Hirdetés
(X)

A kartondobozos csomagolásnak számos előnyös tulajdonsága van más csomagolóanyagokkal szemben, mind a fogyasztók, mind a gyártók és a kereskedők igényei szempontjából. Emellett környezetkímélők is, hiszen megújuló alapanyagból, fából készített kartonlapból állítják elő. Miért fontos gyűjteni a tejes és az italos kartonokat?

Miben más a tejek és a gyümölcslevek csomagolására szolgáló kartondoboz?

Nézzük meg közelebbről a kartondobozok néhány tulajdonságát, amelyekre nem is figyelünk tudatosan napi bevásárlásaink során!
Az üvegpalackkal szemben a kartondoboz szinte törhetetlen, emiatt könnyebben szállítható és tárolható. Többek között fontos tulajdonsága, hogy biztonságosan bontható, kis súlya miatt pedig lehetővé teszi az élelmiszerek gazdaságos tárolását. Egy 30 grammos csomagolás egy liternyi innivaló tárolására képes, így a szállítás közben jelentős energia-megtakarítást jelent, hiszen a csomagolás a teljes rakomány súlyának mindössze 5%-a. A kartondobozok alakja és tároló képessége rendkívül sokszínű és változatos. A műanyag fedél többszöri nyitás után is visszazárható.

Nagy jelentősége van annak is, hogy ezek a csomagolások hermetikusan zárhatóak, így nagyfokú higiéniát biztosítanak. A fogyasztónak nem kell tehát tartania attól, hogy az élelmiszer megromlik. Annak köszönhetően, hogy a kartonok nem engedik át a fényt, védelmet biztosítanak a tejben és a gyümölcslevekben található vitaminok és tápanyagok számára. Az aszeptikus előállítási és csomagolási technológiának köszönhetően a tejek és a gyümölcslevek nagyobb része hűtés és tartósítószerek hozzáadása nélkül nélkül tárolható. A kartondoboz alkotóanyagai pedig újrahasznosíthatóak, ezért környezetkímélőek.

Miből állnak a kartondobozok?
A kartondobozok legjelentősebb részét, 75-80%-át papír alkotja. A kartondobozokban lévő cellulóz a skandináv erdők fáiból, megújuló nyersanyagból származik.  Az e fák hosszú rostjaiból gyártott karton nagyon erős. A kartondobozhoz emellett alacsony sűrűségű polietilént, azaz LDPE-t is felhasználnak. A polietilén réteg tökéletes védelmet nyújt a nedvesség ellen. Az aszeptikus környezetben feldolgozott és csomagolt, hűtést nem igénylő termékek tárolására használt kartondobozok alumíniumot is tartalmaznak. A felhasznált alumínium fólia vékonyabb az emberi hajszálnál, vastagsága 0,0065 mm. Ez a vékony réteg mégis hatékonyan megvédi a termékeket a fény és az oxigén káros hatásaitól, és lehetővé teszi, hogy azok hűtés nélkül is tárolhatók legyenek. Az egy literes kartondobozban felhasznált alumínium súlya nem haladja meg a 1,5 grammot, ami töredéke az üvegpalackok zárásához használt kupakok és csavaros fedelek gyártásához szükséges alumínium mennyiségének.

Miért érdemes gyűjteni az üres tejes italos kartondobozokat?
A főként tejek és gyümölcslevek csomagolására használt kartondobozok könnyen újrahasznosíthatók. A fából nyert cellulóz, ami a kartondoboz fő alkotóeleme, megújuló alapanyag, amely olyan tanúsítvánnyal rendelkező erdőkből származik, amelyekben minden kivágott fa helyére újat ültetnek. Az italokat olyan dobozokba csomagolják, amelyek fő alkotóeleme a legjobb minőségű, hosszú rostokból kinyert cellulózból gyártott karton. Ez nagyon értékes alapanyag, mivel erős szerkezetének köszönhetően többször is újrahasznosítható.

A kartondobozok sokféleképpen újrahasznosíthatók. Legelterjedtebb és leggazdaságosabb formája ennek a cellulóz kinyerése, amely újrafeldolgozása után értékes nyersanyagot jelent a papír- vagy kartongyártáshoz.  A kartondobozok újrahasznosítása lehetővé teszi, hogy megóvjuk természeti kincseinket és környezetünket. A felelős erdőgazdálkodási politika eredményeképpen a skandináv országokban a faipari nyersanyagot biztosító erdők fejlődése jelentősen meghaladja a kitermelés arányát.

Egyetlen kivágott fából annyi cellulózmassza állítható elő, ami 12 ezer egy literes csomagolókarton legyártásához elegendő. Ez a mennyiség 30 éven át fedezi az egy család (napi egy liter) tej- vagy gyümölcsléfogyasztásához szükséges csomagolóanyagot.

A Tetra Pak Csoport
A Tetra Pak a világ vezető élelmiszer-feldolgozóipari rendszer- és csomagolóanyag-gyártó vállalata, amelynek célja, hogy biztonságos, innovatív és környezetbarát termékeivel segítse százmilliók élelmiszerellátását a világ 190 országában, nap mint nap. Ma a Tetra Pak az egyetlen olyan nemzetközi nagyvállalat a világon, amely képes integrált feldolgozó-, csomagoló-, és elosztó gépsorokat és üzemi megoldásokat kínálni az élelmiszer-feldolgozásban. A Tetra Pak csomagolásba töltött élelmiszerek 63,3%-a folyékony tejtermék, 17,6% dzsúsz és nektár, 8,5% szénsavmentes üdítőital, 4,3% egyéb tejtermék, 2,6% bor és tömény alkohol, 2,8% pedig szilárd élelmiszer. 2012-ben a világon összesen több mint 77 milliárd liter tejet, gyümölcslét és egyéb élelmiszert töltöttek a Tetra Pak által gyártott italos kartondobozokba. 

Az 1989-ben alapított budaörsi Tetra Pak gyárban jelenleg hat különböző méretű italos kartont gyártanak tíz különböző kivitelben. Termékei 92 százalékát a vállalat 28 országba, elsősorban a közép- és kelet-európai piacokra exportálja. A Budaörsön gyártott csomagolóanyagok legnagyobb felvevői lengyel, cseh, német, horvát, szlovák, szlovén és osztrák partnerek, de Japántól Dél-Afrikáig és Szudántól Chiléig a világ minden részére szállítják az itt gyártott dobozokat. A közép-európai térség legnagyobb gyárának számító budaörsi Tetra Pak gyár nemzetközi összehasonlításban is az egyik leghatékonyabb egység. A Tetra Pak magyarországi vállalatai több mint 200 főt foglalkoztatnak. A zöld beruházásoknak köszönhetően a budaörsi Tetra Pak gyár az elmúlt évek során 39 százalékkal csökkentette fajlagos energiafelhasználását, miközben 95 százalékkal növelte termelését.

Zöld Iroda Minősített Munkahely tanúsítványt kapott a Tetra Pak Magyarország Zöld Iroda Minősített Munkahely tanúsítványt kapott a Tetra Pak Magyarország
A képre kattintva galéria nyílik.

A Tetra Pak Magyarország a júniusi Zöld Iroda Napon vehette át a Zöld Iroda Minősített Munkahely tanúsítványát. A Tetra Pak a Kinnarps Hungary Kft. és a MARS Magyarország Értékesítő Bt. után a harmadik olyan vállalat, amely sikeresen teljesíti a KÖVET Egyesület Zöld Iroda Minősítő Rendszerének szigorú követelményeit és ezeknek megfelelően szabályozza irodai működését.

Kapcsolódó anyagok:

Bejött a zöld paparazzi kommandó

Környezettudatos fanyűvés

A Tetra Pak csökkenti CO2-kibocsátását

Zöldít a Tetra Pak

Tetra Pak a megújuló erdőgazdálkodásért

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás