Hirdetés

Az Európai Bíróság tegnap jelzést adott arra vonatkozóan, hogy miként fogja osztályozni az új génmódosítási technológiákkal előállított élelmiszereket és haszonnövényeket. Európa szerte vita bontakozik ki az ún. “új nemesítési technológiákról”, amelyet egyes kutatók, mezőgazdasági vállalatok szeretnének kivonni a génmódosítási eljárások szigorúbb engedélyezési köréből.
A VILÁG BIOGAZDÁI ELUTASÍTJÁK AZ ÚJ GMO-KAT

A kérdéssel foglalkozik az Európai Bíróság is, amelynek ez ügyben megbízott főtanácsnoka most hozta nyilvánosságra véleményét, amely szerint, még ha minden új génmódosítási technológiával előállított élelmiszert és haszonnövényt géntechnológiai úton módosított szervezetnek (GMO-nak) tekintünk, nyitva hagyja a lehetőséget arra, hogy közülük néhány esetében ne kelljen ugyanolyan kockázatelemzést végezni, ne kelljen őket jelölni, illetve esetükben ne legyen szükség olyan mértékű nyomonkövetésre, mint a jelenlegi génmódosított szervezeteknél.

A gazdák és a fogyasztók Európa-szerte azt várják, hogy minden új élelmiszer-előállítási és növénytermesztési módszert alaposan teszteljenek és biztosítsák, hogy azok a fogyasztók és természeti környezetünk számára is egyaránt biztonságosak – hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) programvezetője. Az unió polgárai arra számítanak, hogy az Európai Bíróság végső döntésének közzététele során jelentősen módosítani fogja véleményét a bíróság tanácsnokának ma nyilvánosságra hozott álláspontjához képest és biztosítani fogja, hogy minden új génmódosított élelmiszer és haszonnövény megfelelően szigorú szabályozás alá fog esni — tette hozzá Fidrich Róbert. Az Európai Bíróság végső döntését várhatóan néhány hónapon belül hozza nyilvánosságra, figyelembe véve a főtanácsnok tegnap közzétett véleményét. Az ügyben az Európai Bíróság a Föld Barátai Franciaország és más francia civil szervezetek által kezdeményezett kérdésre vonatkozóan kell, hogy véleményt nyilvánítson.  

“A génmódosított növények új generációjának biztonságosságát a mai napig nem vizsgálták, ezért nem szabad kivonni őket a jelenlegi élelmiszerbiztonsági szabályok alól. Közös érdekünk, hogy az élelmiszerbiztonsági kérdéseket, a gazdák jogait és a környezet védelmét a géntechnológiai ipar érdekeinél előbbre helyezzük” – emelte ki Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke. Tudósok, fogyasztóvédelmi csoportok és civil szervezetek egyaránt szorgalmazzák, hogy új generációs génmódosított termékekeket a jelenlegi törvények alapján kelljen szabályozni.

Az európai közvéleménykutatások évek óta rendszeresen azt mutatják, hogy hogy az uniós állampolgárok nem kérnek a génmódosított termékekből – emlékeztetett az MTVSZ.


A VILÁG BIOGAZDÁI ELUTASÍTJÁK AZ ÚJ GMO-KAT

Magyarország néhány évvel ezelőtt megvívta harcát a GMO mentességért, de a történetnek ezzel még távolról sincs vége. A biotechnológia lehetőségei szinte korlátlanok az örökítő anyag módosítására – ezzel az emberiség veszélyes fegyvert kapott kézbe – mely könnyen ellenünk fordulhat.

Az elmúlt évek során olyan új módszereket kísérleteztek ki, melyeket új néven említenek. A laikus közvélemény ezekről még semmit sem tud, vagy gyanútlanul azt gondolja, hogy ez valami más, veszélytelen módszer – DE NEM AZ!

 

A "precíziós nemesítés", "génszerkesztés", "genomszerkesztés" néven említett új génmódosítási eljárásokról adott ki közleményt a biogazdálkodók világszervezete, mely segít az eligazodásban, és komoly veszélyre figyelmeztet.

DE MI IS FOLYIK ITT ???

A közelmúltban beindult egy folyamat, melyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Drexler Dóra – az ÖMKI igazgatója és svájci főnöke Urs Niggli (a svájci Fibl igazgatója) , Dudits Dénes akadémikus (előadása) egymástól látszólag függetlenül – itt ott megszólalva, elkezdtek arról beszélni, hogy ezek az új nemesítési eljárások a biogazdálkodásban is alkalmazhatóak lesznek. A Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása >>>
Drexler Dóra például vehemens vitába keveredett Dr. Darvas Béla professzorral, melyben svájci főnökét védve elmaradottnak titulálta Dr. Darvas Béla álláspontját, miszerint az ökológiai gazdálkodásban az új genomszerkesztési technikákkal készült élőlények sem tűrhetőek meg.

Mint arra Ács Sándorné agrármérnök, környezetvédelmi szakmérnök az IFOAM EU Group magyar tagja felhívta a Greenfo figyelmét, mindezeket az álságos és alattomos folyamatokat egycsapásra állítja le A BIOGAZDÁLKODÓK VILÁGSZERVEZETÉNEK ÁLLÁSFOGLALÁSA

Az IFOAM (International Federation of Organic Agricultural Movements – Ökológiai Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége) arra hívta fel a döntéshozókat, hogy GMO-kat eredményező módszerként szabályozzák az új génmódosítási technikákat.

2017. november 12.-én az IFOAM közgyűlése New Delhiben, Indiában egységes álláspontot fogadott el arról, hogy sem az ökológiai gazdálkodásban, sem pedig a bio élelmiszerekben nincs helyük azoknak a GMO-knak, melyeket az új génmódosítási technikák felhasználásával állítottak elő. Az ökológiai ágazat hangsúlyozza az elköteleződését amellett, hogy a fogyasztók számára hatékonyan biztosítsa a GMO-k kizárását a gazdálkodási rendszerekből és egyben sürgeti a döntéshozókat arra, hogy szabályozzák az ilyen, újabb technikák segítségével előállított GMO-k alkalmazását. Markus Arbenz, az IFOAM – Organics International igazgatója szerint “Teljesen egyértelmű a bio ágazat álláspontja, mely a tudományon és a biogazdálkodás alapelvein (gondosság, méltányosság, az egészség alapelve, a környezet megóvásának alapelve) nyugszik: az új géntechnológiai eljárások GMO-t eredményeznek és emiatt nem alkalmazhatók az ökológiai gazdálkodásban…  A teljes sajtóközlemény magyar fordítása >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás