Hirdetés

Az elmúlt években sorra látogatta meg a hazai parkokat Dr. Bándi Gyula. Személyes tapasztalatai, és a stábja többhavi munkájának eredménye a “nemzet közös örökségébe tartozó értékek nemzeti park igazgatóságok által történő megőrzéséről” készített alapjogi összefoglaló, melyet most publikáltak.

A nemzeti park igazgatóságok a hatósági eljárásokban betöltött tényállás tisztázásához szükséges feladataik végzése, a természetvédelmi kezelői tevékenységük ellátása, valamint a vagyonkezelési szerepük révén a biológiai sokféleség, a hazai védett növény- és állatfajok, védett természeti vagy Natura 2000 területek, élőhelyek, fajok és tájak, azaz a természeti és kulturális értékek megőrzéséhez járulnak hozzá.
Az Alaptörvény P) cikkében meghatározott jogtárgyak állami védelméhez, fenntartásához, valamint a jövő nemzedékek számára történő megőrzéséhez kapcsolódó feladatok teljesítése érdekében különösen fontos, hogy a nemzeti park igazgatóságok minél hatékonyabban láthassák el feladataikat.
A jövő nemzedékek érdekeinek érvényesülése érdekében a most kiadott dokumentumban a szószóló a nemzeti park igazgatóságok értékmegőrzési tevékenységével kapcsolatosan összefoglalta az alaptörvényi követelményeket, valamint a legfontosabb alkotmánybírósági döntésekben foglalt tanulságokat és üzeneteket.

→Alapjogi összefoglaló a Nemzeti parki vagyonkezelésről (540 KB pdf.)

“A természetvédelmi szempontok elsődlegességét biztosító nyilvánvaló garanciát jelent, ha a védett természeti területek a speciális szakértelemmel rendelkező nemzeti park igazgatóságok vagyonkezelésében állnak, a vagyonkezelt terület nagyságával arányos személyi állomány és fenntartható, környezetbarát infrastruktúra, dologi feltételek biztosításával egyidejűleg- írta ma Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója.

Az csak véletlen egybeesés, hogy – mint írtuk a minap – az Orbán kormány leépítésre készül a nemzeti parkokban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás