Hirdetés

Bár a kormányzati struktúra de­cember 1-jével átalakult – és ezzel önálló tárcát kapott az energiaügy –, számos nagy szakterülethez, például az egészség- és az oktatásügyhöz hasonlóan a környezetvédelemnek továbbra sincs miniszteri szintű képviselete.

A világ majd kétszáz országa közül Magyarországon kívül még háromban van így: Szomáliában, Tanzániában és Szaúd-Arábiában – emlékeztetett a környezetvédelem tavalyi világnapján (június 5.) Illés Zoltán, aki a második Orbán-kormányban a legmagasabb szintű, államtitkári képviselője volt a területnek. Bár a tavaszi kormányalakítás előtt 180 zöldszervezet kérte egy önálló, erős felhatalmazású minisztérium fel-, illetve visszaállítását, Gulyás Gergely hárított, mondván: „bármennyire divat” ez, Magyarország túl kicsi és nem elég gazdag ahhoz, hogy a területnek saját minisztériuma legyen. Az első Orbán-kormány idején, 1998 és 2002 között még a Fidesz is fontosnak tartotta az önálló zöldtárcát, igaz, annak vezetését – némiképp „maradékelven” – a koalíciós társ kisgazdákra bízta.

Az, hogy 2010 óta nincs miniszteri irányítója a területnek, aligha magyarázható a takarékossággal. Az Orbán-adminisztráció minisztériumaiban dolgozók létszáma ugyanis több mint duplájára duzzadt az elmúlt 12 évben. A környezetvédelmi ráfordítások tekintetében viszont Magyarország – az Eurostat legfrissebb, idén februárban közzétett adatai szerint – a 27 uniós ország átlaga alatt teljesít, igaz, még így is a középmezőnybe tartozik.

A terület érdekérvényesítési lehetőségeinek csökkenését azonban jól példázza, hogy számos nagyberuházásnál – így a Fertő, illetve a tatai Öreg-tónál – a zöldszempontok látványosan háttérbe szorultak a befektetői érdekekkel szemben. Szimbolikusan is kifejezi, mennyire veszik komolyan az ügyet, hogy a kormányfő vagy a külügyminiszter olykor még rövidebb távokra is különgéppel repked, de (a magát zöldrefestő) államfőként Áder János is a Magyar Honvédség által biztosított Airbust használta, amikor a glasgow-i klímacsúcsra utazott.

Nyitókép: Bükk-fennsík kivágott 180 éves erdő, kép: Gálhidy László WWF.

Kapcsolódó anyagok:

Orbánék újabb környezetrombolása: könnyítik a bányanyitást természetvédelmi területeken

Visszakozott Orbán, mégsem tiltják be az eldobható műanyag poharakat

Új civil mozgalom a hazai vizes élőhelyek védelmére

A perverz állami támogatások és a természeti tőke

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás