Hirdetés
greenfo/MTI

Egyre súlyosabb az árvízhelyzet Anglia déli és délkeleti részén, ahol már a fegyveres erők is bekapcsolódtak a mentésbe. A brit miniszterelnök ma a legsúlyosabban érintett megyékbe ment el. Politikai csata lett a felelősség kérdése. Az idei volt az elmúlt két évszázad legcsapadékosabb januárja Angliában.

David Cameron törölte jövő hétre tervezett közel-keleti utazását is. Cameron szerint a szakértők nem számítanak a helyzet gyors javulására, de a kormány minden szükséges pénzt megad a mentéshez és az árvízi védekezéshez.  A Temze folyó London feletti szakaszán napok óta rekord vízszinteket mérnek az eső miatt. Kritikus a helyzet a brit fővárostól közvetlenül nyugatra fekvő megyékben, mindenekelőtt Berkshire-ben, ahol több település víz alá került. A víz a London nyugati határában fekvő Windsor jelentős részét is elöntötte. A város a brit királyi család első számú vidéki rezidenciájaként szolgáló ősi kastélyáról világhírű. Víz alatt áll a közeli Eton is, amely elsősorban a brit felsőosztály gyermekeinek elit iskolájáról ismert.

Ma este a brit hadsereg 1600 katonáját vezényelték a legveszélyeztetettebb térségekbe, és több ezer további katonát készültségbe helyeztek.  Biztosítási szakértők becslései szerint csak a biztosított lakóingatlan-állományban 500 millió fontot (185 milliárd forintot) meghaladó kár keletkezhetett az elöntött országrészekben.  A Temze-völgytől nyugatabbra is súlyos az árvízhelyzet. Már tegnap is megfeszített erővel dolgoztak a szakszolgálatok az egyik legősibb angol város, a Somerset megyei Bridgwater megmentésén. A 35 ezer lakosú, több mint ezer éves települést – amelynek mintegy harmada a tengerszint alatt fekszik – már körbezárta a víz.
Mindeközben személyeskedésektől sem mentes, éles és nyilvános vita robbant ki a brit kormányon belül arról, hogy kit terhel a felelősség az árvízvédelem elhanyagolásáért.

Eric Pickles önkormányzati ügyekét felelős miniszter a BBC televízióban elnézést kért a lakosságtól, amiért a kormány hallgatott a Környezetvédelmi Ügynökség árvízvédelmi tanácsaira. "Azt hittük, szakértőkkel van dolgunk" – fogalmazott a miniszter. Lord Chris Smith, a szintén kormányzati szervként működő Környezetvédelmi Ügynökség elnöke ugyanakkor tegnap felháborodott nyilatkozatban utasította vissza Pickles szavait, mondván: az általa vezetett intézmény szakértői "százszor többet tudnak az árvízi kockázatkezelésről, mint amennyit bármelyik politikus valaha is tudni fog".  Lord Smith szerint a pénzügyminisztérium kiadáscsökkentési intézkedései miatt nem jutott pénz az elmúlt években azokra az árvízvédelmi munkálatokra, amelyek elmaradását a kormány most az ügynökségen kéri számon.

Yorkshire grófságra és a környező térségre néhány óra alatt 75 milliméternyi csapadék hullott; ez a júniusi teljes mennyiségnek felel meg. Ráadásul rövid időn belül ez volt a második jelentős eső Angliában, és az átázott talaj nem tudta beszívni az újabb vízmennyiséget. Ma hajnalig három halálos áldozatot jelentettek a mentőalakulatok; mindhárman Sheffieldben és környékén vesztették életüket az áradatban. A halottak egyike egy tizenéves fiú.  Az ítéletidő nem kímélte Anglia délnyugati részét sem; egyebek mellett sártengerré változtatta a híres glastonburyi rockfesztivál helyszínét is. A vasárnap este véget ért maratoni zenei rendezvény 170 ezer látogatójából több tízezren még hétfő estig sem tudtak hazatérni, mert a közlekedést teljesen lehetetlenné tette a sár és a benne megrekedt több tízezer autó.

A brit meteorológiai szolgálat már korábban bejelentette, hogy a hivatalos mérések több mint két évszázaddal ezelőtti kezdete óta a múlt hónap volt az eddigi legcsapadékosabb január Angliában. Nagy-Britannia déli partjait a tél kezdete óta 29, özönvízszerű esőzéssel járó viharzóna érte el.  A helyzet egyelőre nem javul, sőt az előrejelzések szerint még tovább romlik. A keddi prognózisok alapján holnap, majd pénteken is egy-egy újabb, 90-110 kilométeres óránkénti sebességű szélviharral kísért esőfront érkezik az Atlanti-óceán felől, és hétvégéig 60-80 milliméter csapadék hullik a déli-angliai országrészre.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás