Hirdetés
Forrás: telex.hu

Egy háborús konfliktusban talán a környezetvédelem és a károsanyag-kibocsátás az utolsó, ami az embernek eszébe jut, pedig a bombázások, a közvetlen harcok mellett az oroszok egy csendesebb gyilkost is magukkal hoztak Ukrajnába. Ez pedig évekig, ha nem évtizedekig kísértheti az ukránokat: a háború tönkretette a természeti környezetet, szennyezi a folyókat és a tavakat, a talajt, kizsigereli az erdőket.

Szakértők attól tartanak, hogy a környezetszennyezés rákos megbetegedések és egyéb betegségek hosszú távú emelkedéséhez vezethet. Nagyon úgy tűnik, hogy Ukrajna természeti értékeinek egy jelentős része elpusztul a harcok következtében, amit pedig újra lehet építeni, azt is évekbe, évtizedekbe fog telni helyrehozni.

Hivatalosan 31 halálos áldozata van a Nova Kahovka-i vízerőmű gátjának június eleji felrobbantása miatt megindult áradásnak. Az áldozatok száma azonban csak az ukrán ellenőrzés alatt álló területen volt felmérhető – 29-en Herszon megyében, ketten Mikolajiv megyében haltak meg. A Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partján, az orosz megszállók által elfoglalt régióban azonban az alacsonyabb fekvés miatt még nagyobb területen pusztított a tíz balatonnyi vizet őrző víztároló lezúdulása.

„Oroszország soha nem fogja nyilvánosságra hozni az adatokat, de sokkal több halott volt azon az oldalon. Mentettek a herszoniak a bal parton lévő házak tetejéről is embereket, akinek nem volt ereje, ideje felmászni oda, annak nem volt esélye a túlélésre” – emlékezett vissza Borisz Romancsenko, akit telefonon értünk el.

A herszoni férfi emlékei szerint a mentést az is megnehezítette, hogy az orosz oldalról folyamatosak voltak a tüzérségi támadások. Mentőcsónakokat is értek lövések. „Az ismerősöm csónakját is repeszek találták el, ilyen az orosz béke, amit most kicsit messzebb vitt tőlünk az áradás.”

Romancsenko vállalkozásaiból élt, a novemberig tartó, kilenc hónapos orosz megszállást is az egykor 300 ezres Herszonban élte át. Az orosz tüzérségi támadások folyamatosak, mióta a város ismét Ukrajnához kerülve felszabadult. „A Karabelnaja téri piac egyik oldalán volt három kereskedelmi egység, ebből egyet rakétatalálat semmisített meg, négy dolgozó meg is halt. A másik kettőt, köztük az enyémet, meg az áradás vitte el.”

A víz mostanra ugyan már lement, a nyomok azonban sokáig megmaradnak.

Számtalan, vályogtéglából rakott ház lett semmivé, de vannak részek, ahol ha a házak meg is maradtak, lakni nem nagyon lehet bennük, mert megszűnt a vízellátás, nincs áram és gáz sem. A megmaradt házakból tonnaszám dobálták ki az emberek a használhatatlanná vált bútorokat, műszaki cikkeket, ruhákat. Ezeket a katasztrófavédelem gyorsan eltakarította, hogy a rothadó, iszapos hulladék legalább egészségügyi kockázatot ne jelentsen. A további munkálatok azonban a front közelében lévő városban érthetően lelassultak.

Részletek a telexen >>>

Kapcsolódó anyagok:

Mennyibe kerül Putyin háborúja – Ukrajna helyreállítása, és mennyi jött eddig össze?

A hatóságok felkészültek a Zaporizzsjai atomerőmű környékén az evakuálásra

Drasztikus környezeti hatásokkal jár az orosz-ukrán háború

Ezért értelmetlen atom alaperőművet építeni

Nem talált robbanóanyagokat a zaporizzsjai atomerőműnél a NAÜ

Átszakadt a Dnyiprón egy erőmű gátja, ami kihatással lehet a világ legnagyobb atomerőművére

Az ukrajnai földek – Ólom, kadmium és fel nem robbant lövedékek

A Sentinel-5P műhold lebuktatta az oroszokat – csökkent a hadiipar környezetszennyezése

Az oroszok szerint gátszakadás miatt kerülhet veszélybe a zaporizzsjai atomerőmű

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás