Hirdetés

Akkumulátorgyártó nagyhatalom leszünk az Orbán kormány szándéka szerint. A szennyezést itt marad, a profit elvándorol. Jelenleg Göd, Komárom, Iváncsa, Tárnok és Sóskút érintett. Az elektromos autózási iparág potenciálisan legszennyezőbb szegmensét hozzák ide a koreai befektetők, amihez jelentős állami támogatást kapnak (szemben a hazai KKV_kal).

Magyarország erőteljes kormányzati támogatással épp akkumulátor-nagyhatalommá válik. A hivatalos kommunikáció elhallgatja, hogy a gyakorlatban ennek a folyamatnak súlyos ára van, amit a magyar lakosság fizet meg. Jelenleg Gödöt, Komáromot, Iváncsát, Tárnokot és Sóskutat érintik a beruházások. Az ELTE humánökológia szakos hallgatói néhány érintettel beszélgettek, milyen a gyárak közelében élni. A gödi drónfelvételeket a Partizán készítette.

Itt követheted a lakosság küzdelmét:
Göd >>>

Sóskút, Tárnok >>>

Tuzson Bence és Szijjártó Péter koccint Kim Vu Csannal a Samsung SDI Magyarország Zrt gyártóközpontjának vezetőjével Mónus Márton MTI

 

Szöul-Kinshasa-Göd a gyilkos akku háromszög

Óriási összegből – 680 milliárd forintból – óriási akkumulátorgyárat épít az SK Innovation nevű dél-koreai cég Iváncsán – jelentette be nemrég Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Ez már a sokadik dél-koreai cég sokadik akkumulátorgyára – írtuk korábban.

Kevéssel ezt megelőzően Szijjártó Jászberényben is avatott hasonló üzemet, az a Sangsin Hungary Kft. beruházása volt, 3,15 milliárd forint kormánytámogatással, 10,5 milliárdból épült. A miniszter örömmel közölte: Magyarország a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója lett. Mondhatni, akkumulátorgyártó nagyhatalom. Megjegyezzük: jó, ha tudják ezt a nagyhatalmak is, hiszen akkumulátorok nélkül nem mozdulnak sem autóik, sem tankjaik, sem repülőgépeik, sem anyahajóik, sem tengeralattjáróik, sem mobiltelefonjaik, sem, sem… Egyébként Szíjjártó 2014-ben már avatott Jászberényben: a magyar tulajdonú Jász-Plasztik Kft. akkumulátorgyártó üzemét, amelyben – sajnálatos módon – a közelmúltban tűz ütött ki, s ki tudja, milyen mértékű környezeti károkat okozva jórészt a lángok martaléka lett.

Kapcsolódó anyagok:

Egy hét alatt lemerült az akkumulátorügyi biztos

Zöld autó antizöld hajtással?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás