Hirdetés

A katowicei klímatárgyalások hivatalos nyitónapja több mint 20 államfő és közel 190 országból érkező állami és civil képviselő részvételével zajlott. Ausztria előzékenyen átadott néhány percet országa szülöttének, Arnold Schwarzeneggernek, akinek beugrása üdítő színfolt volt az országok rutin-beszédeinek sorában. Civilek pedig elkészültek az „Emberek Követelései” kiáltvánnyal, melyet az Éghajlatváltozási Keretegyezmény főtitkárának fognak átnyújtani a napokban. Lehoczky Annamária helyszíni tudósítása a greenfonak.

Izgatott hangkavalkád fogad az esőáztatta téli reggelen, ahogy a biztonsági ellenőrzésen áthaladok. A kosztümbe és öltönybe öltözött tömeget népviseletbe öltözött nők és férfiak csoportjai törik meg – az ENSZ klímaváltozási konferenciája az egyik a „leglazábbak” közül: nincs szigorúra szabott viselet, a nemzetek delegáltjai és a civil társadalom képviselői úgy öltöznek, ahogy szívük és szakmai identitásuk diktálja.

COP24 Katowice COP24 Katowice
A képre kattintva galéria nyílik.

A klímatárgyalások hivatalos megnyitóján államfők, méltóságok és ünnepelt személyek, David Attenborough és Arnold Schwarzenegger emlékeztették a delegáltakat, hogy a „világ figyel”. Arnold Schwarzenegger néhány perces felszólalásában a helyi és regionális vezetők szerepének fontosságára hívta fel a figyelmet, ugyanis „Washingtonon túl észre kell vennünk mindazokat a helyi vezetőket és közösségeket, akik a klímaegyezmény teljesítésére törekszenek”. Miután az Egyesült Államok bejelentette kilépési szándékát a Párizsi Egyezményből, az államfővel egyet nem értő államok, városok és egyetemek egy ellenkampányba (#WeAreStillIn) fogtak, vállalva, hogy folytatják az Obama-adminisztráció alatt kidolgozott kibocsátáscsökkentési terveket. A filmsztárból lett politikus azt is hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás megállítása érdekében tett lépések nemcsak rengeteg zöld munkát teremtenek, de a tiszta energiának köszönhetően a légszennyezést is csökkentik, ami pedig kevesebb szmog miatti megbetegedést jelent. „Itt az ideje, hogy a helyi vezetők ne csak mellékesen legyenek jelen a tárgyalásokon […], hanem globális szinten mutassák be, hogy mit tesznek és hogyan, mert a munka legnagyobb része helyi szinten zajlik” – tette hozzá.

COP24 Katowice COP24 Katowice
A képre kattintva galéria nyílik.

A civilek képviselői a fosszilis energia ellen demonstráltak, és kiáltványban fogalmazták meg az „Emberek Követeléseit”. Az online elérhető dokumentumot 125 országból több mint negyed millió ember és több mint 330 szervezet írta alá az elmúlt hónapokban, hogy közösen követeljék a nem megújuló energiaforrások kivezetését az energiatermelésből. Emellett emberközpontú, igazságos, kivitelezhető és hatékony megoldásokat szorgalmazása, valamint a fosszilis energia lobbi klímatárgyalásokról való kizárása is szerepel a kiáltvány követelései között. Nathalie Rengifo szerint „a kormányoknak az embereket kell szolgálnia, nem pedig a fosszilis energia cégeket”. „Hogy is lehetnek jelen ebben a térben ezek a cégek?”, tette fel a kérdést a kapcsolódó sajtótájékoztatón. Ez a téma nem új a klímaarénában, a tavalyi bonni tárgyalások során is több civil megmozdulásban demonstráltak ellene. Vanuatu, a tengerszint emelkedés miatt sérülékeny csendes-óceáni szigetállam, például beperelné a fosszilis energiacégeket.

A kiáltvány szkeptikus a szén-megkötő és -tároló technológiákkal (Carbon Capture and Storage) kapcsolatban, melyek segítségével ki lehetne vonni a légkörből az emberi tevékenység hatására felhalmozódott szén-dioxidot.
Dipti Bhatnagar (Friends of the Earth International) úgy véli, mindezek csak álmegoldások, hogy elhárítsák a figyelmet a valós cselekvésről, vagyis a károsanyag kibocsátások csökkentéséről.
Lidy Nacpil
(Asian Peoples’ Movement on Debt and Development)
pedig a fejlett országokra mutatott, azok történelmi felelősségét hangsúlyozva a globális klímaváltozásban: „ma, ezen a helyen, se többet, se kevesebbet nem kérünk, mint hogy tartsák magukat a keretegyezményben [ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény] megígért igazságos hozzájáruláshoz”. Az „igazságos hozzájárulásról” szóló érvelés évek óta a tárgyalások része, és lényegében azt jelenti, hogy a fejlett országoknak nagyobb kibocsátáscsökkentési vállalásokat kellene tenniük, mint a fejlődőknek, ugyanis a fejlettek jóval nagyobb mértékben járultak hozzá a globális éghajlatváltozás előidézéséhez.

COP24 Katowice COP24 Katowice
A képre kattintva galéria nyílik.

Továbbá a fejlett világ felelőssége az is, hogy pénzügyi támogatást nyújtson a fejlődő térségeknek, amelyek elszenvedik a klímaváltozás következményeit. „A pénzügy kérdésen áll vagy bukik a megállapodás [Párizsi Egyezmény] sikeressége” – tette hozzá Harjeet Singh (ActionAid International).

Heves a vita a szén-megkötő és -tároló technológiákról a különböző szakmai közösségek és a civilek között már évek óta. Arról faggattam hát a kiáltvány megszövegezőit, hogy miért is ellenzik ezeket a technológiákat. Harjeet Singh szerint a különböző módszereknek vannak kockázatai, és még nagyskálán egyik sem volt tesztelve. „Olyan intézkedést kell sürgetnünk, amelyről biztosan tudjuk, hogy működik, ez pedig a kibocsátások radikális csökkentése” – érvelt Jesse Bragg (Corporate Accountability), a kiáltvány másik szövegezője. Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó tudományos testületének (IPCC) egyik szakemberét is kikérdezve azt a választ kaptam, hogy habár a legutóbbi Külön Jelentésben a megoldási módszerek között szerepelnek ezek a technológiák, a tudományos közösség nem foglal állást egyik megoldási stratégia mellett sem. (A jelentés több lehetséges megoldási stratégiát is kidolgozott és modellezett.) „Ami azonban bizonyos, hogy számtalan olyan kibocsátáscsökkentési technológia van, amivel még nagy skálán soha nem kísérleteztünk, egy egyszerű példa erre az erdősítés” – magyarázta az IPCC tudósa. Az IPCC Külön Jelentés csupán értékelte a különböző megoldási lehetőségeket, azt már viszont a politikai szándék és cselekvés gyorsasága határozza majd meg, hogy lesz-e szükség ezekre a technológiákra.

Merészség, felelősség és sürgősség – nagy a tét a katowicei ENSZ klímacsúcson

Merészség, felelősség és sürgősség – nagy a tét a katowicei ENSZ klímacsúcson

Államfők és nemzeti tárgyalók részvételével december 3-án megkezdődött az ENSZ 24. klímacsúcsa a dél-lengyelországi Katowicében, hogy véglegesítsék a Párizsi Egyezmény végrehajtásának módját és eszközeit. Lehoczky Annamária a első tudósítása a helyszínről.

Kapcsolódó anyagok:

Merészség, felelősség és sürgősség – nagy a tét a katowicei ENSZ klímacsúcson

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás