Hirdetés
hvg hírlevél

A világ legfalánkabb és legkártékonyabb betelepített ragadozói a házimacskák, s köztük is azok, amelyek nem kizárólag a lakásban vagy a házban élnek, hanem a kertben, a környéken szabadon vadászhatnak – mielőtt visszakérezkednének.

Invazív állatoknak nevezzük azokat, amelyek nem őshonosként kerülnek egy területre, és ott komoly pusztítást végeznek a helyi ökoszisztémában. A közelmúltban a legtöbb figyelmet a floridai Everglades mocsárvidék állatvilágát felfaló, kiirthatatlan burmai pitonok kapták, míg Ausztráliában az ültetvényekben kárt tevő nádbogarak kipusztítására betelepített óriásvarangyok okoznak nagy gondot.
A világ legfalánkabb és legkártékonyabb betelepített ragadozói viszont a házimacskák, s köztük is azok, amelyek nem kizárólag a lakásban vagy a házban élnek, hanem a kertben, a környéken szabadon vadászhatnak – mielőtt visszakérezkednének. Ezt sokan hasznosnak tekintik például az egerek irtása miatt, ám az okozott kár hatalmas – áll a Nature Communications szaklap friss tanulmányában.


A macskát mintegy 9 ezer évvel ezelőtt, a Közel-Keleten háziasították, de először az egyiptomiak tartották őket házikedvencként, sőt, mágikus teremtménynek tekintették, amely szerencsét hoz gazdájának.

A házimacskát az ember minden kontinensre magával vitte, kivéve az Antarktiszt, és a becslések szerint világszerte több mint 600 millió élhet belőle emberek társaságában.

A tanulmány szerzői globális kutatást végeztek, és arra jutottak, hogy a macskák összesen 2084 faj tagjait fogyasztják, és ebből minden hatodikat annyira megtizedelik, hogy az aggodalomra ad okot. A megevett fajok 90 százaléka madár, hüllő vagy kistestű emlős. A macskák étrendjén az ismert madárfajok 9, az emlősök 6, a hüllők 4 százaléka szerepel. Nem válogatósak, szinte mindent megesznek, ami az útjukba kerül, és különösen sok proteinre van szükségük, ez indokolja, hogy háziasítva is megőrizték a ragadozó, húsevő természetüket. A macskák pusztítását kiemelten megszenvedik a szigetek, ahol a gyöngébb fajok menekülni nem képes prédává váltak, a tudósok szerint mintegy két tucat faj pusztult ki így nyom nélkül.

Nyitókép: Depositphotos

Kapcsolódó anyagok:

Az 1787. invazív faj lett Lengyelországban a házimacska

650 millió gyíkot és kígyót ölnek meg évente az ausztrál macskák

A macskák mellett itt az új gyilkológép

A vadmacskák jövőjét a házimacskák veszélyeztetik

Egyre többet tudunk a lopakodás nagymesteréről

Elkészült a washingtoni macskaleltár

Macskafelmérés Washingtonban

Macskaétvágy: egymilliós napi madárpusztulás

Madárgyilok: szélturbina 1 vs. macska 5000

Szokatlan állatvédelem: macskát csak pórázon

Életveszélyesek az ausztrál macskák

A házimacskák vérengző gyilkosok

Ismerjük meg a vadmacskát

Macska gyilok Amerikában

Macskák okozzák az ausztrál emlősök vesztét

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás