A rovat kizárólagos támogatója

„Az atomenergia nevetségesen drága. Elképesztően versenyképtelen az atomerőművek létesítése és bővítése – mondta Nobo Tanaka az Nemzetközi Energia Ügynökség volt elnöke.  Tíz évvel a fukusimai atomerőmű-baleset után az Energiaklub szakértői áttekintették országunk és az EU nukleáris helyzetét.

A témában két új tanulmány készült: az egyik az atomenergia működési anomáliáit elemzi, a másik kifejezetten az atomenergia környezeti hatásaival foglalkozik.  E két kiadványt mutatták be március 26-án az Energiaklub kommunikációs munkatársa Hornyik Anna vezette online sajtóbeszélgetésen, ahol a tanulmányokról Egres Dorottya és dr. Munkácsy Béla, az Energiaklub szakértői meséltek.

A beszélgetés fő témái.

— Milyen nehézségeket okoz a lakosság biztonságos energiaellátásában az atomenergia a 21. században?

— Hogy állunk a hulladékelhelyezéssel 70 évvel a technológia megjelenését követően?

— Mi a helyzet az atomerőművi létesítményeket ért katonai támadások és balesetek következtében keletkezett radioaktív hulladékokkal?

— Hova vezet a hazai viszonylatban az atomenergiáról rajzolt idealizált kép?

— Miért veszélyes az, hogy az atomenergetika működése és a paksi atomerőmű bővítése nem átlátható?

Energiaklub tanulmány Munkácsi Béla zoom előadása 2021 03 26 atomtemető

————————————————————————————————-

Az atomenergia működési anomáliái és Az atomenergia és a radioaktív hulladékok esete – avagy szemelvények egy felelőtlenül működtetett rendszer végnapjairól című kiadványok legfontosabb állításait az Energiaklub az alábbiakban foglalta össze.

Az atomenergia a globális végső energiafogyasztás alig 2 százalékát fedezi, a világ országainak 84 százalékában nem része az energiamixnek. Jelentősége a fejlett gazdaságokban rohamosan szorul vissza, a még működő kapacitások felszámolása történik. Kapacitásbővülés jellemzően a fejlődő térség azon országaiban figyelhető meg, ahol a rendszer nem demokratikusan működik.

Az atomenergia 70 éves útja 17 különösen súlyos balesettel szegélyezett. Az ezekre visszavezethető biztonsági elvárások folyamatosan szigorodnak, ami drámai mértékű árnövekedést eredményezett az elmúlt három évtizedben. Ez a tény és a konkurens megújuló energián alapuló technológiák árzuhanása azt eredményezi, hogy új atomerőművek piaci alapon többé nem építhetők.

Az atomerőművekben a gőzturbinák működéséhez szükséges hőt biztosító fűtőelemek nem nagyok, ám a teljes életciklusban keletkező hulladékmennyiség hatalmas.

A radioaktív hulladékok egy kikerülhetetlen minőségi jellemzője, a rendkívül alattomos és sokszázezer éves időtávban jelentkező ionizáló tulajdonság. Ennek köszönhetően a hulladékok folyamatos felügyeletet, őrzést; a lerakók pedig rendszeres karbantartást és monitorozást igényelnek. Mindezek költségei felmérhetetlenek, ezért hiányoznak az atomáram árának kalkulációiból, ezeket a mai fogyasztó nem fizeti meg.

Energiaklub tanulmány Egres Dorottya zoom előadása 2021 03 26 termelési árak

A kiégett fűtőelemek elhelyezése – 70 évvel a technológia megjelenését követően – még sehol nem megoldott.

Radioaktív hulladékok nem csak a normális üzemeltetés során, de atomerőművi létesítményeket ért katonai támadások és balesetek következtében is keletkeznek.

Az atomenergetika működése nem átlátható, a paksi atomerőmű bővítése sem az – az utóbbi évtizedre adatigénylési perek, az adatok kiadásának megtagadása és titkosítása volt jellemző, ezzel elvéve a lehetőséget a szélesebb körben vett tudományos közösségtől és a társadalomtól a megalapozott véleményalkotást illetően, illetve kizárva őket a döntéshozatali folyamatokból.

Az atomenergia az eddigi üzemeltetési tapasztalatok alapján tehát nem olcsó, nem biztonságos és a legkevésbé sem tiszta.

A kötetek célja tehát az, hogy az atomenergia működési anomáliáiról a legújabb ismeretek és tendenciák tükrében, a tudományos szakirodalom felhasználásával, minél komplexebb módon rajzoljon képet.

Mai podcastunk a sajtóbeszélgetés rövidített, szerkesztett változata.

A beszélgetésben ismertetett kiadványok:

Az atomenergia működési anomáliái  című tanulmány itt érhető el>>>

Az atomenergia és a radioaktív hulladékok esete – avagy szemelvények egy felelőtlenül működtetett rendszer végnapjairól című tanulmány itt érhető el>> >

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ, egy csaknem 30 éve működő szervezet, azért dolgozik, hogy biztonságos és fenntartható energia jusson mindenkinek, összhangban a természettel. Célja a fenntartható energiagazdálkodás megteremtése, az energiafogyasztás csökkentése és a megújuló energiaforrások dominánssá válása. Küzd a klímaváltozás ellen, és elősegíti az alkalmazkodást a klímaváltozás káros hatásaihoz.

Kapcsolódó cikk:

Paks leszerelésének költségeit a gyerekeink viselik majd, de hagyunk-e nekik elég pénzt?
Az atomenergia a múlt: Brüsszeltől vár támogatást Paks

Nyitókép: Atom ellenes demonstráció. fotó: Peter Steffen AFP

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás