Hirdetés

A környezetvédelmi szakemberek évek óta figyelmeztettek a klímaváltozás azon katasztrofális következményeire, melyek a földalatti szén és metán-készletek nagy részének atmoszférába való beáramlásával szignifikánsan mélyítik tovább a klímaváltozás hatásait.

Egy nemrég közzétett tanulmány alátámasztja ezen előrejelzések és figyelmeztetések igazát. A hőemelkedés a földlakó mikroorganizmusok gyorsabb anyagfelhasználását eredményezi, amely nagy mennyiségű szén-dioxid vagy metán atmoszférába juttatásával jár. A globális felmelegedés olyan mérvűvé vált, hogy az üvegházgázok – mintegy önmaguktól – világszerte szabadulnak ki a föld és az emberiség talpa alól. Legtöbbünk nem realizálja, hogy az anyaföld a megkötött szén sűrű hálózatát halmozta fel növények és gyökerek segítségével. Ezek a növények a légkörben lévő szenet szívják magukba üzemanyagként és amikor elhalnak az általuk felhasznált szén a földben marad. Hétköznapi értelemben ez nem is volna probléma: a Föld természetes szénnyelőként működik, amely segíti az atmoszférába jutó üvegház-gázok mennyiségének szabályozását.

Sajnos azonban a hőmérséklet növekedése hatással van a földben élő mikroorganizmusokra és természetesen növeli azok ún. „légzésének” arányát s így a kiszabaduló üvegház-gázok arányát is. A leglesújtóbb azonban, hogy ez a szén-mennyiség egyáltalán nem kicsi. Ez a természetes folyamat 2050-re előre láthatóan további 55 milliárd tonna szenet juttathat a légkörbe. A tanulmány szerzői ennek környezetre való hatását úgy írják le, mintha „egy extra USA lenne a Földön.”

Mindez azt jelenti, hogy sokkal rövidebb időn belül kell, hogy megvágjuk üvegház-gáz kibocsájtásainkat, és azt is, hogy még a legállhatatosabb törekvéseink ellenére sem feltétlen állíthatjuk meg a globális hőemelkedést olyan mértékben, hogy azzal a legrosszabb következményeknek határt szabjunk. Ha meghaladjuk a kevesebb, mint 1000 milliárd tonna szén-dioxid légkörbe juttatásának irányelvét úgy a globális hőmérséklet bőven 2 Celsius fölé emelkedhet, összetörve a klíma-kutatók és környezetvédelmi szervezetek által világszerte betartani kívánt Párizsban elfogadott célt.

Hacsak nem történik komoly és késedelem nélküli ténykedés minden emberi eredetű üvegház-gáz kibocsájtás megvágására, könnyen túlléphetjük bolygónk „karbon-büdzséjét”. A tanulmány rámutat, hogy most – még inkább, mint valaha – fontos a vállalatokra és politikusokra nyomást gyakorolni, hogy visszafogják kibocsájtásuk mértékét.
 

Az ősz a Spitzbergákon minden rekordot megdöntött

Az ősz a Spitzbergákon minden rekordot megdöntött

Bár fokozatosan egyre nagyobb a hideg a Spitzbergákon, az arktiszi hőmérsékleti rekordokról szóló híreknek még nincs vége. Svalbardon 6 éven át szignifikánsan melegebb volt a szokásosnál, a novemberi átlaghőmérséklet pedig 10 fokkal magasabb volt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás