Hirdetés

Riadót fújtak a skót ökológusok a szürke mókusok miatt, mert attól félnek, teljesen kiszorítják a Brit-szigeteken őshonos vörös mókusokat, amelyek jóval kisebbek, és érzékenyebbek, mint a 19. század végén, Észak-Amerikából idekerült, a tenyészetekből kiszabadult szürke mókusok leszármazottai.

Az invazív faj már áttörte Skóciában a Montrose-t és Inveraryt összekötő, a vörös mókusokat védő képzeletbeli határvonalat. A National Trust for Scotland környezetvédelmi tanácsadója, Lindsay Mackinlay szerint azonnali lépésekre lenne szükség.

– Csapdákkal és kilövéssel próbáljuk csökkenteni a létszámukat, de a csapdákból legtöbbször kiengedik őket, pedig nem lenne szabad. Nem túl rokonszenves megoldás, és senki sem élvezi ezt a munkát, de az a helyzet, hogy ha meg akarjuk menteni a vöröseket, akkor meg kell állítanunk a szürkék terjedését – magyarázta az ökológus az euronewsnak..

A kelet-angliai Norfolk megyéhez tartozó Pensthorpe-i Nemzeti Park tenyésztési programmal segíti a vörös mókusok védelmét.

 

A legnagyobb problémát egy betegség jelenti.

– A szürke mókusok 60 százaléka hordozza a parapox vírust, amely ha megfertőz egy vörös mókust, akár 15 napon belül kipusztulhat egy egész populáció – mondja Ed Bramham-Jones, a Pensthorpe-i Nemzeti Park igazgatója. A környezetvédelmi szakemberek abban bíznak, hogy a lakossággal való együttműködés eredményeként sikerül megvédeni Nagy-Britannia 160 ezres vörös mókus-állományát, amelynek háromnegyede Skóciában él.
Szakemberek szerint néhány évtizeden belül Magyarországon is fel fognak bukkanni a szürke mókusok.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás