Hirdetés

Ismét konzultál a kormány, ezúttal a klímavédelemről fejtheti ki véleményét a lakosság online formában. A kormány kommunikációjában az utóbbi időben több figyelmet kapott a zöldpolitika kérdése, ám eddig leginkább az uniós klímavédelmi intézkedéseket kritizálták. Folytatódik az álzöld PR blöff kampány.

Magyarország zöld úton jár címmel indított újabb konzultációt a kormány. A környezetvédelmi kérdésekről a már-már szokásossá vált postázott, papíralapú konzultáció helyett online kérik ki a lakosság véleményét. A mostani kérdőívben több a konkrétum, egyebek között az illegális hulladéklerakók elleni fellépés és a megújuló energia népszerűsítése is helyet kap.  “A  kormány számára kiemelt cél a környezet védelme, a kezdeményezés célja pedig a párbeszéd erősítése ezen a téren” – olvasható a Kormányzati Tájékoztatási Központ értesítésében, amelyet e-mailben küldtek ki. Azt írták, hogy a kérdőívben számos olyan kérdésről van szó, ami alapjaiban meghatározza a hazai környezetpolitikát. Mint fogalmaztak:

Most közösen dönthetünk arról, hogyan számoljuk fel az illegális hulladéklerakókat, hogyan szorítsuk vissza a műanyag palackok használatát, hogyan népszerűsítsük a megújuló energiát, és milyen szerepet szánjunk a zöldenergiának a hazai közlekedésben.

Az Index szerint a zöldpolitika kiemeltebb helyet kapott az utóbbi időben a kormány és a Fidesz kommunikációjában, ám főként kritika fogalmazódott meg. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója európai rezsiválságról beszélt, amelyben Brüsszel felelősségét firtatta, mondván, hogy a „klímavédelem címszava alatt” a hagyományos európai energiatermelés leépítését erőltetik, és közben liberalizálták a gáz- és árampiacot. Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti rádióinterjújában ugyancsak az uniós klímapolitikát bírálta, szerinte a „brüsszeli bürokraták” lépései szükségtelen beavatkozást jelentenek az emberek életébe. Ezután Varga Judit igazságügyi miniszter néhány napja arról írt, hogy Magyarország az 1990-es szinthez képest 33 százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását, az energiafelhasználását pedig 15 százalékkal. Emellett arra emlékeztetett, hogy Magyarország az Európai Unióban elsőként ratifikálta a párizsi megállapodást.
Az LMP-s Kanász-Nagy Máté már nem volt ilyen elégedett a kormány intézkedéseivel, szerinte a kormány valójában a szennyező nagyvállalatok oldalán áll.

 

Az Orbán rezsim legaktívabb zöldrefestője (az évi többmilliárddal kitömött alapítványával) Áder János köztársasági elnök.

Köztársasági elnök úr! Érdeklődéssel olvastam a tegnapi klímacsúcson mondott beszédét és ez a mondat külön megfogott, mert őszinte: “A köztársasági elnök szerint először is őszinte számvetésre van szükség az egyes országok eredményeit illetően, és a PR-mutatványok helyett cselekvés kell.” Őszinte, hiszen ilyen nyílt kritikát a kormányt illetően öntől még nem láttunk. Bár jobb lett volna, ha konkrétabban kimondja, hogy a kamu kormányzati zöld konzultációk csak elfedik azt, hogy Magyarország folyamatosan vétózza az EU-s klímacélokat. Részletek >>>


A magyar kormányfő egyelőre csak azt ismételgeti, mit nem fogad el az uniós légszennyezés csökkentésért folytatott küzdelemben. Pótmegoldásként pedig csak ellentmondásos lózungokat hoz fel. Részletesen itt Orbán klíma hintapolitikájáról >>>

Eddig két nemzeti konzultáció volt zöld témában:

  1. Emlékszünk még a 2019-ben indított zöld konzultációra, melyről akkor a kormány mélyen hallgatott 
  2. Magyarország kormánya 2021 október elején online párbeszédet indított zöld ügyekben, mit jelent számukra a környezetvédelem, az újrahasznosítás, az elektromobilitás támogatása vagy Magyarország zöld területeinek további növelése. Beindult a zöld választási kampány is. A 12 kérdésből álló kérdőívet november végéig lehetett kitölteni. (Rosszmájúak szerint itt akár a Kubatov listát is aktualizálhatták önkéntesen adatainkkal)

Egyébként az online konzultációk nem valami megbízhatóak. A nemzeti konzultációkat tömegével kitöltő két robotprogram ügyében is nyomoz a rendőrség. Az egyik a novemberi konzultációnál lépett működésbe, a másik a tavalyinál, de annál az ügyet a vádemelés előtt visszadobta az ügyészség. Előbbi esetben egy robotprogram automatizálva, tömegesen töltötte ki a kormányzati honlapon is elérhető nemzeti konzultációt. Ebben a kormány olyan korábbi, örökzöld témákat vett elő, mint a migráció elleni fellépés, a Brüsszel elleni szabadságharc, a melegellenesség és persze Soros György.

A nemzeti konzultációk javarészt irányított kérdésekből állnak, amelyek előre sugallják a választ, és/vagy a kérdés megfogalmazásában a kormány (követendő) álláspontját. A kérdések gyakran vonatkoznak olyan témákra, amelyekben a kormány már döntött, vagy olyanokra, amelyekben nincs is szükség semmilyen intézkedésre. A válaszok jellemzően kellőképpen általánosak ahhoz, hogy a kormányon később semmiféle konkrét intézkedést ne lehessen számonkérni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás