Hirdetés

Korábban leginkább csak július végén, augusztus elején tapasztalt hőhullám éri el Európát: meteorológusok szerint egy példa nélküli, korai forróság fogja végigszántani a kontinenst a héten – de ugye nincs klímaváltozás tisztelt Trump és Orbán elnök urak.

A Guardian által idézett szakértők szerint melegrekordok dőlhetnek meg Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Dániában, Hollandiában, Franciaországban, Németországban, Luxemburgban és Svájcban is. A legfrissebb elérhető adatok alapján pénteken 45 fok lehet majd több dél-francia városban is.  A német Potsdam városában 1893 óta rögzítik a hőmérsékleti adatokat, az eddigi legmelegebb júniusi napot tavaly regisztrálták, de az előrejelzések szerint annál most 2 fokkal melegebb lesz.  Szakértők szerint az ilyen hőhullámok különösen veszélyesek lehetnek, ha nyár elején érkeznek, mivel az emberek szervezete ekkor még nem tudott fokozatosan alkalmazkodni a meleghez. Egy korábbi jelentős korai hőhullám 2003-ban érte el Európát, akkor a becslések szerint 70 ezer ember idő előtti halálát okozva a kontinensen.

Németországban és Franciaországban különleges előkészületeket is tettek: riadóztatták az egészségügyi szolgálatokat, illetve nagy hangsúlyt fektettek a tájékoztatásra, és arra, hogy gyerekek, illetve idős emberek csak a lehető legszükségesebb időt töltsék szabadban a következő napokban. A hatóságok kifejezetten aggódnak az erdőtüzek veszélye miatt. Kutatók szerint ezek a hőhullámok következnek a kílmakutatók által felvázolt modellekből, és arra lehet készülni, hogy a szűk közeljövőben csak egyre gyakoribbá válnak majd-írta a 444.hu.

Párizsban életbe lép a négy fokozatú kánikula intézkedési terv hármas fokozata. A strandok és az uszodák késő éjszakáig nyitva tartanak, a közparkokat sem zárják be este, a hivatalokban pedig hűsölőszobákat nyitnak, hogy a járókelőknek legyen hova bemenekülniük a 40 fok körüli kánikula elől. A bölcsődék és az óvodák ventilátorokat és újrahasználható vizes palackokat kapnak. A hajléktalanokra és az idősebb emberekre is jobban odafigyelnek. Önkéntesek hívják fel például az idősebb embereket, és szükség esetén riasztják az orvosokat hozzájuk. Számos hajléktalan szálló és nyilvános fürdő üzemel hosszabbított nyitva tartással. A hőség azért is lesz nehezen elviselhető, mert a hőmérséklet még éjszaka sem csökken jelentősen, lesz olyan nap Franciaországban, amikor nem hűl le a levegő 28 fok alá. Egy férfi, aki fagylaltot árul, örül a hőhullámnak. Azt mondja, több ital, több fagylalt fogy, mindig sokan vannak a szomszédos szökőkút körül, ahol árul.

Tragédia 2003-ban

Az extrém hőhullámok rendszeressé váltak az ezredforduló óta az egész kontinensen. A 2003-as augusztus elejei, kéthetes hőhullámnak legkevesebb 30 ezer halálos áldozata volt, Franciaországban csaknem tizenötezren vesztették életüket a nagy meleg miatt. Európa egyik leghalálosabb természeti katasztrófája volt az elmúlt 100 évben – áll az ENSZ Környezeti Programjának 2004-es jelentésében. Ebben idézik a Meteorológiai Világszervezetet: “ahogy emelkedik a hőmérséklet világszerte a klímaváltozás miatt, az ilyen extrém időjárási események száma és intenzitása növekedni fog”.

Magyarországon 2015-ben 1800 halálos áldozata volt a hőhullámoknak.

A fullasztó melegben csúcs forgalmat bonyolítanak a műszaki áruházak. Az egyik forgalmas üzlet eladója szerint száz légkondicionálót is eladnak naponta. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy a szokásosnál jobban figyeljen oda mindenki egyedül élő szomszédaira, az idősekre és a gyerekekre.
A francia meteorológiai szolgálat szerint a korai hőség összefüggésbe hozható az klímaváltozással. Az elmúlt években is júniusban és szeptemberben voltak a legmelegebb napok, miközben korábban július és augusztus közepe számított a kánikulai időszaknak. Franciaországban 1900 óta az átlaghőmérséklet 1,4 fokkal emelkedett. Sajnos a tudományos tények bizonyos politikusokat – köztük az EU klímacélokat megtorpedózó Orbán Viktort – hidegen hagyják, pedig az ő gyerekeit és unokáit is ugyanúgy érinteni fogják a következmények, mint azokét, akik nincsenek döntési helyzetben.

Nem csak Európát sújtja a szokatlan forróság, Indiában az eddigi legsúlyosabb vízválságot élik át. Mintegy 600 millió ember szenved a jelentős vagy rendkívül nagy vízhiánytól. Indiában évente mintegy 200 ezer ember hal meg a vízellátás elégtelensége miatt.

Kapcsolódó anyagok:

Nem ég az arca, Elnök úr?! – nyílt levél Áder Jánosnak.

Zöldek nélkül

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás