A rovat kizárólagos támogatója

Spanyolország is átállhat a jövőben 100 százalékban a megújulókra – nyilatkozta az egyik vezető spanyol energetikai vállalat, az Acciona vezetője. Spanyolországban már most akkora szélenergia kapacitás van, hogy 29 millió háztartást képes ellátni – igaz ennek ára van.

Az Acciona vezérigazgatója, Miguel Ezpeleta az ausztrál ABC News-nak nyilatkozta, hogy Spanyolország energiaellátása a jövőben teljes egészében a megújulókra fog támaszkodni. Kifejtette, annyi szélerőmű van az országban, hogy napi szinten 29 millió háztartást képesek ellátni. A vállalat 9500 szélturbinát üzemeltet világszerte.

Spanyolországban tavaly novemberben az esti időszakban csúcsot sikerült beállítani a szélenergia termelésben, ekkor a teljes áramigény 70 százalékát a szélenergia adta. A napközbeni csúcs pedig 2015 januárjában volt, amikor a felhasznált energiamennyiség 54 százaléka származott szélenergiából.

A megújulók nagyban segíthetik, hogy Spanyolország – mely egyébként nem rendelkezik olaj és földgázkészletekkel – energiaellátás tekintetében függetlenné váljon. Az EU 2020-ra azt a célt tűzte ki a spanyoloknak, hogy a teljes áramtermelésben 20 százalékot érjen el a megújulók aránya, ez jelenleg már 17 százalék körül van.

A spanyol energiastratégia kapcsán a kritikusok hangsúlyozzák, a megújulók nem járultak hozzá ahhoz, hogy a háztartások számára az energiaköltségek csökkenjenek. Sőt ellenkezőleg, 2006 óta az árak 60 százalékkal emelkedtek – írta az Independent-re hivatkozva a portfolio.hu.
 

Skócia is szén-dioxid kibocsátás-mentes lesz 2020-ra
 

Az esős Egyesült Királyságban leverte a napenergia a szenet

 

A világ legabszurdabb szeles szabályzása a magyar

4 millió szélerőmű elég lenne a világnak

4 millió szélerőmű elég lenne a világnak

A Global Wind Energy Council vezetője kiszámolta, hogy hány szélerőműre lenne szükség a világ teljes jelenlegi energiafogyasztásának fedezésére. Újabb pofon az atomlobbinak.

Németországban hamarosan egy olyan úttörő szélerőmű áll üzembe, ami a szélenergia egyik legnagyobb kérdésére ad választ: mi történik a szélerőművel, ha nem fúj a szél?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás