Hirdetés

A tengeri szélenergia-termelés új erőre kapott, és az első félévben rekordot döntve ismét a németeket ültette Európa trónjára. Az iparági szövetség szerint akinek nincs világos terve 2030-ig, az lényegében elveszett. Drága Paksunk a nyomába sem ér.

Az idei év első hat hónapjában az európai tengeri (offshore) szélenergia-iparban rekord méretű kapacitásnövekedést produkált Európa – jelentette az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA). Az első félév 2.342,9 MW teljesítménye nagyobb, mint a Paksi Atomerőműé, és háromszorosa az egy évvel ezelőtti hálózatra kapcsolt kapacitásértéknek. A szumma most 10.393,6 MW – 82 platform, 11 országában.

Az EWEA egyik vezető tisztségviselője, Kristian Ruby ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy bár ezek az eredmények egyértelmű elkötelezettséget mutatnak az európai offshore szélenergia fejlődése iránt, a robbanásszerű növekedés egyelőre csupán egy országban, Németországban történt meg. A németek összesen 406 projektet fejeztek be (ez statisztikailag azt jelenti, hogy több mint napi kettőt!), és összesen 1706 MW pluszkapacitást kötöttek be a saját rendszerükbe januártól augusztusig.

De az is lényeges változás, hogy Európában az átlagos gépméret is jelentőset nőtt az elmúlt időszakban: a tavalyi 3,5 MW/szélturbina méretről 4,2 MW lett az átlag.

Ruby hozzátette: a szektor egészséges növekedéshez biztosítottnak látja a feltételeket az elkövetkező években, és szerinte az az Európai Unió versenyképességének garantálásán túl a biztonságos energiaellátási és dekarbonizációs célokat is biztosítani képes. "Fontos, hogy a tagállamok teljesítsék a megújuló energiával kapcsolatos kötelezettségeket, és az évtized végére legyen egy kidolgozott, világos terve arra vonatkozóan, hogy megfelelhessen a 2030-as európai céloknak."- írta a hvg.hu. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás