Hirdetés
Forrás: euronews

Ellenőrizhetetlennek ítéli a sérült fukusimai atomerőműben kialakult helyzetet az üzemeltető energetikai társaság. Fukusima előtt még a felhasznált áram harminc százalékát állították elő atomerőművek a szigetországban, holnap leállítják az utolsó japán atomreaktort.

A Tepco illetékeseit a japán ellenzéki demokrata párt hívta egyeztetésre, miután három nappal ezelőtt a kormányfő bejelentette, hogy a kabinet saját kezébe veszi a Fukusimában szivárgó radioaktív víz okozta probléma megoldását.

Ezen a megbeszélésen hangzott el, hogy az erőmű reaktoraiból kikerülő szennyezett víz mostanra elérte a talajvizet, tehát megkésettnek tűnik a cég terve, hogy tudniillik a tartályokból elfolyó radioaktív vizet a Csendes-óceánba vezessék. A Tepco delegációjának vezetője szó szerint úgy fogalmazott, végtelenül sajnálják, de úgy érzik, a Fukusimában kialakult helyzetet már nem képesek ellenőrzésük alatt tartani.

Abe Sinzo, japán miniszterelnök szeptember tizedikén jelentette be, hogy Tokió saját felelősségének tekinti a két és fél évvel ezelőtti földrengésben, illetve az azt követő szökőárban megsérült atomreaktorok ügyét. A Tepco akkor még állította, hogy ura a helyzetnek. Pár nappal később azonban kiderült, hogy a talajvízben mért trícium-sugárzás egy nap alatt másfélszeresére nőtt a tárolók környezetében Fukusimában.
 


Holnap a korra reggeli órákban leállítják Japán utolsó még működő atomreaktorát az Ohi erőműben – írta a BBC. Mivel újraindításról egyelőre senki nem ejt szót, az intézkedés azt jelenti, hogy Japán minimum decemberig atomenergia nélkül marad – a hatvanas évek óta a legtöbb időn át. A japán közvélemény Fukusima 2011-es katasztrófája óta követeli az atomerőművek bezárását, aminek engedve biztonsági aggályok vagy karbantartási munkálatok miatt mindegyiket le is állították. Tavaly májusban és júniusban Japán már megvolt atomenergia nélkül, de a működtető vállalat, a TEPCO kérelemmel fordult a hatóságokhoz, és újranyithatta az ohi erőművet.

Japánnak 50 atomreaktora van, amelyből mintegy tucatnyit akarnak újranyitni a működtető cégek. Az újranyitás Abe Sindzó miniszterelnök kormányának egyik fő célja, hiszen Fukusima előtt a szigetország áramszükségletének a 30 százalékát fedezték az atomerőművek, a leállítási hullám óta viszont a szigetország rengeteg szenet, folyékony gázt és más fűtőanyagot kell importálnia, ami felborította a kereskedelmi egyensúlyt – és nem mellesleg egyharmadával növelte azt az összeget, amelyet egy átlagos japán havonta áramra költ.

Ami Fukusimát illeti, a japán kormány nemrég jelentette be, hogy 47 milliárd jent (108 milliárd forintot) költ arra az állami költségvetésből, hogy megállítsa a radioaktív víz szivárgását a katasztrófa sújtotta atomerőműből. Harminckét milliárd jent arra költenek, hogy fagyott földből építenek egy falat a reaktorok köré, hogy ez megakadályozza a talajvíz beszivárgását a földalatti épületrészekbe, ahol keverednének azzal a vízzel, amelyet a megolvadt fűtőelemek hűtésére használnak. További 15 milliárdot a szennyezett víz semlegesítésére fordítanak. Az üzemeltető TEPCO augusztusban jelentette be, hogy két és fél évvel a katasztrófa után kiemelkedő radioaktivitást mért az erőmű sugárszennyezett vizet tartalmazó tartályainál – írta a nol.hu

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás