Hirdetés

Miért él egyre több mosómedve Berlinben és miért terjed rohamosan a japán keserűfű és hogyan lehet megállítani terjedésüket? Európa kis, és világvárosaiban is gazdag az élővilág, a gond azonban az, hogy máshonnan betelepülő fajok felborítják a szennyezéstől amúgy is érzékeny állapotot.

Az új betelepülő jövevények felbukkanása egyre gyakoribb és ezt a tudósok azzal is magyarázzák, hogy a városlakók maguk szállítják azokat a fajokat – véletlenül vagy direkt – külföldi kirándulásaikról, majd az állatok és a növények egyszerűen kiszabadulnak a városi környezetbe. A gond azonban az, hogy ezek az idegen betelepülő fajok kényszerűen illeszkednek be a táplálékláncba és bizony alig akad olyan természetes ragadozó, amely szabályozná állományuk nagyságát. Ellenállhatatlanul és gyorsan szaporodnak a városok természetes flórájában és faunájában.
A városi élővilágba nemcsak a lakosok hurcolják be az egzotikus fajokat, hanem a növényszállítmányokkal is érkeznek, valamint repülőterekről és kikötőkből is kerülnek be ilyen élőlények.

„Ezek a nem őshonos, idegen fajok jelentik az egyik legnagyobb veszélyt a világ faji sokféleségére” – vélekedik Chantal van Halm, az IUCN európai programvezetője. A szakember szerint ezek az állatok és növények elveszik az életteret és a tápanyagot az őshonos fajoktól, ezért mielőbb hozzá kell látni, hogy felmérjék a tudósok a veszélyeket, aztán jöhetnek a szükséges intézkedések.

Néhány nap múlva már az Európai Bizottság is előáll az általa támogatott tervekkel, amelyek megpróbálják védelem alá venni az őshonos városi fajokat. A szakemberek remélik, hogy az Európai Bizottság a probléma súlyához mérten kezeli majd az állapotot. Közben az IUCN szervezésében Svájcban rendeznek majd egy konferenciát, ahol helyi hatóságok, törvényhozók nonprofit szervezetek és tudósok vesznek majd részt. A cél az, hogy közelebb hozzák egymáshoz a szakembereket és döntéshozókat, hogy mindenki számára nyilvánvaló legyen, hogy valamit lépni kell és arról is essen szó, hogy milyen stratégiák felé érdemes elindulni.

Az elmúlt hónapokban az IUCN számos olyan jelentést tett közzé, amely arról szól, hogyan próbálnak megbirkózni az uniós országokban a városba telepedett idegen fajokkal. Ilyen például az Észak-Amerikában honos mosómedve, amely teljesen elterjedt Berlinben. De gondokat okoz a japán keserűfű is, amely már most óriási károkat okozott Európában és Észak-Amerikában- írta a BBC.co.uk

Kapcsolódó anyagok:

Egyre több a beköltöző állat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás