Hirdetés

A magát zöldnek láttató magyar kormány ugyan támogatná az EU 55%-os szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési célját, de szerintük ebben a formában elfogadhatatlan a javaslat, mert a rezsicsökkentés eredményeit támadná, a lakások és autók tulajdonosaival fizettetné meg a kibocsátáscsökkentés költségeit. Mivel csak egyhangúlag lehet megszavazni ezt a javaslatot, és Magyarország így vétózni fogja, ebben a formában ez Gulyás szerint nem fog átmenni.

Tegnap mutatták be az uniós klímatervet, (Fitfor55%) amiről Gulyás Gergely annyit mondott, hogy ugyan fontosnak tarják a károsanyag-kibocsátás csökkentését, az Európai Unió ennek hét százalékáért felel globálisan. A tagállamok többsége azonban az eddigi vállalásokat sem tartotta be, ehhez képest az Európai Unió az emberekkel fizettetné meg a klímaterv költségeit. Azt is hozzátette, a klímaterv a rezsicsökkentés eredményeit is veszélyeztetné. Gulyás szerint ez a magyar kormány számára elfogadhatatlan, nem fogja megszavazni, mivel egyhangúságra van szükség a döntésben, ezt az EU nem fogja tudni elfogadni.

A tegnap bemutatott javaslatcsomag egyik legfontosabb eleme az EU kibocsátáskereskedelmi rendszeréhez (ETS) kapcsolódik. Ez megszabja a szén-dioxid árát, és évente csökkenti az egyes gazdasági ágazatok kibocsátásának felső határát.

Az Európai Unió célja egyébként, hogy 2030-ra a károsanyag-kibocsátását – az 1990-es évet alapul véve – 55 százalékkal csökkentse. Ez a középtávú terv annak érdekében, hogy 2050-re elérhetővé váljon a kibocsátássemlegesség.

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az általános kibocsátási határértéket még tovább csökkentsék, és növelje az éves csökkentési ütemet. Minden tagállam számára szigorúbb kibocsátáscsökkentési célokat tűznek ki az épületek, a közúti és a belföldi tengeri szállítás, a mezőgazdaság, a hulladék és a kisipar számára, ezek a célok az egy főre eső GDP-jükön alapulnak majd. Ezt az úgynevezett közös kötelezettségvállalási rendelet tartalmazza, Magyarország esetében a korábbi célkitűzések alapján 7 százalékos csökkentést irányoztak elő, a 2005-ös évet alapul vége. Ugyanakkor a mostani klímacsomagban ezt átdolgozták, a magyar elvárás 18,7 százalék lett. Via HVG.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás