A rovat kizárólagos támogatója

Bár tulajdonképpen mindenki tudja, hogy a petárdák és tűzijátékok az égvilágon semmi jóval nem járnak azon kívül, hogy örülhetünk pár percig színes világító izéknek az égen, az augusztus 20-i állami megalománia mellett most már évről évre szilveszterkor bárki elkölthet egy vagyont égő és durrogó termékekre. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató eddig kevéssé ismert szempontokat hozott fel a szilveszteri pirotechnika ellen.

Már akkor is problémás, ha háziállatot tartunk, de Ürge-Vorsatz Diána klímakutató a Facebookon klímavédelmi és egészségügyi szempontokat is felhozott.

„Az újévi tűzijátékok által kibocsátott finompor mennyisége az egész évben nem tapasztalható csúcsértéket ér el, ami irritálhatja a légutakat, valamint erősítheti bizonyos egészségügyi problémákat” – kezdte a felsorolást, hozzátéve, hogy a pirotechnikai eszközök miatt például szén-dioxid és szén-monoxid is kerül a levegőbe. „A tűzijáték során klórtartalmú anyagok égésekor rákkeltő dioxinok és furánok keletkeznek, amelyek veszélyt jelentenek az egészségre.”

Minden jel szerint tényleg nem egészséges: „A tűzijáték során felszabaduló szálló por különösen káros lehet a légzőszervi alapbetegségekben, például az asztmában és a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedők légzőrendszerére. További aggodalomra ad okot, hogy a magyar lakosság különösen kitett a légszennyezés okozta veszélyeknek: a World Wildlife Fund (WWF) hazai szervezetének 2017-es adatai szerint lakosságarányosan Magyarországon követeli az egyik legtöbb halálos áldozatot a szállópor, illetve az azzal összefüggésben kialakuló betegségek. Egyedül Kína teljesít rosszabbul a globális listán a magyaroknál.”

Ürge-Vorsatz hozzátette, hogy a petárdák zaj- és fényhatásai stresszt és szorongást okoznak az állatoknak, elsősorban a kutyáknak és macskáknak, akiknek fejlettebb a hallásuk. 
A tűzijátékok és petárdák zaj- és fényhatásai jelentős stresszt és szorongást okoznak az állatoknak. Különösen a kutyák és macskák érzékenyek a hangokra, mivel hallásuk sokkal fejlettebb, és a petárdák akár 190 decibeles hangerejűek is lehetnek. A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet statisztikája szerint nagyjából ezer, eltűnt állatot jelentenek be ilyenkor. A kutyák fele nem tér többet haza.

A tűzijátékok és petárdák a madarak viselkedésére is hat: német kutatók azt találták, hogy a tűzijátékok tartósan megváltoztatják a madarak viselkedését. Sarki ludak példáján keresztül kimutatták, hogy szilveszter este az állatok hirtelen elhagyták pihenőhelyeiket, távolabb repültek az emberlakta területektől. Az eredmények arra utalnak, hogy a tűzijátékok negatívan befolyásolják a madarak viselkedését és telelését.

Kapcsolódó anyagok:

Madarak millióit zavarja fel a szilveszteri tűzijáték

A Jövő nemzedékek szószólója a szilveszteri tűzijátékok használatának veszélyeiről

Eddig 180 ezer aláírás az értelmetlen durrogtatás ellen – az állatvédelmi biztos szerint a tűzijáték kérdése nem kihívás az állatvédelemben

Környezetszennyező tűzijáték helyett korszerű fénytechnikai eszközökkel is elérhető lenne ugyanaz a látvány

Elüldözték a tatai vadludakat a felelőtlen petárdázók

Csak a pezsgősdugók durrognak majd szilveszterkor Bécsben

Kenyér, cirkusz, környezetszennyezés

Magyarország születésnapját egy kiadós környezetszennyezéssel ünnepeltük

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás