Hirdetés

A rendkívüli meleg különösen kedvez a szúnyogok szaporodásának a nemrégiben lezajlott árvíz miatt az árterületeken visszamaradt vízfelületeken, és ezért a több mint egy hete zajló intenzív irtást új módszerekkel kell kiegészíteni.

A központi koordinációval zajló szúnyoggyérítés június 15-étől nagy erőkkel kezdődött meg a dunai árvízzel érintetett magyarországi szakaszokon. Az áradás után visszamaradt víztestekben, különösen az ártéri erdőkben naponta milliárdnyi szúnyog fejlődik. A jelenlegi meleg időben a szúnyoglárvák fejlődése rendkívül gyors, így a folyamatos földi és légi kémiai technológiával zajló gyérítések ellenére is azt tapasztalhatjuk, hogy pár órával a kivitelezés után megkezdődik a szúnyogok visszatelepülése. Az árterületeken a lárvák természetes ellenségeik hiányában – hiszen nem állandó vizekről van szó – zavartalanul fejlődnek.

A katasztrófavédelem a megelőzés érdekében megrendelte a Duna áradásával érintett területeken a lárvák elleni védekezést is, amit szelektív, a környezetet nem terhelő baktériumkészítménnyel végeznek. Ez a védekezési tevékenységnek egy kiemelkedő részterülete, azonban ez sem jelenthet teljes megoldást, mivel számos ilyen ideális szúnyogtenyészőhely sajnos elérhetetlen. Ezen területek gyalogosan, vagy a permetezőt szállító gépjárművel sem megközelíthetőek, illetve a légi úton végrehajtott permetezés is csak korlátozott eredményt hoz, hiszen a készítmény fennmaradhat a sűrű növényzeten.

szúnyogirtási helyzetkép 2013 június  forrás: katasztrófavédelemszúnyogirtási helyzetkép 2013 június forrás: katasztrófavédelem

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által felkért szakértők igazolásai alapján jelenleg több területen garanciális pótirtás is zajlik: a Dunakanyar vízközeli területein 1400 hektáron légi permetezéssel, több száz hektáron pedig földi melegködös kijuttatással. Budapesten is folynak munkák, légi és földi úton a kifejlett szúnyogok és a lárvák ellen is védekeznek, összesen közel 20 ezer hektáron.

A Duna elhúzódó magas vízállása miatt a következő hetekben még komoly szúnyogártalomra kell készülni, amin csak enyhíteni tud a folyamatos védekezés. A jelenlegi munkálatok után, megfelelő időjárás esetén a jövő héten is jelentős kapacitásokkal folytatódnak a kezelések a Duna teljes magyarországi szakaszán – adta hírül a katasztrofavedelem.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás