Hirdetés
Forrás: blikk.hu

Zakar András négy és fél éve nyílt pályázati úton nyerte el a Főkert vezérigazgatói posztját, majd a Főkert BKM-be olvadásával lett a Budapesti Közművek kertészeti divíziójának (Főkert) főigazgatója.

A mai napig nem kapott ő maga sem hivatalos magyarázatot arra, hogy miért rúgták ki – mondta a Blikknek Zakar András, a Főkert volt főigazgatója, aki most szólalt meg először a június végi menesztése óta.

Mivel magyarázatot eddig nem kapott, Zakar csak találgatni tud: az lehet-e a háttérben, hogy politikailag felértékelődött Budapest zöldítése, és talán koalíciós alku tárgyává válhat, hogy ki legyen Budapest főkertésze.

– Nagyon sok változást vittünk véghez, nagyon sok embert értünk el ezzel a szemléletváltással, elsődleges volt a szemléletváltás ehhez számtalan új merész módszert vezettünk be. Elsőnek telepítettünk Miyawaki-erdőket, a parkokba rovarhoteleket helyeztünk ki, amelyeknek az oldalára tájékoztató anyagot tettünk ki. Holtfákat hagytunk a parkokban, több mint 1400 darab madárodút helyeztünk ki, közösségi komposztálókat és közösségi gyümölcsösöket telepítettünk. A fakivágások előtt kötelező zoológiai vizsgálatot vezettünk be – soha ilyen nem volt a Főkert életében. A zöld ügy kirakatba került. Merem remélni, hogy olyan fontos lett politikai szempontból, mint eddig például a közlekedés volt. Mindenesetre az utódomat, Lipcsei Szabolcs zöldfelület-fenntartási igazgatót ideiglenesen, őszig nevezték csak ki a helyemre. Drukkolok nekik és a kollégáimnak – jegyezte meg Zakar, utalva arra, hogy ősszel alakul meg az új fővárosi közgyűlés, ahol Karácsony Gergely főpolgármesternek koalícióban kell irányítania a várost. Akkor az is eldől, ki vezetheti majd a Főkertet.

Miért rúghatták ki?

A Blikk, egy neve elhallgatását kérő, az ügyet jól ismerő I. kerületi forrása szerint egy furcsa ügy is közrejátszhatott a szakításban. Úgy tudni, hogy V. Naszályi Márta budavári polgármester és Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze el akarta gáncsolni a legendás, immár több mint ötven éves múltra visszatekintő tabáni zenei fesztivált, Zakar azonban kitartott az ikonikussá vált május elsejei rendezvény mellett.

Az informátor szerint több más ügy is volt, amiben a főkertész szakmailag szembehelyezkedett a városházával. A gellérthegyi rózsáik ültetését például nem támogatta több kollégájával, mert permetezni kellene, az viszont a Gellérthegyen tilos a természetvédelmi területen. Az informátor elmondta, hogy Bardóczi a 10millófa Alapítvány zöldítési törekvéseit rendszeresen megpróbálta megakadályozni különféle engedélyekre hivatkozva, viszont a Főkert vezetője támogatta azt. A Miyawaki erdők gomba módra szaporodtak el, amit a főtájépítész kifejezetten nem kedvelt. Végül a tabáni majális engedélyezése után látták elérkezettnek az időt, hogy félreállítsák az önjáró főkertészt – fogalmazott a Blikk informátora.

Frissítés:

A cikk megjelenése után ezt a választ kapta Blikk a Főpolgármesteri Hivataltól:

“A nagyvállalati világban a különböző középvezetői szinteken időnként történő változások a normál üzleti gyakorlat részét képezik, a szervezési és ügyviteli irányításban történő változások a hatékonyabb működést szolgálják. Zakar András úr megbízatása 2024. június 28-án megszűnt. A munkaviszony megszüntetése minden tekintetben a Munka Törvénykönyve (MT) vonatkozó rendelkezései, továbbá a gazdasági életben általánosan alkalmazott, és konkrétan a társaságnál szokásos, a hatályos szabályozásokkal és protokoll-lal összhangban lévő gyakorlat alapján történt.

A szakterület vezetését a továbbiakban Lipcsei Szabolcs, a Főkert zöldterület-fenntartási igazgatója, megbízott főigazgatóként látja el.

A főváros zöldfelület-fejlesztési stratégiájának kidolgozása, a szakmai, tudományos koncepciók és programok megalkotása, valamint a Főkert Divízió szakmai felügyelete -ahogyan az elmúlt években -, úgy a továbbiakban is Bardóczi Sándor főtájépítész irányításával zajlik.

Mivel a témában a médiában megjelent számos híradásban is említés történt a FŐKERT szakmai feladatellátásához kapcsolódó további kérdésekről, ezért kiemelten fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a Főkert Divízió kaszálási és parkfenntartási alvállalkozói keretszerződései már korábban kimerültek, a társaság ilyen megrendeléseket már nem ad ki alvállalkozóknak, új eljárást a Budapesti Közművek nem indít. A Budapesti Közművek menedzsmentjének döntése alapján a társaság az összes ilyen jellegű feladat ellátást idén házon belülre beszervezte, a feladatot saját munkavállalók látják el a társaság saját gépparkjával. Erre a feladatra mintegy 60 új munkavállalót vesz fel a Budapesti Közművek.
Hasonló beszervezés már lezajlott a Budapesti Közművek másik szakterületénél, a BTI temetkezési divíziónál is.” – írták.

Kapcsolódó anyagok:

Európa Zöld Városa Nemzeti Díjat nyert a Pünkösdfürdő park!

Mennyit ér egy fa? Válasz egy KlímaSztár díjas applikációban

2000 db új fát ültet a FŐKERT Rákoshegyen

309 hektárnyi erdőterülettel bővült a BP Fatár adatbázisa

Valódira cserélik az Andrássy út műfüvét

Organizált káosz és zöldebb Budapest

Nem csak a beporzók kedvelik a Vadvirágos Budapestért programot

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás