A rovat kizárólagos támogatója

10 év alatt 30 %-kal nőtt a hazai húsfogyasztás. Ma napi 1,5 millió ember veszi igénybe a közétkeztetést, ahol „szegényen vagyunk gazdagok” mivel az élelmiszer ötöde megy kukába. Ez 50000 tonna pazarlás évente. Miért fontos környezetvédelmi szempontból a húsevés csökkentése? Hogyan segíthet ebben pl. az iskolai szemléletformálás?  Hogyan lehetne a közétkeztetés fenntartható?

A környezeti problémák globálissá váltak. Számos nemzetközi megállapodás, terv próbálja megtalálni a helyes válaszokat, de a rendszerszintű változás, amire valóban szükség lenne, nem meglepő módon sok akadályba ütközik. Mi magunk egyénként, közösségek tagjaként elsősorban helyben tudunk tenni a változásért, többnyire a saját szűkebb környezetünkért vagyunk elsősorban felelősek. Ennek jegyében szerveztek konferenciát 2023 június 23.án a Zöld szervezetek országos találkozójukon „Önkormányzatok és közösségek jó gyakorlatai a helyi erőforrások megőrzéséért” címmel.

A konferenciára olyan önkormányzatokat, közösségeket hívtak meg akiknek eredményeiből erőt meríthetünk, tapasztalataikból érdemes tanulnunk, példájukat érdemes követnünk. Megoldásaik nemcsak a környezeti korlátokat veszik figyelembe, de a helyi gazdaság és társadalom számára is hasznosak, mintául szolgálhatnak, hajtóerői lehetnek nagyobb szintű változásoknak is. Emellett a Székesfehérvári konferencián azért a másik oldalról is szó esett: Rosszat rosszul: az erőforrásokkal való takarékos bánásmód szükségessége témakörben. Mindkettőt érinti a mai podcast, melyben a Heti húsmentes nap a közétkeztetésben témáról szólunk. Sarkadi Péter két előadás szerkesztett változatát kínálja: elsőként Dr. Farkas István Tamást, a Magyar Természetvédők Szövetsége társelnökét, utána pedig Zoltai Annát, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége elnökét halljuk.

2010 – 2020 között 30 %-kal nőtt a hazai húsfogyasztás.
Manapság napi 1,5 millió ember veszi igénybe a közétkeztetést.
2023-ban a gyermeknél az állami támogatás 101 milliárd forint.

Zoltai Anna Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége elnök. kép: Sarkadi Péter greenfo

A szakember szerint az ételnek nincs tisztelete.
Szegényen vagyunk gazdagok – a közétkeztetésben az élelmiszer 20%-kukába megy. Ez 50000 tonna pazarlás évente.
A szabad szedés/svédasztal előnye: 80%-kal csökkent a hulladék mennyisége a fix adagokhoz képest.
Miért fontos környezetvédelmi szempontból a húsevés csökkentése?
Hogyan segíthet ebben pl. az iskolai szemléletformálás?
Hogyan lehetne a közétkeztetés fenntartható?
Jelenleg csak a tápanyagokra van jogszabály – mire kellene figyelni?

Nyitókép: ételmaradék mérés egy menzán Járdány Bence

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás