Hirdetés
Forrás: GreenProfit

A londoni olimpia szervezői az ördöggel cimborált, amikor a Rio Tinto céget bízta meg azzal, hogy a 4700 darab éremhez szállítsa be a nyersanyagot. A világ egyik vezető brit-ausztrál érdekeltségű bányatársaságának kétes hírű vállalkozásai vannak világszerte. Neve egyet jelent a korrupcióval, diktátorok támogatásával és megvádolták őket népirtásban való közreműködéssel is.

A vállalatot 1873-ban brit befektetők alapították és az első bányászati érdekeltségük egy spanyol rézbánya volt. Ma már alumínium-, vasérc, réz, urán, szén, és gyémánt érdekeltségei vannak. Nevét egy vörös színű folyóról kapta. A spanyol polgárháborúban a cég Franco tábornok támogatója volt. Az 1930-as években, amikor lázadás tört ki a cég rézbányájában Franco csapatai kegyetlenül leverték a sztrájkot.

Ausztráliában 1963-ban a cég összejátszott a Queensland állam vezetőségével és a Weipa bauxitbánya környékéről erőszakkal telepítették ki az őslakosokat. Majd a kitelepítés után felégették a házaikat, hogy ne tudjanak visszatérni. A társaság az 1970-es és 1980-as években, Namíbiában uránbányát működtetett annak ellenére, hogy az ENSZ-szankciókat vezetett be az ország ellen. Egy akkori ENSZ jelentés szerint rabszolgamunkára kényszerítették az embereket és embertelen körülmények között dolgoztattak. A cég továbbá az ország elnökének a privát hadseregét támogatta pénzzel, akik lemészárolták az ellenzéki vezetőket.

A 2011-ben Indonéziában, ahol hatalmas réz- és aranybányát működtet 12.000 munkavállaló lépett sztrájkba és jobb körülményeket és magasabb béreket követeltek. Négy ember halt meg az összecsapások alatt.

A cég Ausztráliában a Kakadu Nemzeti Park mellett uránbányát működtet és 2009-10-ben 10 millió liter radioaktív vizet öntött a környező területre és a Gulungul patakba. Mivel ezen a területen őslakosok élnek nomád körülmények között, megélhetésük pedig a halászatból volt, felmerült a gyanú, hogy a gátszakadás szándékos volt, hisz nem volt titok, hogy terjeszkedni akart. A helyzetet súlyosbította, hogy nem jelentette a gátszakadást és a nemzeti park területére urán, rádium és a szulfát került. A mai napig szivárogtat radioaktív vizet a nemzeti park területére.

Borneón a Kelian aranybánya környékén 1989-ben Suharto tábornok alatt, félkatonai rendőrök kényszerítették a helyi lakosokat, hogy adják el a földjeiket a cégnek. A legtöbb embert elkergették, és soha nem kártalanították őket. 440 család kényszerült így elhagyni otthonát. A helyzetet súlyosbította, hogy a vállalat munkatársai rendszeresen megerőszakolták a bányában dolgozó és a környékbeli nőket. Egy védett erdőrezervátumot tüntettek el a Föld színéről és egy ciánnal szennyezett területet hagytak maguk után.

1972-től Pápua Új-Guineában egy egész hegyoldalt rombolt le az arany és réz miatt és az évek során a bánya működésekor keletkezett, több milliárd (!) tonna mérgező hulladékot a környező földekre, folyókba és a Csendes óceánba engedte. A területen helyrehozhatatlan károk keletkeztek és a környező falvakban a vegyi anyagok sok embert megbetegített és sokan meg is haltak. 1989-ben az őslakosok fellázadtak a cég és a kormány ellen. A katonai konfliktus 1997-ig tartott, addig 15 ezer civil halt meg ártatlanul. A cég aktív szerepet játszott a katonai műveletekben, nem egyszer a bánya biztonsági szolgálata is részt vett az őslakosok lemészárlásában. Helikopterekkel, fegyverekkel támogatta a kormányt és segített megakadályozni, hogy a Vörös Kereszt élelmiszer és gyógyszer csomagjai az őslakosokhoz kerüljenek. Pápua Új-Guinea új kormánya a polgárháború után az Egyesült Államokban bírósághoz fordult és keresetet nyújtott be a cég ellen. A keresetben azt állítja, hogy Rio magatartásával megsértette a nemzetközi szokásjogokat, nem biztosította az embereknek az élethez és az egészséges élethez való jogot, megsértette a faji megkülönböztetés tilalmát és nem utolsó sorban háborús bűnökkel vádolják őket. .

Brazíliában ólommérgezésben haltak meg munkások, Kínában pedig kiderült, hat éven keresztül a cég munkatársai kémkedéssel foglalkoztak. Alaszkában veszélyben van a lazachalászat, Michiganben pedig megsértették a bennszülött jogokat. A céggel szemben olyan országokban is panasz merült fel, mint Kanada, USA, Ausztrália. Nem tartja be az előírásokat, nem teljesíti a munkások által joggal követelt megfelelő körülményeket és béreket. Kanadában például 780 embert küldött el a cég úgy, hogy csak 24 órával előtte jelentette be az elbocsájtásokat.

A Rio Tinto, a világ egyik vezető bányászati cége 2011 áprilisában kapta meg az exkluzív jogokat, hogy a 2012-es londoni olimpia érmeihez az aranyat, az ezüstöt és a rezet biztosítsa. Ezekhez az alapanyagokat az egyesült államokbeli Salt Lake City mellett lévő Utah Copper bányából és a Mongóliában található Oyu Tolgoi bányából nyerte ki.

Salt Lake City, Utah: a világ legnagyobb külszíni rézbányája a világon itt található. 1,8 millió lakos lakik a körzetben. 2011 februárjában, a Forbes üzleti magazin ezt a települést választotta a 9. legmérgezőbb városnak az Egyesült Államokban. Évente a bánya működése miatt több ezren halnak meg, mert a cég 650 mérgező vegyületet, nehézfémet bocsát a levegőbe. A cég által üzemeltetet szénerőmű folyamatosan higanyt és radioaktív elemeket (urán, tórium) bocsát a levegőbe. A város mellett található Nagy- Sóstóban és a felszín alatti vizekben is találtak toxikus anyagokat, ami a bányából származik. A megyében a dolgozóknak csak az 1 százalékát foglalkoztatja, de a megyében keletkezett szennyezésnek a 30 százalékáért ők a felelősek. Csak a légszennyezettség miatt legalább kétezer ember hal meg évente. Csak ez az egy bánya 15 milliárd dollár nyereséget termel, de nem hajlandó semmilyen intézkedést tenni az emberek egészsége érdekében és a környék megóvásáért. Légszennyezésért nemrég elítélte a bíróság és súlyos pénzbüntetést rótt ki a cégre.

Oyu Tolgoi, Mongólia: gazdag réz és arany lelőhely a Góbi-sivatagban. Szigorúan védett zóna mellett található, ahol szükség van a víz jelenlétére, hogy a törékeny ökoszisztémája fennmaradjon. A cég nem tudja biztosítani a technológiához szükséges elégséges vízmennyiséget, így a természetből nyeri, veszélyeztetve ezzel a védett élővilágot. A vegyi anyagokra vonatkozó szabályokat itt sem tartja be, a helyi nomád életet élő lakosság folyamatosan ki van téve a cég szennyezésének.

Még számos bűncselekmény terheli a céget és több nemzetközi per folyik ellenük. Diktátorokat, katonai rezsimeket támogatnak a befolyt dollár milliárdokból. Talán a világ legbefolyásosabb cége, akik szabadon pusztíthattak el megtorlás nélkül tájakat, emberek ezreinek a halálát okozhatják büntetlenül. Bányáikban gyerekek is dolgoznak, kemény munkát végeznek napkeltétől napnyugtáig, veszélyes körülmények között. A 9-10 éves gyerekek többsége egész nap 30-60 kiló közötti zsákokat cipel, esetenként étel és hosszabb pihen idő nélkül.

Rio Tinto elleni demonstrációRio Tinto elleni demonstráció

2012. április 29-én tüntetés volt Londonban, ahol is a demonstrálok gázálarcot viseltek, utalva ezzel arra, hogy az olimpiai érmekhez a nyersanyagot életveszélyes bányákból termelik ki. Követelték az olimpiai bizottságtól, hogy bontsanak szerződést a vállalattal. De itt is, mint a BP és a Dow esetében elfogadták a cégtől a nyilatkozatot, hogy ők nem bűnösök.

A zöldrefestés és az emberiség ellen elkövetett büntet homályosításának ára:

8 tonna arany, ezüst, bronz

Minden idők talán egyik legbecstelenebb olimpiája ez, hisz a fair play szabályai szerint játszott nyári játékok minden egyes dobogós eredményét vérrel szennyezett éremmel díjazzák.

A következő két részben összefoglaljuk a többi szponzor tevékenységét, ahol úgyszintén megtalálható gyerekmunka, az emberi jogok megsértése és környezetszennyezés.

Kapcsolódó anyagok:

A zöldrefestés olimpiai dobogósai: 2. rész: Dow Chemical

Zöldrefestés olimpiai dobogósai: 1. rész: BP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás