A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Tavaly ősszel az energiamegtakarítás volt az elsődleges célja a felújításoknak. Még mindig a tégla, kerámia országa vagyunk. Hőszigetelésben a kőzetgyapot az első. Hány centi a tuti? Két építkezéssel/felújítással kapcsolatos felmérés tanulságai.

Az elmúlt években gyökeresen megváltozott az otthonteremtéssel, lakásvásárlással, felújítással kapcsolatos hozzáállásunk. Soha ilyen sok bizonytalanság nem övezte a gazdaság minden szeletét, így az élet egyik legfontosabb háttere, a lakhatással kapcsolatos tervek megvalósítását.

Hogy e téren mi a helyzet? – erre volt kíváncsi a Build-Communication magánépítkezők és felújítók körében végzett kérdőíves felmérésében. A 20 éve e területen működő cég emellett egy másik felmérést is készített, ebben tetőfedő szakembereket kérdezett arról, hogy melyik technológiát, anyagot használják legszívesebben. Az eredményekről beszélget Sarkadi Péter szerkesztő Rajki Diánával, a Build-Communication Kft. ügyvezető igazgatójával.

Az építkezők, felújítást tervezők, és már ezen túlesettek véleményeire volt kíváncsi a Build kérdőíve.  Főbb kérdéseik:

Mit újított fel, mit tervez felújítani? (teljes, vagy részleges. )
Milyen céllal kezdett felújításba?
Mi alapján döntött építőanyagok, technológiák között? Hiteles információforrás?
Milyen problémákkal szembesült, milyen problémákat vár?
Mennyire fontos az energiamegtakarítás és a fenntarthatóság a döntések során?
Mennyire hozzáférhetőek ma Magyarországon a környezetbarát építési anyagok, technológiák?
Mi a véleménye az előregyártott technológiáról?
Mi a típusház és az egyenház közötti különbség? Leier típusház katalógus

A kérdőív itt most is kitölthető

Rajki Diána a Build-Communication Kft. ügyv. igazgató. Kép: Sarkadi Péter greenfo

A tetőfedők körében legnépszerűbb a beton tetőcserép

A Build-Communication 2023 tavaszán indított független felmérésében 111 szakember vett részt, akik között nagyjából azonos arányban képviseltették magukat az ácsok, tetőfedők és bádogosok. A felmérésben résztvevőkre jellemző volt, hogy azok több mint fele legalább 20 éve dolgozik a szakmában, azaz jelentős tapasztalattal rendelkezik. Az adatfelvétel személyes lekérdezéssel zajlott olyan szakmai rendezvényeken, ahová az aktív szakemberek friss információk gyűjtésének céljával érkeztek.

A felmérés szerint a tetőfedő szakemberek a legszívesebben beton tetőcseréppel dolgoznak. Nem véletlenül.

Az építkezők vagy tetőfelújításban gondolkodók egy része azonban még nem ismerte fel a szakemberek körében népszerű tetőfedő anyag, a beton előnyeit, pedig az az elvárásaiknak messzemenőkig megfelel, derült ki egy másik, a felhasználók körében lezajlott kutatásból. A szakemberek körében végzett felmérés szerint a kitöltők körében tehát a beton tetőcserép a legnépszerűbb, azt ugyanis átlagosan a válaszadók 40 %-a használja, és mindössze alig 13 % nyilatkozott úgy, hogy soha nem fed betonnal. A Magyarországon hagyományosnak számító kerámia cserepet szívesen használók mellé (26,7%) felzárkóztak a fém tetőfedési mód (28,7%) kedvelő szakemberek is

Érdekes eredmény, hogy tetők fedésére itthon szintén hagyományosan használt palával milyen kevesen foglalkoznak manapság (3,9 %), és milyen sokan egyáltalán nem fednek ezzel az anyaggal (76,5 %). (A ma gyártott modern pala környezetbarát szálcement alapanyagú és nem tartalmaz egészségkárosító azbesztet. – a szerk.)

Miért dolgoznak szívesen a tetőfedők beton tetőcseréppel?

A felmérésből az derült ki, hogy a tetőfedéssel foglalkozó szakemberek olyan anyaggal szeretnek dolgozni, amely tartós és méretpontos, ami könnyíti a munkát, valamint általánosságban jó minőségű. Utóbbi azért is lehet fontos, mert egy jó anyaggal fedett jó minőségű tető később nem okoz fejfájást sem a megrendelőnek, sem a kivitelezőnek. A szakembereknek fontos tényezőkben a beton tetőfedő anyag kiválóan teljesít és ezt beépítőik is tudják.

A közelmúltban építkezők, felújítók körében végzett felmérés egyik kérdéséből az derült ki, hogy a megrendelők számára az építőanyagokról szóló döntés szempontjai között az adott építőanyag az épület energiamegtakarításhoz való hozzájárulása és az építőanyag tartóssága mellett a szakemberek az adott építőanyagról alkotott véleménye, ajánlása is fontos szerepet játszik. Utóbbi kapcsán láthattuk, a szakemberek szívesen dolgoznak beton tetőcseréppel, így azt szívesen ajánlják is, a beton tetőfedő anyagok tartóssága pedig magából az anyagból és a technológiából adódik.

A fogyasztók körében végzett felmérés számos témája között szerepelt a munkaerőhiányra egyfajta választ kínáló előregyártott építőanyagokkal, azok között is az előregyártott falakkal és födémelemekkel kapcsolatos attitűdök vizsgálata, valamint az, hogy mit gondolnak az építkezők az ilyen elemekből készülő típusházakról. Lássuk, milyen eredményeket hozott a felmérés ezen része.

Ilyen a modern típusház: igényre szabható és gyorsan épül

Az előregyártott betontermékek már kevés szakemberben idézik a ’80-as évek házgyári paneljeit, és a megkérdezett építkezést, felújítást tervezők is mára inkább előnyösnek gondolják ezt az évtizedekkel korábbihoz látványában sem hasonlító építési módot – derült ki építészek és építkezők körében a közelmúltban zajlott független felmérésekből. És miért ne épülhetne ilyen technológiával típusház, amely gyorsan és igényre szabottan nő ki a földből? Épülhet!

Az elmúlt években tapasztalt munkaerőhiány, valamint az építőanyagok- és munkadíjak kalkulációját nehezítő bizonytalanságok miatt teret nyertek a gyors építkezést lehetővé tevő, és a költségvetés legalább egy részének kézben tartását támogató építési módok. Ilyen az előregyártott betonelemekből történő építés is. Jóllehet 15 éve még sokan visszarettentek volna a ’80-as éves házgyári építkezéseihez ma már talán látványában sem hasonlító panelekből történő építkezéstől, mára sem a szakemberek, sem az építtetők nem azonosítják a modern előregyártott betontechnológiával épülő családi házakat az elavult technológiával készült épületekhez – ez derült ki az építészek és építkezők körében a közelmúltban lezajlott felmérésekből.

Az előregyártott betontermékek és a munkaerőhiány összefüggései kapcsán a potenciális építkezők válaszaiból egyértelmű, hogy inkább a pozitív kijelentésekkel azonosultak: a gyors kivitelezés és a szakszerű építkezés lehetősége kerültek a rangsor elejére. És valóban: a technológia ezen előnyei kézzelfogható, akár pénzben is kifejezhető hasznot jelenthet a családi házat tervezőknek. A gyártás szigorú ütemezése miatt az építkezés nincs kitéve a kivitelezésekre jellemző csúszásoknak és szintén a gyári körülményekből adódóan kisebb az esélye a nem szakszerű megoldások ad hoc alkalmazásának az épület egyik legfontosabb részén, a legfőbb szerkezetek, falak, födémek esetén.

Mindössze 11 – 11 %-nyian azonosultak leginkább azzal a kijelentéssel, hogy ez a technológia biztos drágább, és hogy hozzá nem értőként nem használható. Utóbbi kijelentés valóban igaz: az előregyártott betonelemekkel történő építéshez szükséges az a szaktudás, amelyet a gyártónál az erre vállalkozó kivitelező csapatok egynapos képzésen elsajátíthatnak. Ezek után azonban egy átlagos családi ház szakszerű szerkezetkész megépítése mindössze 3-4 napot vesz igénybe, amelyhez egy a munkát irányító szakemberre és néhány munkásra van szükség. Tehát a technológia valóban igen gyors.

A szakemberekhez hasonlóan az építtetők is egyre kevésbé azonosítják a modern előregyártott betontechnológiát a korábbi házgyári paneles építési móddal. 76 %-ban inkább hisznek az előnyeiben és mindössze a válaszadók 15 % szerint hasonlít a korábbi építési módhoz, ezért nem szívesen választana egy így készült házat otthonául.

Az előregyártott betonelemekből építhető házakhoz társított gondolatok kapcsán is többen azonosulnak a pozitív, mint a negatívabb kijelentésekkel.

Így pl. a teljesen igényre szabható megoldást minden negyedik válaszadó tartotta előnyösnek, de a gépészeti előkészítéseket vagy magát az ezzel megoldható gyors és ütemezhető építkezést is sokan gondolják hasznosnak.

És itt érdemes megállni egy pillanatra!

A felmérésben résztvevőknek ugyan mindössze 4%-a gondolja úgy, hogy az előregyártás korlátozza a kreativitást, vagy az egyedi otthon kialakítását, ennél többekben még mindig él a típusházakkal kapcsolatosan az a tévhit, hogy egyenházakról van szó. A modern típusházak szerepe és jelentősége azonban teljesen másban áll. Így például a Leier Típusházak maximálisan a megrendelő igényeire alakíthatók, gyakorlatilag inspirációul szolgálnak. Ám ebben az esetben olyan inspirációról van szó, amely mellett forintok is vannak, azaz az építkező korrekt tájékoztatást kap a számára szimpatikus típusház Leier anyagokból szerkezetkészre építésének költségeiről. Ezt a felmérésben résztvevők a típusházak előnyei kapcsán tett kijelentések közül a leghasznosabbnak találták: a válaszadók közel harmada találta hasznosnak a típusházak mellett megjelenő költségvetést, ill. további 24 %-nak tetszett, hogy a típusházakat inspirációkét használhatja saját otthona megtervezéséhez.

És hogy milyen további előnyöket kínál a jelenleg 20 különböző méretű és kialakítású Leier Típusházak választéka, arról itt olvashat bővebben >>>

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás