyó környékén. Az eddigi módszerek (célzott halászat és csapdázás) nem számítottak túl sikeresnek, ráadásul drágák is voltak. A hivatalos szervek szerint az invazív fajt legyilkoló vírus szabadon engedése önmagában nem elegendő intézkedés, ha az őshonos fajok védelme alul van finanszírozva, így ezen is változtatni szeretne a kormányzat- írta az origo.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek