Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Megállapodott a kormány Debrecennel a Magyar Természettudományi Múzeum új épületének előkészítéséről. A projekt pontos ütemezéséről az előkészítés után dönthetnek. A meg nem kérdezett szakma szerint ez az értelmetlen presztízs beruházás óriási károkat fog okozni a tudománynak és a muzeológiának.

Megállapodott a kormány és Debrecen városa tavaly év végén arról, hogy a városnak pénzt adnak a Természettudományi Múzeum épületegységének előkészítésére – írja az RTL Híradó. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megerősítette a csatornának az információt. A projekt pontos ütemezéséről az előkészítés után születhet döntés.

A múzeum Debrecenbe költöztetéséről először 2018-ban beszélt a kormány, annak az évnek a végén egy kormányhatározat is született róla. Két éve pedig arról döntött a kormány, hogy tíz éven belül nyithat meg a múzeum a megyeszékhelyen. A dolgozók túlnyomó többsége a múzeum közalkalmazotti tanácsának felmérésben később azt jelezte, hogy ha elköltözne az intézmény Debrecenbe, akkor inkább másik munkát keresne.

Orbán “tudományos Trianonja”: egy év alatt 55 szakember hagyta ott a múzeumot

Az RTL-nek Podani János, az ELTE oktatója tegnap most azt mondta, 14 hónappal ezelőtt több kollégájával együtt levelet írtak a kormánynak, amelyben kifejtették aggodalmaikat és egyeztetést kértek. Erre azóta sem kaptak választ, és a projekt előkészítésébe sem vonták be a szakembereket.  Podani azt is hozzátette, nem azzal van problémájuk, hogy a múzeum egy részét Debrecenbe költöztetnék, hanem azzal, ha a teljes gyűjteményt elvinnék, akkor annak egy része szerintük biztosan károsodna. Azt is kétségesnek tartja, hogy meglátogatnák-e annyian a múzeumot, mint most, mivel Debrecen nem érhető el olyan könnyen, mint Budapest.


A Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) kálváriája nem ma kezdődött.

Frissítsük az ismereteinket csöppet: ásványtani, kőzettani, földtani, őslénytani, növénytani, állattani, embertani gyűjteményekről van szó, valamint ökológiai/paleontológiai kutatócsoportról, molekuláris taxonómiai laboratóriumról és könyvtárról (1802-ben Széchényi Ferenc könyvtára és feleségének, Festetics Julianna ásványgyűjteménye sikeres kezdőrúgásnak bizonyult).
Részletek:  A Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenben? – A pofonok völgye

Kapcsolódó anyagok:

A NER nem gyomirtóval nyírja ki a Növénytárat

A Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenben? – A pofonok völgye

Majd keresünk új muzeológusokat – így likvidálja a Természettudományi Múzeumot is az Orbán-rezsim

Mi lesz veled Magyar Természettudományi Múzeum?

Talány, hogy miért kell a Magyar Természettudományi Múzeumot tönkretenni

Vidékre költöztethetik a Természettudományi Múzeumot

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás