A rovat kizárólagos támogatója

Hírháttér sorozatunk 11. részének témái: kánikula, és egyre több helyen vízhiány az országban. Több csomagolásmentes bolt is bezárt az elmúlt hónapokban. Ki a szabadba, és a bolygómentő kézikönyv – mitől lesz környezettudatos egy könyvkiadó? A változás te magad légy. De honnan, kitől vegyél példát? Meddig civil egy civil? Depresszióhoz vezet a klímaaktivizmus. Apokalipszis SOHA. A klímakatasztrófa elmarad?

Többek között ezekről a témákról beszélget Sarkadi Péter vendégeivel:
Dedák Dalma természetvédelmi mérnök, a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértője.
Korábbi podcasunk: Hajózni márpedig kell. De milyen áron? 
Zombori Andrea főszerkesztő Gingko Kiadó Kft.

Dedák Dalma és Zombori Andrea (jobbra) kép: Sarkadi Péter greenfo

szemlézett híreink: 

Vörösödik az ország – egyre több településen alakul ki vízhiány

Jászberény képviselő-testülete vízkorlátozás bevezetéséről döntött rendkívüli ülésén. A településen locsolási tilalmat rendelhetnek el reggel hat és 22 óra között. Az intézkedést az indokolja, hogy a várost vízzel ellátó kutak vízhozama a szárazság miatt jelentősen lecsökkent, míg a fogyasztásra való igény ezzel párhuzamosan megnőtt. Vízproblémák léptek fel más településeken, pl. Solymáron és Túrkevén is.  A hajnali öntözések, locsolások fokozottan mértékben terhelik az ivóvíz hálózatot, ezért Solymár egyes részein kedd hajnalra már vízhiány alakult ki. Emellett Túrkevén is vízhiány alakult ki, a település víztornyának tavalyi elbontása miatt alakult ki a helyzet. Átmeneti megoldásként a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. új kút fúrását javasolta az önkormányzatnak, szakmai állásfoglalását is mellékelt, mert a kutak vízhozama a megfelelő üzemeltetés ellenére is idővel csökkent.

— ivóvíz problémák
— öntövővíz kontra ásott, fúrt kutak – mi lesz a talajvízzel?
— csapadékeloszlási anomáliák, villámárvizek
— vízmegtartás és/vagy vízkivétel torz támogatási rendszer

Számít-e az egyén szerepe, hozzáállása, számítanak-e az apó változtatások, változások? Mi kell az igazi fordulathoz?

Gingko kiadó – A környezettudatos könyvkiadó (gingkokiado.hu) – A Földnek Rád van szüksége, a Kalandok a Világnagy Erdőben, Bolygómentő kézikönyv szuperhősöknek – ezek a gyerekek számára készültek, felnőtteknek pedig a: Helló, slow fashion, A környezettudatos otthon, Zöldségszerelem, Kis zöld könyv, A kevesebb több – Örömteli minimalizmus – e könyvek mind arra utalnak, hogy az egyénnek igenis van szerepe és hatása és sokszor összefogással óriási változásokat érhetünk el, illetve, arra világít rá, hogy apró változtatásokkal, akár nagyobb lemondások nélkül is pozitív változások érhetők el.

— terndi ma zöld könyveket kiadni
— Mi a zöldségszerelem?

Van-e, lesz-e apokalipszis, szabad-e riogatni, szélsőséges megmozdulásokhoz folyamodni?

Tavaly novemberben jelent meg magyarul a Gingko Kiadónál Az Apokalipszis SOHA című könyv.
2019-ben néhány szélsőséges környezetvédő azt állította, hogy a klímakatasztrófa miatt „emberek milliárdjai fognak meghalni” – ezzel növelve a lakosság, köztük számos serdülő fiatal szorongását. Ekkor Michael Shellenberger szükségét érezte, hogy mint elkötelezett környezetvédelmi aktivista, vezető energiaszakértő és egy tizenéves lány édesapja, felszólaljon, és különbséget tegyen tudomány és fikció között. A szerző számos környezetvédelemmel kapcsolatos törekvést mutat be, melyeknek utána sorra megkérdőjelezi a létjogosultságát és sikerességét. Azt állítja, hogy nincs apokalipszis, nem is lesz soha, a klímaváltozás ténye valós, ám a média és a szélsőséges környezetvédők torzított képet festenek bolygónk valódi ökológiai helyzetéről és problémáiról. A szerző terítékén olyan fajsúlyos témák szerepelnek, mint a tűzvészek, a műanyagok, a fajkihalás, a méltányos kereskedelem, az ember mindenhatósága az élővilág felett, az energiaéhség, a fosszilis, kontra megújuló energiaforrások, valamint a szén-dioxid-kibocsátás és a húsevés problematikája.

Ezen kívül rávilágít arra is, hogy a zöld eszmék néha nagyobb kárt okoznak, mint hasznot, és ugyanolyan fenntarthatatlanok, mint a jelenlegi, nem ökológiai szempontokat figyelembe vevő, természetkárosító rendszerek. A szerző állításai néhol meghökkentők, néhol vitára invitálók, mindenesetre arra rávilágítanak, hogy a helyzet korántsem annyira egyszerű vagy egyételmű, mint ahogy azt a szélsőséges természetvédők állítják.

—  optimisták, vagy pesszimistábbak legyük?
— kontraproduktív a riogatás?
—  buborékokban élünk, kommunikálunk, ki kell ezekből tekinteni.
—  a zöldek nem várják az apokalipszist!
— Bjørn Lomborg és követői
— a közbeszéd minősége – azért rossz, mert elszakadtunk a valós problémáktól
Lásd még:

Michael Shellenberger: Apokalipszis soha – könyvbemutató – YouTube

Michael Shellenberger: Depresszióhoz vezet a klímaaktivizmus

Nyugalom, nem lesz klímakatasztrófa! – Michael Shellenberger a Mandinernek

Ajánlott kapcsolódó véleménycikk a greenfon:
A klímaválsággal kapcsolatos pánikkeltésnél csak egy rosszabb dolog van… …a klímaváltozással kapcsolatos bizakodás.

Hogyan használják az ismertségüket egy jobb jövő megteremtéséhez? Hogyan érik el az embereket, hogyan ráznak fel tömegeket?  Személyes példamutatás. Pumped Gabó a Fertő-tóért, vagy Litkai Gergely frenetikus soproni tárlatvezetése, Udvaros Dorottya vagy a celeb percsztárok?

— az emberek elérése zöld témákban
— mitől, hogyan hatékony a zöld kommunikáció?
—  harcos, vagy békésebb demonstrációk, Hol a média ingerküszöbe? 

Betett a csomagolásmentes boltoknak a járvány, az összes Ligeti bolt bezár a városban

Hatalmas lehetőség előtt állt a csomagolásmentes vásárlás két évvel ezelőtt, hirtelen nagyot nőtt az ilyen jellegű boltok forgalma. Az is újratölthető kulaccsal mászkált, aki soha nem figyelt erre, és a vászonszatyor lett a legtrendibb ruhadarab. Aztán jött a járvány, és elsöpörte az egészet. Jövő héten bezár az ország első és legnagyobb csomagolásmentes boltja a Ligeti. Úgy tűnt., hogy a fogyasztói társadalom készen áll rá, hogy odafigyeljen arra, hogy visszafogja a műanyag csomagolásokat. A koronavírus-járvány tavaszi kitörése idején sokáig folyt arról a vita, hogy élelmiszerekkel és azok csomagolásával terjed-e a vírus. Végül nagy határozottsággal kijelenthető, hogy csomagoláson vírus nem terjed, de mire ez kiderült, addigra már visszaállt mindenki az agyoncsomagolt termékekre. Amit ráadásul nem a piacon és a kisboltban vásárol meg, hanem házhoz rendel valamelyik szupermarketből. A járvány nagyban megváltoztatta a vásárlási szokásokat, és a növekvő élelmiszerárak ismét nem a csomagolásmentes vásárlásnak fognak kedvezni, hiszen mindenki sokkal érzékenyebb.

Lásd még: Kész, vége! Bezár a magyar élelmiszerlánc: április végéig vannak nyitva az üzletek (penzcentrum.hu)

A Zöld Hét nyári szünetre megy szeptemberig, da a másik heti podcast sorozatunk folyamatosan jelentkezik, többek között a zöld szervezetel 31. Országos Találkozójának plenáris üléseivel is.

Eddigi podcastjaink részletes cikkei: https://greenfo.hu/hirek/podcastok/zold-het/

Nyitókép: klímademonstráció Kossuth tér 2021 09 24 kép: Járdány Bence / Greenpeace

A 2022. április 22-én, a Föld Napján indult heti hírháttér podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás