Hirdetés
Forrás: 24.hu

Lóhalálában bontották el a Fertő tavi cölöpházakat, most viszont a nyilvánosság számára is kiderült, hogy az állami spórolás miatt egyelőre sincs pénz a beruházásra. Marad a szétbarmolt táj?

Tavaly nyáron egyik napról a másikra ledózerolta egy állami beruházócég a Fertő tavi mólók és cölöpházak utolsó darabjait is. A tulajdonosok az utolsó pillanatig küzdöttek az épületek megmaradásáért, ám a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (SFTFN) annyira sietett megtisztítani a terepet egy új beruházás számára, még azt sem várta meg, hogy a bíróság elbírálja a tiltakozó tulajdonosok beadványát.  Hiába volt azonban a sietség, mert a jelek szerint egy ideig biztosan nem épül semmi a területre, nincs ugyanis pénz a beruházás elkezdésére.

A SFTFN februárig várta a beruházó cégek árajánlatait, de azóta csend van a vitatott építkezés körül. Az állami cég a pályázattal „szállások és egyéb ingatlanok” kivitelezőjét kereste gyorsított eljárásban. Ebből első körben nagy botrány lett, ezért az SFTFN december elején visszavonta a tendert, ám néhány hét múlva másodszorra is nekifutott a pályáztatásnak.

Fertő tavi élménycentrum terv

A közbeszerzési kiírás szerint 34 ezer négyzetmétert akartak beépíteni a fertőrákosi tóparton, Natura 2000 besorolású területen.

Az Átlátsztó írta meg, hogy tegnap felkerült az EKR-be a pályázati ajánlatok összegzése, amiből az derült ki, hogy a közbeszerzést végül eredménytelennek nyilvánították. A dokumentum hivatalos megfogalmazása szerint „a szerződéskötéshez szükséges fedezet nem került rendelkezésre bocsátásra”.

Azt nem tudni, hogy mennyit spórol ezen a kormány, írta az Átlátszó, de az épületek mennyiségéből és méretéből, valamint az egyéb nagyberuházások árából kiindulva nyilvánvalóan több tízmilliárd forintról van szó – egyes becslések szerint akár 100 és 200 milliárd forint között is lehet(ne) a végösszeg.

Nyitókép: Fertő-tó a leállított tájrombolás 2022 07 01


Nagy tavak, nagy kihívások. Mit tehetnek a zöld civilek a NER természetpusztításai ellen?
Podcastunk kerekasztal beszélgetés hazánk egyik legégetőbb elsősorban természetvédelmi problémájáról: az Orbán rezsim NER befektető barátok/oligarchák csillapíthatatlan beruházási étvágyáról, a nagy tavainkat (és egyéb vízpartjainkat) tönkretevő építkezésekről, ill. az ezzel szembeni civil ellenállásról.

Én a végsőkig fogok küzdeni, amíg lehet!
Mi a közös bennük: Balaton, Velencei-tó, Fertő tó, Tatai Öreg-tó. A kirándulási célpont mellett az, hogy az Orbán közeli vállalkozók sok-sok közpénzzel megtámogatott szálloda és kikötő beruházásainak helyszínei.  Milyen szabálytalanságok kísérik a természetkárosító építkezéseket?  Mit tehetnek a környezetüket és a jövőjüket féltő civilek egy antizöld kormánnyal szemben? A természeti örökségeink tönkretétele elleni harcról mesél podcastunkban a Nagy Tavak Koalíció képviseletében Kun Zoltán.

Kapcsolódó anyagok:

A Greenpeace bíróságon támadja meg a természetromboló Fertő tavi nagyberuházást

Fecskéket mentett Udvaros Dorottya és a Greenpeace a Fertő tavi luxusberuházástól

Kócsagbűnözéstől félti a Fertőt a beruházó – a Greenpeace megtámadta a közbeszerzést

Orbánék Fertő-tavi cinizmusa: most még az engedélyezettnél is nagyobb természetpusztításra készülnek

A Fertő-tó tönkretétele állammaffiai módszerrel

Én a végsőkig fogok küzdeni, amíg lehet!

Gigaberuházás a Fertő tónál: együttműködés vagy erőpolitika?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás