Hirdetés
(X)

Az Interreg Duna Régió Program támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával megvalósuló NRGCOM projekt 2024. januárjában indult és általános célja, hogy a megfelelő működési környezet előmozdításával hozzájáruljon az energiahatékonyság növeléséhez, különös tekintettel az energiaközösségek széles körű elterjedésére a Duna Régióban. A projekt vezető partnere a DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség.

2024 március 12-14. között a Mercure Hotel Castle Hill Budapest adott otthont a projekt nyitórendezvényének és a partnertalálkozónak, ahol a konzorcium minden tagja részt vett.

A Duna Régió 12 országából érkező 13 projektpartner és 14 stratégiai partner alkotta konzorcium tagjai a projekt keretében felülvizsgálják az energiaközösségeket szabályozó nemzeti jogi keretrendszereket, elemzik a legjobb belső működési és irányítási technikákat és összegyűjtik a legjobb gyakorlatokat, hogy azok alapján kidolgozzák a fenntartható működési feltételek modelljét és stratégiáját, továbbá szakpolitikai ajánlásokat készítsenek elő a megfelelő működési környezet kialakítására.

Az általános tájékoztatás és a közösségi önellátásra való ösztönzés érdekében a partnerek szemléletformáló kampányokat indítanak, továbbá szakértői workshopokat szerveznek országaikban, hogy a lakosság és az érdekelt felek hajlandóságát növelve népszerűsítsék az energiaközösségi kezdeményezéseket, felgyorsítsák a megújuló, tiszta energiára való átállást a Duna Régió országaiban. Az NRGCOM nem csupán a külső tudásbővítést célozza meg, hanem a partnerek közötti tapasztalat- és jógyakorlat-cserére is épít. Lehetőséget teremtve ezzel annak, hogy a témában tapasztaltabb és a „kezdő” partnerek a projekten belül értékes know-how-t és szaktudást oszthassanak meg egymással.

 

A partnerek a koncepció lehető legszélesebb körben történő elterjesztése érdekében ún. „Megújuló energiaközösség nagykövet” hálózatot hoznak létre, amelynek tagjai a szemléletformáló kísérleti tevékenységek mellett öt partnerországban mentorálják energiaközösségi kezdeményezések beindítását is, valamint egy hatékonyságjavító szoftver tesztelésével négy partnerországban segítik a már működő energiaközösségek napi működését.

A Duna Régió legjobb energiaközösségi gyakorlatait a partnerek egy nyilvános, interaktív digitális adatbázisba foglalják. A projekt eredményein alapuló, az energiaközösségek alapítására, szakszerű és hatékony működtetésére összeállított útmutatót (White Paper) pedig széles körben terjesztik, megosztják a nemzeti döntéshozó szervekkel, hogy helyi szintű változást idézzenek elő az energiagazdálkodásban.

Ha kíváncsi vagy a projekt további részleteire és későbbi fejleményeire, kövesd be

Facebookon https://www.facebook.com/nrgcomproject

LinkedIn-en https://www.linkedin.com/company/nrgcom/

vagy Instagramon https://www.instagram.com/nrgcomproject/

Támogató program: Interreg Danube Region Programme
Felhívás: Első pályázati felhívás
Program prioritás: 2. Egy zöldebb, kisebb karbon lábnyomú Duna Régió
Specifikus célkitűzés: 2.1 Megújuló energia előmozdítása

A projekt azonosító száma: DRP0200163
A projekt kedvezményezettjei:
DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség, Vezető Partner, Magyarország,
IMRO-DDKK Környezetvédelmi Nonprofit Kft., Magyarország,
South Bohemian Agency for Support to Innovation (JAIP), Csehország,
Forschung Burgenland GmbH., Ausztria,
Istrian Regional Energy Agency (IRENA), Horvátország,
Energy Agency of Savinjska, Šaleška and Koroška Region (KSSENA), Szlovénia,
Pazardzhik Regional Administration (PRA), Bulgária,
Regional Economic Development Agency for Sumadija and Pomoravlje (REDASP), Szerbia,
Romanian Network of Energy Cities (OER), Románia,
FORS Montenegro – Foundation for the Development of Northern Montenegro, Montenegró,
Deggendorf Institute of Technology (DIT), Németország,
National Energy Cluster (NEK), Szlovákia,
Alliance for Energy Efficiency and Renewables (AEER), Moldova.

A projekt időtartama: 2024. január 1. – 2026. június 30.
Támogatás összege: 2.026.442,18 EUR

Az NRGCOM projektet az Interreg Duna Régió Program támogatja, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás