Hirdetés
greenfo/MTI

Hivatalosan is megalakult tegnap az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért (PM) párt. Az új baloldali zöldpárt első kongresszusán Jávor Benedeket és Szabó Tímeát választották társelnökké, munkájukat négytagú elnökség segíti. Elfogadták az alapszabályt és a közpolitikai csomagot is, melyben megfogalmazták, miért akarják leváltani az Orbán-kormányt és milyen Magyarországot szeretnének.

Az A38 hajón rendezett tegnapi összejövetelen elhangzott, hogy Jávor Benedek és Szabó Tímea társelnökök munkáját négytagú elnökség segíti, melynek tagjai: Scheiring Gábor, Bakó Krisztina, Karácsony Gergely és Tordai Bence. Szabó Tímea közlése szerint az alakuló közgyűlésen elfogadták alapszabályukat, egy 13+1 pontos közpolitikai alapcsomagot, valamint alapító nyilatkozatukat is. Jávor Benedek arról beszélt, hogy Magyarországnak szüksége van egy új politikai erőre. Hangsúlyozta: alig több mint egy év múlva választások lesznek Magyarországon és a PM szerint elengedhetetlen, hogy a választás kormányváltással járjon együtt.
A Párbeszéd Magyarországért alapítói úgy gondolják, fel tudnak vázolni egy olyan jövőképet, amely 2014 után mind a ma élők, mind a jövő nemzedékek számára biztosítja az emberhez méltó életfeltételeket – mondta Jávor Benedek. Meggyőződésük szerint képesek egy olyan stratégiát megvalósítani, amely elvezetheti az országot a kormányváltáshoz, de ez csak együttműködéssel lehetséges. A Párbeszéd Magyarországért kész együttműködni olyan demokratikus politikai erőkkel, amelyekkel egyetértenek az alapvető célkitűzésekben és elkötelezettek a kormányváltásban – jelentette ki.

A kongresszuson tegnap elfogadott alapszabályt benyújtják a bíróságnak, és remélik, hogy ott minél hamarabb bejegyzik az új pártot. Azt is közölte, hogy mától kampányba kezdenek, amelynek során egyfelől részleteiben kidolgozzák választási programjukat, másfelől kiépítenek egy országos hálózatot. A frissen megválasztott társelnök leszögezte: hisznek abban, hogy 2014 után pártjuk önálló frakcióval jelen lesz a parlamentben. A sajtótájékoztató közben a helyszínen lévő alapító tagok is aláírták az úgynevezett alapítók falát. A délutáni kötetlen összejövetelen a politikusok beszédei között Galkó Balázs szavalt verseket, (pl. Szilágyi Ákosét, aki nézőként volt jelen.) Kardos-Horváth János énekelt, és Hajós András humorkodott.

Megalakult a Párbeszéd Magyarországért Megalakult a Párbeszéd Magyarországért         galériához katt a képre!

Jávor Benedek arról is beszélt, hogy több vidéki településen már vannak szervezeteik, hiszen amikor szakítottak az LMP-vel, sokan velük tartottak. Január végi távozásuk óta pedig új tagok, szimpatizánsok jelentkeztek például a Facebookon. Szabó Tímea megjegyezte, hozzászoktak már, hogy pénz nélkül, lelkesedésből dolgozzanak, így számukra nem gond az új párt megszervezése. Kisebb összegeket már felajánlottak a céljaikra, de adománygyűjtő akciójuk is lesz majd.

Ezt követően – kérdésre válaszolva – Szabó Tímea azt mondta, a vasárnapi közgyűlés ellenszavazat nélkül, egy tartózkodással felhatalmazást adott az elnökségnek arra, hogy a közeljövőben tárgyalásokat kezdjenek az Együtt 2014 választói mozgalommal. Jávor Benedek szerint ezután kezdik meg az egyeztetéseket arról, milyen formában, milyen körülmények között tudnának együttműködni a kormányváltás érdekében. Szabó Tímea hangsúlyozta, a PM azt viszont nem tervezi, hogy csatlakozzon az Együtt 2014-hez, ugyanis önálló politizálással akarják sikerre vinni célkitűzéseiket. Azt viszont elengedhetetlennek tartják, hogy más, számukra vállalható demokratikus erőkkel valamiféle megállapodást kössenek a kormány leváltása érdekében.

Jávor Benedek egy másik kérdésre azt felelte, hibásnak tartja a Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat azon jogértelmezését, amely alapján nem biztosítják, hogy a Párbeszéd Magyarországért frakcióként működjön a Városházán. Az ő véleményük szerint a PM jogosult a három fős fővárosi frakcióra – közölte.

Megalakult a Párbeszéd Magyarországért Megalakult a Párbeszéd Magyarországért        galériához katt a képre!

Előzmények

Az LMP tavaly novemberi kongresszusa olyan határozatot fogadott el, amely kizárta a Lehet Más a Politika csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz, de felhatalmazást adott arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról. A határozat elfogadása után lemondott posztjáról Jávor Benedek parlamenti frakcióvezető, valamint két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea, majd öt parlamenti és három fővárosi képviselőtársukkal együtt megalapították a Párbeszéd Magyarországért Platformot.
Az LMP ez év január végi kongresszusa nem változtatott a korábban elfogadott stratégián. Ezt követően a PM tagjai sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kilépnek az LMP-ből és új pártot alapítanak. A Lehet Más a Politikából kivált nyolc parlamenti képviselő nem adta vissza a mandátumát, de kilépett a frakcióból. A képviselőcsoport ezért megszűnt, mert létszáma a működéshez szükséges 12 fő alá csökkent.
Lásd még: Hogy lesz a jó csajból profi politikus?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás