Hirdetés

Haltelepítéssel ért véget az Egy a Természettel Vadászati és Természeti (ál világ) kiállítás, melynek díszlet tokhalai Budapestnél kerültek a Dunába. Ide természetes úton aligha jutnának föl a tengerről, a Vaskapu zsilipje miatt.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kovács Zoltán, a rendezvény megvalósításáért felelős kormánybiztos a Népfürdő utcai Duna-parton belegázolt a folyóba, úgy engedték el a rendezvényen bemutatott őshonos halakat, többek között vizát és vágótokot, és ezekkel együtt mintegy ezer tokhalat. A vizát a húsznapos kiállítás egymillió literes akváriumában mutatták be.

Semjén Zsolt a telepítés után azt mondta, olyan fajok visszatelepítéséről van szó, amelyek korábban kipusztultak a vízszennyezés és egyéb okokból, most pedig újra nő az állományuk. Hozzátette, a tokhalak visszatelepítése szép példája a természetvédelemnek, az ökológiai egyensúlynak, azokat a halakat, amelyek nem kerültek vissza a Dunába, a Tisza-tavi Ökocentrumba viszik. Kovács Zoltán kormánybiztos kiemelte, a nagyobb tokhalakat jeladóval szerelték fel, hogy követni lehessen útjukat, a kisebbeket pedig jellel látták el.

Viza a Dunában az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti (ál világ) kiállításon bemutatott tokhalak visszatelepítésén a Népfürdő utcai Duna-parton 2021. október 14-én.
MTI/Szigetváry Zsolt

A tokfélék családjába tartozó viza és vágótok a kecsegével együtt őshonosnak számít a Duna vízrendszerében – a budapesti Vizafogó városrész neve is erről tanúskodik.  Miután 1964 és 1972 között megépítették az Al-Dunán, Szerbia és Románia határán a Vaskapu I. Vízerőművet a hajózsilippel, és elárasztották vízzel a Jókai Az arany ember című regényét ihlető Ada Kaleh-szigetet, három faluval együtt, lehetetlenné vált a tokfélék, így a viza vándorlása is a folyón felfelé a Fekete-tengertől. A viza ma már súlyosan veszélyeztetett fajnak számít, a tokfélék közül egyedül a kecsege fordul elő a Dunán és sebesebb mellékfolyóin, de már ez a faj is védettnek számít.

A Hír tévé tudósítása szerint a visszatelepítésen elhangzott, hogy a kiállítás – amely csak a Hungexpón lévő központi helyszínen 600 ezer látogatót fogadott – „tovább él a halakban”. 🙂  Azért a 600 ezer mégsem 1 millió. 

Nyitókép: a viza, Kovács Zoltán és Semjén Zsolt. Fotó: Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó anyagok:

Fátyolos közpénzes propaganda a vadászkiállításra

Brigitte Bardot üzent Semjénéknek: “Menjetek ti a jó büdös fenébe!”

Mészárosok ünnepe – a trófeavadász kiállítás margójára

TaxiNERmia, “Tömjén Zsolt” álszent zöldítése és ökoterroristák elleni szónoklata

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás