Az emberek többsége nem kér a Vásosliget orbaáni beépítéséből

2016. február 23. 8:40

Az emberek többsége nem kér a Vásosliget orbaáni beépítéséből

Semmiképp nem lehet túlzott népszerűséggel vádolni a Városligetbe tervezett Múzeumnegyed beruházást. Az Ipsos közvélemény-kutató többféleképpen megkérdezte a fővárosiakat, de mindig az jött ki, hogy a nagy többség elutasítja az új múzeumépületek felhúzását.

A 200 milliárd forintos városligeti építkezésről az Ipsos Zrt. készített reprezentatív közvélemény-kutatást, a Levegő Munkacsoport megbízása alapján januárban 500 budapesti lakos véleményét kérték ki. Az eredményeket az index osztotta meg.  Akárhogy csűrték-csavarták a kérdezőbiztosok, a válaszokból egyértelműen kitűnt: a megkérdezettek 75-55 százaléka határozottan elutasítja az új épületmonstrumokat.
A válaszadók háromnegyede egyetértett azzal a megfogalmazással, hogy a Városligetben ne létesítsenek új építményeket, de a cég megerősítésként kifordítva is feltett két hasonló kérdést. Az „egyetért-e azzal, hogy a Városligetben egy jelentősen kibővített múzeumi-kulturális negyedet alakítsanak ki számos új épülettel” kérdésre 64 százalék mondott nemet, egy harmadik változatra pedig 55. Tehát a beruházások ellenzőinek aránya 75 és 55 százalék között volt, míg a támogatóké 40 és 23 százalék között.
 

Fotó: Ipsos Public Affairs
 

Amikor pedig úgy tették fel a kérdést, hogy a Ligetben kizárólag a meglévő leromlott zöldfelületek, játszóterek, sportterületek, sétányok felújítására van-e szükség, ismét a válaszadók háromnegyede válaszolt igennel. Azzal pedig szinte kivétel nélkül mindenki egyetértett, hogy a jelenlegi infrastruktúra felújításra szorul.

A budapestiek számára egyértelműen a Városliget a legkedveltebb fővároson belüli látogatási célpont.

A kutatásban résztvevők több mint háromnegyede (76 százalék) azt állította, tavaly járt is ott. A Margit-szigetre és a Budai várra ennél jóval kevesebben voltak közelről kíváncsiak, 66, illetve 61 százalékuk látogatott oda, a Népligetet, a Kopaszi-gátat és a Normafát pedig 30-40 százalék kereste fel.

A megkérdezettek a tervek szerint betelepítendő intézményeket sem nagyon tudják elképzelni az új helyen.

Az összesítés szerint 83 százalék nem szeretné, hogy a Magyar Nemzeti Galériát a Budai Várból a Városligetbe telepítsék.

De nem népszerű a Vár kormányzati hivatalokkal való megtöltése sem, mindössze 16 százalék tartja jónak az elképzelést, hogy a Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági minisztérium a Budai Várba települjön.
 

Fotó: Ipsos Public Affairs
 

Elsöprő támogatása van viszont az Ipsos szerint az újabb zöldterület kialakításának.  85 százalék értett egyet azzal, hogy a Nyugati Pályaudvar épülete mögött, a Podmaniczky utca mellett a vágányok lefedésével új másfél kilométer hosszú parkot alakítsanak ki.

NÉZZE MEG A TELJES KÖZVÉLEMÉNY KUTATÁST:  Liget Ipsos közvélemény kutatás Levegő MCS 2016 január (795 KB pdf.)

 

Urbanisztikai álom vs. fák

A Múzeumnegyed megépítésére tavaly ősszel mondta ki a végleges igent a kormány, és azóta a munkálatok egy távolabbi helyszínen, a Szabolcs utcai kórház helyén az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ építésével el is kezdődtek.  A beépítések miatt szeptemberben tüntetést tartottak, amelyen mintegy 20 ezer támogató aláírást vittek a parlamentbe.
A projekt vezetője, Baán László legutóbb a múlt héten tartott nyílt vitában mondta el érveit a saját maga által urbanisztikai álomnak tekintett tervek mellett, de a rendezvény közönsége inkább azzal értett egyet, hogy a beruházás évtizedekre tönkre fogja tenni a ligeti fák jelentős részét.


 

Nyílt vitában a Liget Budapestet nem lehet megvédeni

Nyílt vitában a Liget Budapestet nem lehet megvédeni

Túltelt nézőtér, sűrű kamera-, és mikrofonerdő előtt vitázott tegnap este a budapesti Mozsár kávézó rendezvénytermében Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere és Baán László miniszteri biztos a Városliget jövőjéről. A Zöld Terasz Klub rendezvénye nemcsak azt demonstrálta, hogy az embereket érdekli a Liget sorsa, hanem arra a kérdésre is választ adott, hogy miért fél a kormány az állampolgárokra bízni a döntést.

A minden politikai kurzusban kíválóan helyezkedő Baán maradék renoméját alaposan lecsupaszította az elmúlt napokban nyilvánosságra került pl. Habony Árpáddal kapcsolatos hírek, melyek akár a hűtlen kezelélés kategóriájába is eshetnének.

 

 
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés