Hirdetés

Több hete tartó bizonytalanság után azt jelentette be a Miniszterelnökség, hogy az augusztusban beígért, 40%-nyi vissza nem térítendő uniós támogatás helyett 66%-nyi részarányban lényegében ingyenhitelt biztosít a kormány a magáningatlanok energetikai korszerűsítésére. A fennmaradó egyharmadnyi részt a családoknak maguknak kell előteremteni az ilyen beruházások megvalósításához, igaz ez alacsonyabb az augusztusban jelzett 45%-nál.

A tárca továbbra is azzal magyarázza a stratégiaváltást, hogy az Európai Unió jogszabályai nem teszik lehetővé a közvetlenül folyósított vissza nem térítendő támogatásokat a családoknak. Ez így ebben a formában igaz, de Európa számos országában ezt sikerült megoldani egy közbeiktatott energiahatékonysági alap felállításával és egy ilyen intézmény felállítására korábban Magyarországon is voltak tervek.

Ilyen alap tehát a mostani közlemény alapján tehát nem lesz, és a tárca szerint ha lehetne is támogatni a családokat az uniós forrásokból (több korábbi beszámolónk szerint igen, részletek itt, itt, itt és tegnap itt), akkor sem lehetne biztosítani az igazságos rendszert minden lakóépület számára. Érdekes, hogy a közleményben megemlített Otthon Melege programnál ezt nagyjából sikerült biztosítani, hiszen a korábbi tapasztalatok után (amikor azonnal lefagyott a rendszer, ill. pillanatok alatt kimerült az országos keret), az utóbbi időszakban lebonyolított alprogramokban már területekre leosztott kvóták voltak. Igaz, azok is gyorsan kimerültek az erőteljes érdeklődés miatt.

Az augusztusi NFM-államtitkári ígéret szerint egyébként a családi házaknak szóló 150 milliárd forintos keretet három részre bontották volna és régiónként hirdették volna meg, így az akkori tervek szerint akár 3 millió ingatlan is megújulhatott volna. Az akkori nyilatkozat szerint a felújítási költség 40 százaléka lett volna vissza nem térítendő, uniós támogatás, míg az önrész várhatóan 45 százalék lett volna. A maradék 15 százalék pedig kamatmentes, visszatérítendő támogatásból származott volna majd, igaz az államtitkár jelezte, hogy utóbbi legkisebb hányadot még nem hagyta jóvá az EU.

Azzal, hogy az augusztusban ígért 40%-nyi vissza nem térítendő uniós támogatás helyett most kétharmad részben lényegében ingyenhitelt ígér a kormány, egyáltalán nem biztos, hogy olyan erőteljes lakossági érdeklődést lehet majd elérni. Emellett továbbra is bizonytalan, hogy a megváltoztatott stratégia miatt formálisan is módosítani kell-e az Európai Bizottság által elfogadott KEHOP-ot, és ha igen, akkor ebbe belemegy-e a Bizottság. Amint ugyanakkor október elején megírtuk: a pénzügyi szankcionálásra nem lesz lehetősége Brüsszelnek, mivel nem vállaltunk a téma kapcsán olyan indikátorokat, amelyekhez ilyen jellegű szankció tartozik- írta a portfolio.hu, ahol további információkat találnak >>>
 

Brüsszelben ismét cáfolták Lázár csúsztatását

Brüsszelben ismét cáfolták Lázár csúsztatását

Lázár János miniszter szerint Brüsszel miatt uniós forrásokból nem lesz lakossági energetika pályázat a 2014-2020-as programozási ciklusban. Brüsszel válaszolt: lehetséges és egyben kiemelten fontos uniós forrásokból lakossági energiahatékonysági beruházásokat támogatni. Az Energiaklub szerint hatalmas nemzetstratégiai hibát követ el a kormány, ha mégsem támogatja a lakóépületek energetikai korszerűsítését a 2014-2020 időszak uniós forrásaiból.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás