Hirdetés

Murmanszkban őrizetbe vették a Greenpeace aktivistáit és az őket szállító Arctic Sunrise jégtörőhajó személyzetét – közölte az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője. Az orosz elnök szerint sem kalózok a Greenpeace aktivistái.

Nyolc nappal ezelőtt a Greenpeace International két aktivistája felmászott az orosz Gazprom olajvállalathoz tartozó Prirazlomnaja fúrótorony külső szerkezetének oldalán, hogy a hamarosan megkezdődő olajfúrások ellen tiltakozzanak. A békés demonstráció az északi-sarkvidéki olajlázra hívta fel a figyelmet, amely súlyos veszélyekkel fenyegeti a sarkvidéki élővilágot és az egész emberiséget. A Prirazlomnaja az első olajfúrótorony, amely az Északi-sarkvidék jég borította vizein tervez kőolajat termelni.

A tüntetésre az orosz parti őrség szélsőségesen és aránytalan erő alkalmazásával reagált, embereik motorcsónakjaikból késekkel és lőfegyverekkel fenyegették az aktivistákat. A parti őrség hajója ezen felül 11 figyelmeztető lövést adott le a Greenpeace International jégtörője, az Arctic Sunrise irányába.  Az orosz hatóságok a nemzetközi egyezményekkel és az orosz jogszabályokkal is ellentétesen, továbbra is vádemelés nélkül tartják fogva az Arctic Sunrise-ot, és az azon tartózkodó 30 aktivistát. A Greenpeace elutasítja a kalózkodás vádját, követeli aktivistái és hajója azonnali szabadon bocsátását. A szervezet és az aktivisták mellett több mint 50 nagy nemzetközi civil szervezet állt ki, többek között az Amnesty International és a WWF is.

Az Arctic Sunrise elfoglalása kapcsán Stefan Kirchner, független nemzetközi jogi szakértő így nyilatkozott: „A nem kalózkodásnak minősülő események ilyen címkézése sértheti a nemzetközi kalózkodás elleni erőfeszítéseket. Az összes államnak tartózkodnia kell a kifejezés használatától olyan esetekben, amelyek nyilvánvalóan nem sorolhatóak be a kalózkodás kategóriájába.”

A Sarkvidék Tanács szeptember 25-i, szalehardi ülésén Vlagyimir Putyin orosz elnök is elismerte: a Greenpeace aktivistái „nyilvánvalóan nem kalózok”. Erre reagálva Kumi Naidoo, a Greenpeace International ügyvezető igazgatója a következőket mondta: „Üdvözöljük Putyin elnök felismerését, hogy aktivistáink nyilvánvalóan nem kalózok, hanem békés tüntetők, akik az Északi-sarkvidék megvédéséért demonstráltak. A békés megmozdulások elengedhetetlenek, amikor a kormányok szerte a világban nem tesznek semmit a klímaváltozás vészjósló következményeiről szóló komoly tudományos figyelmeztetések ellenére.”
Vlagyimir Putyin közölte, hogy a Greenpeace aktivistái megsértették a nemzetközi jogot, ugyanakkor párbeszédre szólította fel a nemzetközi környezetvédő szervezetet. Azt mondta: "Jobb lenne, ha a Greenpeace képviselői itt ülnének ebben a teremben és elmondanák véleményüket az általunk megvitatott problémáról, kifejtenék aggodalmukat, hiszen senki sem határolódik el ettől, (…) szándékunkban áll megvitatni az összes problémát".

A fúrótoronyról készített, nemrég nyilvánosságra került felvételen egyértelműen látszik, hogy az orosz hatóságoknak a békés tüntetők tevékenységére adott reakciója aránytalan.

A videón jól látszik, hogy miközben Sini Saarela finn aktivista egyértelmű veszélyhelyzetben azt kiabálja: “Lemegyek, lemegyek!”, a hatóság embere a biztosítókötelet rángatva veszélyezteti őt. Szintén látható, hogy annak ellenére, hogy a csónakban lévő aktivisták feltartják a kezüket, mégis közvetlenül mellettük csapódnak a vízbe a figyelmeztető lövések.

Vlagyimir Putyin ezt azzal magyarázta, hogy az orosz hatóságok nem tudták biztosan, hogy valóban a Greenpeace békés tiltakozásáról van szó. Kumi Naidoo erre a következőképpen felelt: „Ez az állítás egyszerűen nem hiteles. A hajó mindkét oldalán a Greenpeace logója és jelképei láthatók: a szivárvány és a békegalamb. Továbbá a hatóságok már több mint 24 órája figyelték a hajót, mire demonstráció elkezdődött. Régóta tartunk békés tüntetéseket Oroszországban, és a hatóságok jól ismernek minket.”

A Greenpeace Oroszország már többször felvette a kapcsolatot az orosz hatóságokkal és a Gazprommal, hogy ismertesse a sarkvidék megvédésével kapcsolatos békés céljait.  Jelenleg a tüntetésben részt vevő mind a 30 aktivistát őrizetben tartják Murmanszkban, ám hivatalos vádat továbbra sem emeltek ellenük. Az aktivistákat immár több mint 6 napja őrzik. A Greenpeace elutasítja a kalózkodás vádját, és követeli aktivistái és hajója azonnali szabadon bocsátását – áll a Greenpeace közleményében.

A Greenpeace Arctic Sunrise jégtörőjének orosz megszállása 2013 szeptember 18A Greenpeace Arctic Sunrise jégtörőjének orosz megszállása 2013 szeptember 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlagyimir Markin az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője elmondta, hogy a Pecsora-öbölben található Prirazlomnaja orosz olajfúrótorony megtámadásával gyanúsított 30 ember közül egyelőre 4 orosz állampolgárt hallgattak ki a nyomozók. A többieket, akik külföldiek, tolmács és ügyvéd híján még nem kérdezték ki.  A Greenpeace úgy tájékoztatott, hogy aktivistáikat és a hajó személyzetét 48 órára vették őrizetbe, és a Murmanszki terület különböző településein helyezték el a fogdákban őket. A 30-ból azonban csak 17 ember hollétéről tudnak. A jégtörőn 19 ország állampolgárai tartózkodtak. Az orosz hatóságok egyelőre nem engedélyezték az érintett országok Murmanszkba érkezett diplomatáinak, hogy találkozzanak az őrizetbe vett külföldiekkel.

Az orosz törvények szerint akár 15 év szabadságvesztésre is ítélhetik a környezetvédőket.

Kapcsolódó anyagok:

Az oroszok megszállták a Greenpeace hajóját

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás