Hirdetés

Rengeteg állatfaj halt/hal ki azért, mert nem képes elég gyorsan alkalmazkodni a megváltozott környezethez, melyet a „bölcs ember” közvetett, vagy direkt módon okoz. Top 10 a leglátványosabb állatgyilkolásokról.

Az evolúció törvénye, hogy a gyenge elhullik, az erős és alkalmazkodásra képes túlél, és a túlélésre alkalmas génjeit tovább örökíti. Rengeteg állatfaj halt ki azért, mert nem volt képes elég gyorsan alkalmazkodni a megváltozott környezethez, és ez a folyamat az elmúlt 100 évben gyorsult fel igazán veszélyesen, amikor a megváltozott környezet már főként az emberi tevékenység következménye: a környezetszennyezés, az iparosodás, az erdőirtás. Mindezek közül a legértelmetlenebb az orvvadászat: több tucat állatfaj van ma a kihalás szélén azért, mert a szigorú tilalom ellenére, illegálisan vadásznak rájuk. Általában még csak nem is a húsukért, amire rá lehetne fogni, hogy az ember ragadozó állat, hát vadászik, és megeszi amit elejt. 23 évvel Douglas Adams zseniális könyve, az Utoljára látható után, a weather.com összefoglalója alapján az index bemutatja a világ tíz legveszélyeztetettebb állatfaját, amelyeket kimondottan az orvvadászat juttatott a kipusztulás szélére.

A kissé szubjektív összeállítás 10 látványos fajt tartalmaz: rinocérosz, afrikai elefánt, leopárd, kékúszójú tonhal, tigris, afrikai oroszlán, kérges teknős, tobzoska , kínai óriás szalamandra ,cápa – de sajnos a lista egyre csak hosszabbodik.
 


Kapcsolódó hír az indexrőlMár csak 87 rózsaszín delfin maradt

Amikor 1997-ben Hongkong hivatalosan elszakadt a brit birodalomtól, és csatlakozott Kínához, az ünnepségek során a hongkongi függetlenség kabalaállata a ritka, folyami rózsaszín delfin volt. Erős jelképes üzenete van most, másfél évtizeddel később a hongkongi állatvédők segélykiáltásainak, akik azt mondják, a faj a kihalás szélére sodródott, a legutóbbi népszámlálásuk szerint már csak 78 példány él belőle a Hongkong környéki vizekben.

A rózsaszín delfin kilátástalan helyzete néhány napja került újra a figyelem középpontjába, amikor a Facebookon elterjedt egy videó egy halott kölykét gyászoló delfinről. Szakértők szerint kis delfin azért pusztult el, mert a vízszennyezés miatt az anyja tejével túl sok mérgező anyag került a szervezetébe. A vízszennyezés mellett az állatokat a túlhalászat, és az iparosodás miatt az élőhelyük rohamos csökkenése is fenyegeti. Hongkongban a delfinnéző hajós túrák évekig népszerű turistalátványosságnak számítottak, és az idegenforgalom lobbiereje az egyetlen, amiben még bíznak a környezetvédők, hogy képes lehet megmenteni a rózsaszín delfint.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás