Hirdetés
(X)

A mai, felgyorsult, modern világban sajnos kevés ember prioritás listáján élvez dobogós helyet a Föld megóvása. Tele vannak a hírek azzal, hogy jelenleg milyen pusztításon megy keresztül a bolygó, amin élünk. Pillanatnyilag – habár hatalmas a baj – nem egy visszafordíthatatlan állapotról beszélünk.

Mi emberek tönkre tesszük az iható vizet, a tiszta levegőt, a termékeny talajt. Megváltoztatjuk a természet naturális mivoltát, az erdők helyét átveszik a betonutak, felhőkarcolók, stadionok. Rettenetesen felgyorsult a globális felmelegedés.

Nézzük, milyen apró lépésekkel tehetünk mi is azért, hogy hosszú, boldog éveket tölthessünk még el mi és a következő generációk is a Földön!

A változás érdekében sokszor sok kicsi lépést kell megtennünk. Nem is feltétlenül ajánlatos egyből belecsapni a közepébe, hisz mint minden más, újonnan bevezetett tevékenység során, úgy itt is igaz a fokozatosság. Ha hirtelen az életünk jelentős részét kitevő szokásokat akarjuk megváltoztatni, hamar kudarcba fulladhatunk. A motiváció elvesztése garantált abban az esetben, ha nem érezzük úgy, tökéletesen csináljuk a dolgokat. De nem is kell, nem ez a lényeg. Nem a tökéletességre, hanem a hasznos tettekre cselekedjünk, nem kell mindent kifogástalanul végeznünk.

Turkáló

Ami az öltözködést illeti, nagyon sokat tehetünk e téren is a változásért. Köztudott, hogy a fast fashion mennyire kártékony, ha környezetvédelemről beszélünk. Ez több dologgal is alátámasztható, például az ezzel járó szén-dioxid kibocsátás rendkívül ártalmas, nem beszélve a levegőbe kerülő vegyszerekről és a gigantikus mennyiségű víz pazarlásáról.

A felhalmozódás a másik jelentős probléma, ugyanis túl gyorsan és túl sok kollekció érkezik a piacra, amelyekkel nem igazán tudunk lépést tartani – legalábbis így érezzük. Ennek elkerülése érdekében válasszunk inkább second hand üzleteket, azaz turkálókat. Manapság ismét reneszánszát éli az úgynevezett turizás, nem is hiába, hiszen tömérdek divatos, jó állapotban levő, csinos darabot találhatunk. Kedvezőbb áron, mintha újonnan jutnánk hozzájuk.

Anyagok fenntartható forrásból

Ha azonban ez mégsem megfelelő opció nekünk, természetesen akad más lehetőségünk, amellyel kevésbé hagyunk ökológiai lábnyomot bolygónkon. Egyre több és több fast fashion üzlet törekszik arra, hogy a kollekciójuk olyan eljárással készüljenek, amelyek minél kíméletesebbek. Ilyenkor főleg a ruhák alapanyagaira fektetik a hangsúlyt, igyekeznek biztonságos és környezettudatos forrásból beszerezni őket. A biopamut egy tökéletes példa erre.

A Pepco újság például számos alternatívát nyújt arra, hogy tudatos vásárlóknak mondhassuk magunkat. Hatalmas kínálat tárul elénk mind ruházati, mind pedig használati cikkek terén, így kedvünkre válogathatunk. Nemcsak a felhozatal változatosságáról és nagyságáról híres, hanem kedvező árairól is, így duplán jól járunk.

Ivókulacs

Igen, ennyire egyszerű. Ivókulacs.

Ha elmegyünk otthonról, bizonyosodjunk meg arról, hogy viszünk magunkkal az útra ivókulacsot. Vásárlás alkalmával lehetőleg üvegből készültet válasszunk, ezzel is tovább óvva a környezetet. Így elkerüljük, hogy feleslegesen vásároljunk műanyag palackokat. Ha megszomjazunk út közben, akkor iszunk. Hiszen nálunk lesz az ivókulacsunk, amely űrtartalomtól függően tökéletes útitárs lehet. Feltölthetjük sima vízzel is, de akár gyümölcsöket, zöldségeket is szeletelhetünk bele, amitől még jobb érzés járhatja át testünket és lelkünket egyaránt.

Mind felelősek vagyunk a bolygónkért

Ne feledjük, nem a tökéletesség a cél, hanem az akaraterő és a szándék. Ezen a linken több tippet olvashatunk, mit tehetünk mind egyesével a bolygónk megmentéséért. Könnyedén befolyásolhatóvá válhatunk mások által, ha kifogásolják környezetvédelmi cselekedeteinket. Ne féljünk cselekedni, csak együtt sikerülhet! Sokszor jelentéktelennek tűnhet az, amit teszünk, de ne tántorítson el minket semmi! Haladjunk a környezettudatosság útján a saját tempónkban. Mások biztatása is kulcsfontosságú, ha például látunk valakit szemetelni az utcán, nyugodtan szóljunk rá. Természetesen ráerőltetni semmit nem szabad senkire, de felhívhatjuk figyelmüket, akár meg is változtathatjuk gondolkodásmódjukat néhány témát tekintve.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás