Hirdetés
Forrás: index.hu

Népirtás gumival! Kb. 1200 ember jelent meg azon a ma délutáni százhalombattai tüntetésen, amelyet helyi civil szervezetek rendeztek tiltakozásként egy befektetői csoport gumihulladék-feldolgozó üzem létesítési terve ellen a városban.

A tervekről korábban a Magyar Nemzet mellett az Index írt részletesebben, már akkor is azt hangsúlyoztuk, hogy a technológia gazdáján, illetve a beruházás megvalósításán dolgozó OT Industrieson, vagyis a volt Olajterv Zrt-n kívül nem sikerült olyan szakembert találni, aki igazolni tudta volna, amit a beruházók állítottak. Szerintük ugyanis környezetvédelmi szempontból megkérdőjelezhetetlen, a világon egyedülálló technológia az, amit a százhalombattai hőerőmű egy kihasználatlan területén épülő üzemben használnának, de a nekünk nyilatkozók szerint a gyár egyszerű pirolízis üzem, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

A mostani tiltakozó akció előtt a százhalombattai DK, illetve a Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat nevű civil szervezet kezdeményezésére négyezernél is több aláírást sikerült összegyűjteni a beruházás ellen. A ma délutáni tüntetésen dr. Illés Zoltán, a Fidesz volt környezetvédelmi államtitkára is beszédet mondott. Kiemelte, hogy szerinte ezt az üzemet nem csak Százhalombattán, de sehol máshol sem kellene hagyni megépülni. Arra biztatta a városban élőket, hogy akadályozzák minden lehetséges módon az építkezést.  A tüntetésen Szabó Attila (DK), a város környezetvédelmi tanácsnoka vette át azt a petíciót, amit a civilek eredetileg a polgármesternek szerettek volna átnyújtani. Szabó (aki a városvezetés és a képviselő testület tagjai közül egyedül jelent meg a tüntetésen nyilvánosan) beszédében kiemelte: a gumifeldolgozó ügye mutatta meg, hogy a százhalombattaiak kortól, nemtől, politikai hovatartozástól függetlenül összetartoznak – írta az index.hu.

Százhalombatta gumiégetés elleni tüntetés 2016 január 8Százhalombatta gumiégetés elleni tüntetés 2016 január 8  Kép: facebook

"A következő napokban és hetekben azt is meg fogjuk mutatni, hogy senki és semmi sem erősebb nálunk, ha összefogunk az otthonainkért, és a városunkért."  Az önkormányzati képviselő egyúttal felolvasta a polgármester által felkért, helyi mérnökökből, vegyészekből, olajiparban és gumifeldolgozásban tapasztalt emberekből álló szakértői csoport véleményét is.

A csoport tagjai (titoktartási nyilatkozat aláírása után) megtekinthették a készülő üzem technikai leírását, illetve a beruházónak további, pontosító kérdéseket tehettek fel. A csoport ma ismertetett véleménye szerint a látott dokumentációkból és a kapott válaszokból az derült ki, hogy sem egészségügyi, sem környezetvédelmi, sem műszaki, sem gazdasági szempontból nem látják támogathatónak az üzem létesítését.   A részletes szakértői anyag majd csak később lesz elérhető, de az Index információi szerint a dokumentációból egyértelműen kiderült, hogy az eljárás – a beruházó korábbi állításával ellentétben – igenis rendelkezik számottevő (bár határértéken belüli) károsanyag-kibocsátással, és a többször hangoztatott, fenntarthatósági céloknak sem felel meg. Ezzel nagyjából összecseng az a tény, hogy a német tanúsító szervezet honlapján továbbra sincs olyan tanúsítvány, ami igazolná a cég állításait – eleve csak a szlovákiai mintaüzemnek volt ilyenje, de az is lejárt tavaly október végén. A cég akkor lapunknak azt állította, hogy pár napon belül elérhető lesz az új tanúsítvány.

Érdekesség, hogy a beruházó Homatech Zrt. vezérigazgatója, István Gábor nem most először akar olyan hulladékfeldolgozót építeni, amivel kivívja a helyiek haragját. Korábban a mostani üzem technológiájához nagyon hasonlót használó reaktorokkal (melyek leírása néhol meglepően pontosan megegyezik a Homatech által Százhalombattán építeni kívánt reaktoréval), házalt több önkormányzatnál. Az azóta jogutód nélkül megszűnt, PCP Zöldenergia Zrt. akkor 25 településen akart olyan üzemeket, melyek a műanyaghulladékot folyékony energiahordozóvá alakították volna át, amely a cég állítása szerint vegyipari, kozmetikai alapanyagként, illetve üzemanyagként is hasznosítható lett volna.
Azok az üzemek akkor nem épültek meg, bár befektetői oldalon akkor sem volt gond. A százhalombattai üzem építéséhez a Csányi Sándorhoz köthető Bonitás 2000 Kft. és az Exim Bank adja az alapot, a PCP Zöldenergia 2009-es, besült projektjéhez az akkori nyilatkozatok szerint egy „külföldi tőkebefektető” biztosította volna 486 millió eurós költségek nagy részét.

Százhalombatta gumiégetés elleni tüntetés 2016 jan. 8Százhalombatta gumiégetés elleni tüntetés 2016 jan. 8    további képek >>>


Blogbejegyzés a Napos Oldal FB oldalról:
Az országos média híradásai alapján már néha úgy érezzük, hogy vendégek voltunk a Demokratikus Koalíció rendezvényén, aminek az emelte szenzációsra a rangját, hogy azon felszólalt egy fideszes volt államtitkár is! Értjük mi, hogy a hírhamisítás adja a nézettséget, de azért az lehangoló (ha nem is túl meglepő), hogy majd mindenütt elsikkad az a lényeges tény, hogy ez egy pártfüggetlen összvárosi tiltakozás volt két helyi egyesület szervezésében (akiknek még a neve is csak nagyon elvétve bukkan fel a tudósításokban). Pedig ez a valóság! Képeinken a két főszervező beszél: Tápai Mónika a Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat képviseletében és dr. Korcsmáros Iván a Napos Oldal (hivatalos nevén Százhalombatta Város Jövőjéért Közhasznú Egyesület) részéről (amúgy persze köszönjük Illés úrnak a részvételt és a DK-nak a támogatást… meg az összes többi érintett szervezetnek is)

  Abszurdisztán: jelentjük, dübörög!

De ami Százhalombattán történik, az még kicsiny hazánk demokratikus vívmányain edződött állampolgárainak is komoly hidegrázást okoz. Adott az egyik oldalon egy brókerbotránytól és a légszennyezettségtől terhelt város, míg a másik oldalon maga az ország leggazdagabb embere (Csányi Sándor), és mögötte a teljes államapparátus áll. Vajon a két fél közül kijön ki győztesen?

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás