A rovat kizárólagos támogatója

Az ágazat a rezsicsökkentés miatt masszívan veszteséges, aszályosabb időszakban pedig már a vizet sem tudja mindenütt garantálni – írja a ma megjelenő HVG.

Akár heteken belül, de legkésőbb szeptemberben a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amely elvileg a vízügyi ágazat forráshiányát próbálja megoldani – tudta meg a HVG. Ez azonban még mindig csak az államosításról szól, az viszont még nem eldöntött, hogy a teljes szektort, vagy csak az infrastruktúrát vonják a kormány gyámsága alá.

A presszió az állam részéről eddig is érezhető volt arra, hogy a még megmaradt önkormányzati víziközmű-társaságok is csatlakozzanak az állami regionális vízművekhez. Most azonban már nem is lenne kibúvó, vélhetően a fővárosi víz- és csatornaműveknek sem. Az fel sem merült, hogy a szolgáltatás értékét – a rászorulók szükséges támogatása mellett – a fogyasztókkal fizettessék meg, és az sem látszik, honnan teremtik elő a rövid távon szükséges több százmilliárd, 15 éves távon pedig már 2000 milliárd forintnyi fejlesztési pénzt.

Az ágazat eközben az utóbbi hetek tapasztalatai alapján jelentős bővítésre szorul, hiszen kezd visszaütni a közgazdasági elméleteket semmibe vevő politika: a budai agglomeráció elit negyedeiben lábon kell vinni a vizet a kádba. A solymáriak valójában azt szenvedik meg, hogy az Orbán-kormány 12 éve nem hallgatja meg sem a környezetvédők, sem a közgazdászok érveit, ennek pedig az az eredménye, hogy egyszer csak elfogy az utánpótlás, ha az emberek nyakra-főre nyitják a csapot, locsolják a kertet, töltik a medencét.

Elemzésüket a vízhiány gazdasági hátteréről és a helyzet lehetséges megoldásairól elolvashatja a ma megjelenő HVG-ben, illetve a hvg360-on:
Vízválsággal fizetünk a rezsicsökkentésért, a kormány megoldása erre is az einstand lehet

rozsdás lyukas vízcső kép: Sarkadi Péter greenfo

klímaváltozás mellett az Orbán-kormány álságos rezsicsökkentése vezetett “hatékonyan” a víziközmű cégek, és a víziközmű hálózat leamortizálódásához, amire hiába hívják fel a figyelmet a civilek, szakemberek.  Részletesen 2 podcastunkban is foglalkoztunk a témával:

♥   A rezsicsökkentés miatt előbb utóbb szitává válik a hazai ivóvíz hálózat 
Sárga, barna, iszapos, büdös víz folyik időnként a csapotokból? Rendszeresek a csőtörések a környéketeken? Volt, hogy vízhiány lépett fel a településeteken? Esetleg nincs is lehetőségetek egészséges ivóvízhez jutni? E problémák sok millió ember életét keserítik meg, sok ezer ember egészségét veszélyeztetik Magyarországon.  Legalapvetőbb élelmiszerünket az Orbán-kormánynak köszönhetően 27 % áfa terheli. Ez, és a rezsicsökkentés komolyan veszélyezteti ivóvíz ellátásunkat. 10 civil közösség és 5 szakszervezet szövetségre lépésével megalakult a Víz Koalíció, amely első lépésként indított egy országos petíciót, mely a vízszolgáltatók ínséges helyzetére kívánja felhívni a döntéshozók figyelmét és SOS intézkedéseket sürget.

♥   Tiszta vizet a poharainkba! – 15 év múlva összedőlhet az ivóvíz ágazat

Ma Magyarországon a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer a csapvíz – kérdés, hogy meddig? Ivóvízhálózatunk 86 %-a kockázatosnak minősül. A rezsicsökkentés miatt előbb utóbb szitává válik a hazai ivóvíz hálózat. Rendszeres karbantartás híján a vízcsövek szörnyű állapotban vannak, gyakran eltörnek, egyes településeken már komoly kihívást jelent egészséges ivóvízhez jutni. Ebben a podcastban az önkormányzatok, és a szolgáltatók  képviselői mutatják be- mi a települési önkormányzatok helyzete a vízszolgáltatásban, és milyen a vízszolgáltatók sokszor kényszer helyzete Magyarországon.

Kapcsolódó anyagok:

Mától másodfokú fogyasztási korlátozást vezettek be Szentendrén

A gondoltnál gyorsabban párolognak el tavaink

Eltűnt a Bicsérdi horgásztó is

Víz gond-olatok

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás