Hirdetés

Az Európai Parlament megszavazta, hogyan hajtsuk végre a párizsi éghajlatváltozás elleni megállapodást. Az Európai Bizottság elnöke szerint az USA kilépése az egyezményből csak még elkötelezettebbé tette a többieket.

Megszavazta a párizsi klímaegyezmény rendelkezéseinek végrehajtását lehetővé tévő intézkedéseket tegnap az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülése. Az elfogadott szabályokkal az Európai Unió teljesítheti a vállalásait, amit nemzeti célokra bontottak le. Ezek érintik a mezőgazdaságot, a közlekedést, az építőipart, illetve a hulladékkezelést, amelyek az üvegházhatású gázok kibocsátásának 60 százalékát adják, de az EU széndioxid-kibocsátási piaca nem fed le.

Így 2030-ra összességében 40 százalékkal csökkentse károsanyag-kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

A képviselők 2050-re 80 százalékos csökkentést szeretnének a 2005-ös szinthez képest. A nagy többséggel elfogadott javaslat alapján az uniós gazdasági átlag alatti tagállamok jutalmat kapnak, ha 2020 előtt lépnek.

Trump döntött: felrúgja a történelmi klímaegyezményt.
195 ország írta alá, de az Egyesült Államok kilép az Obama által szentesített párizsi egyezményből. Az amerikai elnök kamunak tartja a klímaváltozást.

A plenáris ülésen az Európai Bizottság elnöke is felszólalt. Jean-Claude Juncker szomorú fejleménynek nevezte, hogy Donald Trump nemrég úgy döntött, kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből. „Sajnos nem mindenki fogadja el a tények igazságát” – szúrt oda az Egyesült Államok elnökének. Szerinte ez a lépés jele annak a jele, hogy Washington lemond a részvételről a Föld sorsát meghatározó közös cselekvésben. A csalódottsága mellett leszögezte, hogy az Egyesült Államok visszavonulása nem jelenti a megállapodás végét, mivel a világ többi része ezáltal csak még elkötelezettebbé vált az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Az Európai Unió nem fogja újratárgyalni a szerződést, annak a rendelkezéseit végre kell hajtani. „Húsz évet töltöttünk tárgyalással, most eljött az ideje a cselekvésnek” – mondta. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke hibának nevezte az amerikai döntést, mert a klímaváltozás az egyik legnagyobb világszintű probléma. „A mai szavazás teljesen világos üzenetet küld Trump elnöknek: Európa tiszteletben tartja a vállalásokat és megragadja a zöld növekedésben rejlő lehetőségeket, akár az Egyesült Államokkal, akár nélküle” – mondta a jogszabály felelőse, a holland liberális Gerben-Jan Gerbrandy. (MTI)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás