Hirdetés
Forrás: zöld HVG

Több mint 1 millió tonna szennyezett vizet engednének a tengerbe a fukusimai atomerőműből. A szennyezett víz egy alagúton keresztül jutna el a tengerig.

A földrengésben megrongálódott fukusimai atomerőmű területén rengeteg, mintegy 1,3 millió tonnányi szennyezett vizet tárolnak, ami óriási költség: a folyamat éves szinten több mint 284 milliárd forintnak megfelelő jent emészt fel. Emellett a rendelkezésre álló hely drasztikusan csökken. Ezért is találták ki a japán szakemberek, hogy a vizet egy erre a célra létrehozott útvonalon a tengerbe vezetik. A Reuters nemrég arról írt, hogy a japán kormány ezt 2023 tavaszától szeretné lebonyolítani, és ezzel összesen 1 millió tonna szennyezettnek minősített vizet szeretne a tengerbe folyatni.

A víz átesett az ilyenkor kötelező szűréseken, így a japánok szerint teljesen biztonságos. Ennek ellenére nem közvetlenül juttatnák a tengerbe, hanem egy víz alatti alagúton keresztül, a partoktól nagyjából egy kilométernyi távolságra és viszonylag mélyen.

A zöld HVG szerint a japán kormányzat, illetve az erőmű fenntartójának különös terve azonban így is komoly vitákat szült, és többek közt a halászok, környezetvédők is tiltakoztak ellene. Ők ugyanis meg vannak róla győződve, hogy a művelet jelentős veszélynek teszi ki a tengeri élővilágot.

Nyitókép: Fukushima Daiichi atomerőmű kezelt víz tárolótartályai Okuma városában, Fukusima prefektúrában, Japánban 2021. február 13-án. kép: Kyodo/REUTERS

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás